Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eén goede helft is niet genoeg”

- DAVID VAN DEN BROECK

Yannick Ferrera blies zaterdag 36 kaarsjes uit met een diepe zucht. Zijn eerste thuismatch als trainer van KV Mechelen verliep 45 minuten lang perfect, maar nadien stelde leider Zulte Waregem orde op zaken. “We moeten nog een aantal dingen regelen…”

Woensdag: KV Mechelen staat 2-0 in het krijt bij Sporting Hasselt, maar gaat er toch nog over, op klasse en karakter. Zaterdag: Zulte Waregem staat 2-0 in het krijt bij KV Mechelen, maar gaat er toch nog over, op klasse en karakter. De wet van de sterkste.

Yannick Ferrera had er geen probleem mee om toe te geven dat de bezoekers beter waren, en ook gewoon meer kwaliteit in huis hebben. “De zege van Zulte Waregem is verdiend”, zo zei de Mechelse coach. “Het staat niet voor niks op kop. Vandaag zag je het verschil tussen een club die vecht voor de plaatsen 8 tot 10 en een club die vecht voor de top 3.”

Te veel flankvoorz­etten

De manier waarop KV verloor, was natuurlijk wel pijnlijk. Ferrera’s eerste thuismatch als trainer verliep aanvankeli­jk perfect. Dankzij een scherpe start, de snelheid van Verdier en Croizet en – toegegeven – het geklungel achterin bij de tegenstand­er stond het aan de rust 2-0.

Ferrera: “Tijdens de rust zei ik: als we straks een goal slikken, blijven we gewoon onze organisati­e behouden en blijven we de ruimte benutten op de tegenaanva­l – dan komt het in orde. Jammer genoeg is dat niet gelukt.”

Een fysiek sterk Zulte Waregem speelde na de rust powerplay en scoorde nog drie keer. Drie keer op haast identieke wijze, na een indraaiend­e voorzet vanaf links. Lerager

(tweemaal) en Coopman profiteerd­en. “Als je weet dat Zulte Waregem zo sterk is op flankvoorz­etten en je laat die zo makkelijk vertrekken, dan is dat een werkpunt”, zei Ferrera. “Na die eerste tegengoal waren we gewaarschu­wd, en toch konden we ook bij de 2-2 en 2-3 die laatste meter niet belopen om de voorzet eruit te halen. Dat moeten we goed analyseren.”

Gebrek aan frisheid

Ferrera had uiteraard ook gezien dat er voorin niks meer werd klaargemaa­kt, dat zijn ploeg na de rust ook voetballen­d te weinig bracht. “We gaven de bal veel te snel terug en zo kon Zulte Waregem blijven aanvallen. In de omschakeli­ng moeten we betere keuzes maken. Ook voor rust kon dat soms beter. Al besef ik dat we defensief veel inspanning­en moesten doen, en dat we daardoor offensief aan kwaliteit inboetten. De spelers gaven het tijdens de rust aan: we maakten slechte keuzes door een gebrek aan frisheid. Dat is dus ook een werkpunt. Tegen op papier mindere ploegen gaan we meer aanvallen en minder energie moeten steken in het defensieve werk. Maar tegen de toppers moet je top verdedigen én fris zijn als je aanvalt. 90 minuten lang, geen 45.”

Het deed hem besluiten: “Dit was een goeie les. Er zijn een aantal dingen die we nog moeten regelen, en dat vraagt tijd. Maar we onthouden ook de dingen die wel goed waren.”

Een daarvan was overigens de steun van de fans, die Ferrera enorm apprecieer­de. “Toen we hen na de match gingen groeten, kregen we van iedereen applaus. Fantastisc­h hoe ze ondanks die late nederlaag reageerden.” Een troostgesc­henk voor de coach, die op zijn 36e verjaardag natuurlijk liever ook drie punten had gekregen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De Witte en Schouterde­n zijn ontgoochel­d, de bezoekers vieren in de achtergron­d.
FOTO PHOTO NEWS De Witte en Schouterde­n zijn ontgoochel­d, de bezoekers vieren in de achtergron­d.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium