Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Oppassen dat we ons werk niet mee naar huis nemen”

Lucas Van den Eynde en Maike Boerdam vechten het uit in ‘De Rozenoorlo­g’

-

Lucas Van Den Eynde en Maike Boerdam schelden elkaar verrot in de Vlaamse musical gebaseerd op de filmklassi­eker

met Michael Douglas en Kathleen Turner. De liefde tussen de twee is over, met een flinke vechtschei­ding tot gevolg.

Liefde is oorlog: het is een uitspraak die in stevig in de praktijk wordt gebracht. Het sprookjesh­uwelijk van Bob en Barbara Van Rozen spat uit elkaar als zij tot de conclusie komt dat ze uit elkaar gegroeid zijn. Meteen wordt het huis de grote inzet van een pijnlijke vechtschei­ding. In de film haalden Kathleen Turner en Michael Douglas elkaar het bloed onder de nagels vandaan en in

mogen Lucas Van den Eynde en Maike Boerdam dat vanaf 16 november vol overgave overdoen. Marc Laureys, Myriam Bronzwaar en de debuterend­e Laura Seys vullen de andere rollen in. “Zolang ik mijn werk maar niet mee naar huis neem”, lacht Maike, nadat ze tijdens een repetitie haar tegenspele­r weer de huid heeft vol gescholden. “Ik moet een beetje uitkijken wat ik zeg thuis want mijn zoontje Lucca is momenteel acht. Als ik een scheldwoor­d gebruik, wijst Lucca mij er meteen op. Als hij naar komt kijken, zal ik hem heel goed moeten voorbereid­en.”

War

oorlog

of

De Rozenoorlo­g

the

Roses

CONCERT

De Rozen-

Wat de Van Rozens elkaar aandoen is extreem, maar het is niet bepaald uitzonderl­ijk dat een echtscheid­ing tot pijnlijke confrontat­ies leidt. “Dat is meteen de kracht van de voorstelli­ng. Er zit niet alleen veel humor in, maar er zijn zo veel schrijnend­e momenten die heel herkenbaar zijn. Ik ben blij dat ik dit niet zelf hoefde mee te maken. Mijn scheiding is heel goed meegevalle­n. Mijn exman Michael en ik zijn goede vrienden. We gingen wel uit el- kaar, maar als je samen een kind hebt, moet je onvermijde­lijk door met elkaar. Vanaf het eerste moment zorgden we dat we wekelijks samen eten. Dat was in het begin niet gemakkelij­k, maar we wilden Luca tonen dat papa en mama nog samen door één deur kunnen. We zijn zes jaar later en nu gaan we zelfs samen op vakantie, met mijn huidige vriend erbij. Ik ga zelfs met plezier bij mijn schoonoude­rs op bezoek. Het is zo kwalijk als het uitloopt op een vechtschei­ding. De kinderen zijn er altijd de dupe van. Uit elkaar gaan is al moeilijk genoeg. De schuld bij de ander leggen heeft geen zin, zeker niet als dat op de rug van de kinderen gebeurt.”

In de voorstelli­ng loopt het wel fout met het scheidende koppel. “Gelukkig maar, anders zou het niet interessan­t zijn voor het publiek”, vindt Maike, die in de wolken is over de bewerking tot musicalcom­edy. “De film was geniaal en het verhaal prachtig. Met zo’n bekende beelden in het achterhoof­d is het moeilijk om een bewerking te maken voor het podium. Maar daar zijn we samen met regisseur Frank Van Laecke goed in geslaagd. En Sam Verhoeven schreef heel goede muziek, die iets toevoegt aan het verhaal. Bovendien is dit een Vlaamse creatie, de voorstelli­ng werd op maat gemaakt van de acteurs. Fantastisc­h om daar deel van uit te maken.”

GUY VAN VLIET

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium