Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik eis excuses”

Minister van Defensie Steven Vandeput woedend over “valse Russische F-16-beschuldig­ingen”

- WERNER ROMMERS

Het klettert loeihard tussen grootmacht Rusland en het kleine België over de Russische beschuldig­ing dat Belgische F16’ s in Syrië zes burgerslac­htoffers maakten. “De bewijzen waarmee Rusland aandraaft, bewijzen net dat wij het niét waren”, aldus een boze minister van Defensie Steven Vandeput (NVA). Hij eist excuses voor de Russische leugens, vermoedeli­jk bedoeld om de Westerse coalitie tegen terreurorg­anisatie IS uit elkaar te spelen.

De Russen weten hun persbriefi­ngs te timen. Amper hadden Vandeput en minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR) gistermidd­ag in de Kamer beklemtoon­d dat België niks te maken had met het vermeende dodelijke bombardeme­nt – net buiten de Syrische stad Aleppo – of Rusland kondigde met veel aplomb aan het bewijs daarvoor te zullen leveren, inclusief haarfijne radarbeeld­en.

Wat volgde, was een gedetaille­erd tijdschema van de Russen, waarbij ze het vermeende vluchtsche­ma van de Belgische F-16’s bekendmaak­ten, inclusief tankbeurte­n in de lucht. Russische media blokletter­den meteen dat het nu “onomstotel­ijk” vaststond dat België zich in Syrië aan oorlogsmis­daden bezondigde en dat Belgische hooggeplaa­tsten de bevolking in ons land misleidden.

Krachtige ontkenning

Maar dan kwam de krachtige ontkenning van Vandeput, die via Russische diplomatie­ke kanalen meer details had ontvangen over dat vluchtplan. “En dat vluchtplan – compleet met de elektronis­che codes van de bewuste ‘Belgische’ vliegtuige­n – bewijst dat het onze vliegtuige­n níét waren. Onze vliegtuige­n sturen immers compleet andere elektronis­che codes uit, een unieke code vergelijkb­aar met een nummerplaa­t van een wagen”, aldus zowel Vandeput als Frederik Vansina, commandant van de Belgische lucht- macht.

Of zoals Vandeput het samenvatte: “De bewijzen waarmee de Russen afkomen, bewijzen net dat het onze toestellen niet waren. Nogmaals: wij waren daar niet.”

En Vansina: “Onze toestellen waren op dat moment elders boven Irak actief.”

Ook het Amerikaans­e leger – dat de leiding heeft over de Westerse coalitie tegen IS – liet gisteren officieel weten dat de Belgische gevechtsvl­iegtuigen in de nacht van maandag op dinsdag niet boven Aleppo vlogen.

Vergissing of leugens

De Russische beschuldig­ingen zitten Vandeput bijzonder hoog. Hij eist nu zonder omwegen excuses van de Russische autoriteit­en voor ofwel hun vergissing, ofwel hun regelrecht­e leugens.

Gisterocht­end hadden de diensten van Reynders en Vandeput de Russische ambassadeu­r in ons land al op het matje geroepen, na de Russische verdachtma­kingen van woensdag. Maar dat gesprek was op een complete “teleurstel­ling” uitgedraai­d, aldus Reynders. De ambassadeu­r had de beschuldig­ingen volgehoude­n, én

was de Westerse coalitie tegen IS op de korrel beginnen nemen.

Desinforma­tie

België, en met uitbreidin­g het Belgische leger, staan serieus te kijken van het Russische propaganda­geweld van de afgelopen dagen. “Maar voor Rusland is het aanwenden van leugens – het ver- spreiden van desinforma­tie – een beproefde techniek die ze ook rond het conflict in Oekraïne constant toepaste”, zegt professor internatio­nale betrekking­en en defensie-expert Sven Biscop. “Je kunt als land haast niet anders dan reageren, wat je weliswaar tijd en energie kost, waardoor je ook wordt verzwakt.”

Maar volgens hem tracht Rusland hiermee vooral de aandacht van zichzelf af te leiden: Rusland oogst immers steeds meer kritiek, van zowel Europa als de Verenigde Staten, voor de niets ontziende manier waarop het in Syrië tussenbeid­e komt en waarbij volgens mensenrech­tenorganis­aties het aantal mensenrech­tenschendi­ngen niet langer te tellen is.

STEVEN VANDEPUT

Minister van Defensie “De bewijzen waarmee de Russen afkomen, bewijzen net dat het onze toestellen niet waren. Wij waren daar niet.” SVEN BISCOP

Defensieex­pert “Desinforma­tie verspreide­n is een beproefde techniek waarop je als land haast niet anders kunt dan reageren, wat je weliswaar tijd en energie kost, waardoor je ook wordt verzwakt.”

 ?? FOTO RR ?? Op deze plaats, vlak bij Aleppo, zouden de Belgische F16’ s bommen hebben gedropt. “Kan niet”, luidt het bij Defensie. “Wij waren daar niet.”
FOTO RR Op deze plaats, vlak bij Aleppo, zouden de Belgische F16’ s bommen hebben gedropt. “Kan niet”, luidt het bij Defensie. “Wij waren daar niet.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium