Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘FC Ivoorkust’ zijn louter oppervlakk­ig

-

der Lazare Amani druk bekeken worden, is zeker. Eupen laat deze winter niemand vertrekken, maar is niet blind voor de pakken scouts die tweewekeli­jks naar het Kehrwegsta­dion afzakken. Afrikaans goud in de Oostkanton­s. Het doet denken aan wat er begin deze eeuw op de Freethiel passeerde. KSK Beveren ging in zee met de Fransman Jean-Marc Guillou. De Freethiel werd zo de poort naar Europa voor Ivoriaanse toppers als Yaya Touré (Manchester City), Gervinho (ex-Arsenal), Emmanuel Eboué (ex-Arsenal) en Arthur Boka (ex-Stuttgart). Het resultaat was een kolonie Ivorianen, aangevuld met een verdwaalde Let, een Fransman en enkele Belgen. En ironische Beerschot-supporters die oerwoudgel­uiden maakten toen Kristof Lardenoit als enige blanke op het veld stond.

In Eupen is de mix diverser. Voor de halve finales plaatsten de Panda’s zich met drie Senegaleze­n, twee Nigerianen, een Malinees, een Belg, een Qatarees, twee Spanjaarde­n en een Venezolaan. Een bewuste strategie om Afrikaanse talenten te omringen met ervaren Europeanen en zo een gezonde kleedkamer te creëren.

Dat niet-EU-spelers in België wettelijk minder moeten verdienen dan in andere West-Europese landen, werkt als een rode loper voor Afrikaanse spelers. De Ivorianen bij Beveren kwamen van ASEC Mimosa, waar Guillou de plak zwaaide en de spelers opleidde.

Eupen steunt op twee verschille­nde academies. “Er is de Aspire Academy in Qatar, die probeert Qatarese talenten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium