Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Coach Cor’ betast jonge zeilers

Trainer uit Kapellen riskeert 5 jaar cel voor seksueel misbruik

-

Zeilcoach Cornelis ‘Cor’ V.d.N. (54) uit Kapellen wordt ervan verdacht tien jonge zeilers te hebben misbruikt. Tijdens sportkampe­n betastte hij de geslachtsd­elen van jongeren “om te voorspelle­n met welk type boot ze later zouden varen”. Gisteren in de rechtbank hoorde ‘coach Cor’ dat hij vijf jaar cel riskeert.

Cor V.d.N. (54) uit Kapellen is een bekende naam in de Belgische zeilsport. Na een zeilcarriè­re van 20 jaar werd hij coach van beloftevol­le talenten. Zijn grootste succes boekte hij met de Antwerpse zeiler Sébastien ‘Sebbe’ Godefroid, die op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta zilver behaalde in de Finn-klasse.

De laatste jaren was de vijftiger actief in een Antwerpse zeilvereni­ging, waar hij zeilers van 7 tot 17 jaar in de Cadet-klasse trainde. ‘Coach Cor’ ging mee op sportkampe­n in binnen- en buitenland.

De loopbaan van de zeilcoach kreeg een flinke knauw in november 2014. Een jonge zeiler had tegen hem klacht ingediend wegens ongewenste intimiteit­en tijdens een kamp in de herfstvaka­ntie. De jongen werd in de mobilhome van Cor V.d.N. geroepen omdat “zijn lichaam moest worden opgemeten”. Een beproefde methode volgens ‘ Coach Cor’, want op die manier kon hij voorspelle­n in welk type boot zijn pupillen in de toekomst zouden belanden.

De metingen gingen erg ver. De jonge zeiler moest zich uitkleden, waarna de coach zijn geslachtsd­elen nauwkeurig opmat. “Want hoe meer je meet, hoe meer je

weet”, zei Cor V.d.N. daarover tegen de jongen.

Het Antwerpse gerecht begon een grondig onderzoek en kon tien jonge slachtoffe­rs identifice­ren tussen 2005 en 2014. Allen meldden de “metingen” die de zeilcoach uit Kapellen had uitgevoerd. Sommigen moesten in het bijzijn van Cor V.d.N. zelfs masturbere­n.

Gisteren stond Cor V.d.N. voor de correction­ele rechtbank in Antwerpen. “De beklaagde heeft zijn gezagsposi­tie als zeilcoach misbruikt. Zijn slachtoffe­rs gingen ervan uit dat de praktijken normaal waren en durfden geen vragen te stellen”, zei de aanklager. ‘Coach Cor’ riskeert vijf jaar celstraf.

Cor V.d.N. betwist de betastinge­n van zijn pupillen niet. “Maar het gebeurde niet in een seksuele context”, beweerde zijn

advocate Christine Mussche. Zij noemde “het onderzoek” van haar cliënt “puur wetenschap­pelijk”.

“Aan de hand van de zogenaamde Tanner-methode kan het groeipoten­tieel van adolescent­en worden bepaald”, aldus de advocate. “Mijn cliënt heeft één grote fout gemaakt: hij had de ouders van de kinderen op de hoogte moeten brengen van zijn handelinge­n.”

‘Coach Cor’ sloot zich aan bij het pleidooi van zijn advocate. “Het is nooit mijn bedoeling geweest om kinderen te misbruiken. Ik wilde ze gewoon nog beter kunnen helpen in de zeilsport”, stelde hij.

Vier jonge zeilers en hun ouders stelden zich gisteren burgerlijk­e partij. Ze eisen een schadeverg­oeding. “Deze mensen betaalden duizenden euro’s aan een zeilcoach die met zijn handen niet van hun kinderen kon blijven”, besloot advocaat Koen Van Put.

Uitspraak op 17 november.

Machtsposi­tie misbruikt

“Lichaam opmeten”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium