Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Loopwonder Lerager begint nu ook te scor en

-

Nooit eerder scoorde Lukas Lerager twee keer in een match. Doelpunten maken behoorde eigenlijk niet tot zijn spel, tot zaterdagav­ond Achter de Kazerne. De 23jarige Deen is de verpersoon­lijking van het gegeven ‘loopvermog­en’. “Na zijn fysieke testen was ik meteen overtuigd”, aldus physical coach Bram De Winne.

b

“Dit is echt ongelofeli­jk. Het was een perfecte avond voor mij.” Nadat hij Essevee met het hoofd op 2-1 terug in de match had gebracht, zorgde Lerager twee minuten voor affluiten voor de winning goal met een knap schot vol risico in de winkelhaak. “We hebben gewoon getoond waarom we op de eerste plaats staan. KV speelde countervoe­tbal, wij waren gewoon beter.”

Ook doelpunten maken is niet meteen zijn beste eigenschap. Ter illustrati­e: de Deen scoorde in de voorgaande vijf seizoenen als prof amper vijf keer. Voor de rust opereerde Lerager zaterdag - door het ontbreken van Lepoint - net achter Leye. Ook toen kreeg hij twee kansen. Wellicht was hij frisser voor de goal omdat hij 45 minuten iets minder afstand moest afleggen. “Na de pauze ging ik terug naar mijn positie op de nummer acht. Dat ligt me beter. Zo kan ik van iets verder infiltrere­n wanneer de verdediger­s van de tegenstand­er bezig zijn met onze aanvallers.”

Lerager vormt met Meïté een complement­air duo op het middenveld. “In de kleedkamer zeiden we nogmaals tegen elkaar hoe graag we samen spelen. Ik weet als ik diep ga, dat Soualiho alles verdedigen­d wel opvangt als de tegenstand­er begint te counteren.”

Loopwonder

Lukas Lerager stond in zijn thuisland al gekend als een loopwonder bij Viborg FF. Francky Dury en algemeen manager Eddy Cordier lieten hun kennersneu­s spreken en haalden de Deen naar de Gaverbeek. Ze hadden er naar verluidt zelfs 400.000 euro voor over. “Na zijn fysieke testen was ik meteen overtuigd”, zegt physical coach Bram De Winne. “Hij zat zelfs boven onze maximale norm van 60 qua VO2 max die we hanteren voor een centrale middenveld­er. Lukas recupereer­t heel snel na een inspanning en kan dat ook negentig minuten volhouden. Hij heeft een zeer grote motor.”

Lerager wordt vergeleken met Jonathan Delaplace. “Hij had nog een grotere inhoud, ook Thomas Matton maakte indruk op mij. En Sven Kums mogen we zeker niet vergeten. De voorgaande twee seizoenen hadden we zo'n type niet in onze kern, misschien liep het daarom wat stroever.”

Francky Dury had vooraf een plannetje uitgedokte­rd om Lerager te laten infiltrere­n. “We hadden enkele looplijnen specifiek aangeduid om succes te hebben in Mechelen. Dat kan lukken, maar je moet over voldoende loopvermog­en beschikken. Lukas heeft dat. Niemand merkt op dat hij plots in de zestien te vinden is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium