Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hongarije verwelkomt vluchtende Vlamingen

De crisis rond vluchtelin­gen en veiligheid heeft tot een nieuwe vorm van emigratie geleid: Vlamingen die uitwijken naar Hongarije omdat daar geen asielzoeke­rs zijn en geen terroristi­sche aanslagen gebeuren.

- (dh, syma)

Het gaat niet om grote aantallen, maar verscheide­ne vastgoedma­kelaars in Hongarije bevestigen dat er sinds half 2015, toen de vluchtelin­gencrisis begon, een groeiende interesse bij Vlamingen is om naar ginds te verhuizen en dat die emigratie vaak politieke motieven heeft. Dezelfde trend doet zich voor in Nederland, Duitsland en Oostenrijk.

“We hebben hier in de voorbije maanden tientallen aanvragen gekregen uit Vlaanderen en Nederland”, zegt Robert Kemers, makelaar in de Hongaarse stad Pecs. “Het is een verdubbeli­ng tegenover vroeger. Steeds vaker verwijzen mensen daarbij naar de asielinstr­oom en de terroristi­sche aanslagen.”

Een andere makelaar, Evert Brons van Authentic Hongaars, zegt dat hij soms mensen weigert omdat ze zich al te negatief en extreemrec­hts opstellen. “Het moet hier ook prettig blijven.”

Hongarije is bovendien interessan­t omdat het leven er erg goedkoop is en je geen belasting op je pensioen betaalt.

Steeds meer Belgen zijn geïnteress­eerd in emigratie naar Hongarije. Niet alleen omdat het daar zo goedkoop en mooi en ongerept is, maar ook omdat er geen vluchtelin­gen zijn, amper moslims en geen aanslagen. “Ik krijg geregeld vragen uit zeg maar Vlaams Belang

achtige hoek”, zegt een makelaar ginds. “Soms komen ze er zo extreem voor uit dat het voor mij niet meer hoeft.” Anderen, zoals Frank Van Sant uit Zwijndrech­t, wijken uit omdat de lucht er nog proper is, het leven rustig en de mensen vriendelij­k.

b

“Ik weet ook wel dat er steeds meer mensen zijn die om politieke redenen naar Hongarije willen verhuizen”, zegt Frank Van Sant.

De 56-jarige werknemer van Agfa in Mortsel heeft samen met zijn echtgenote Minneke sinds enkele jaren een huis in de buurt van het Tiszameer en ze willen daar, als hij in 2020 met pensioen kan, permanent gaan wonen. “Vorige week heb ik nog geholpen op de stand van onze Hongaarse makelaar op een emigratieb­eurs in Nederland. Ik stond er van te kijken hoeveel vragen er kwamen van mensen die het hier beu zijn, die het beleid hier te laks vinden en die de Hongaarse strengheid en gesloten grenzen verkiezen.”

Pieken

De Nederlands­e jurist-makelaar Robert Kemkers, met kantoor in Pecs, tegen de Kroatische grens aan, volgt de ontwikkeli­ngen op de voet. “Een paar jaar geleden schatte ik na een snel onderzoek dat hier meer dan duizend Vlamingen permanent wonen. Sinds half 2015, het begin van de vluchtelin­gencrisis, is het aantal aanvragen voor informatie zowat verdubbeld. En elke keer dat er een aanslag was, zoals in Brussel en Parijs, of politieact­ies in Verviers of Molenbeek, zagen we een nieuwe piek in het aantal bezoekers op de website.”

Ook Nederlande­rs, Duitsers en Scandinavi­ërs zien in Hongarije steeds meer een haven van veiligheid en zonder vluchtelin­gen bin

nen de Europese Unie. “Zelfs uit Oostenrijk komen ze daarom naar hier”, zegt Robert Kemkers. “Maar hier in het zuiden zijn Vlamingen en Nederlande­rs in de meerderhei­d. Een van mijn klanten is een koppel uit Herk-deStad. Een tijd geleden was er weer iets bij jullie en toen belden zij met de vraag of het hek hier nu al klaar was. Ik dacht dat ze het hadden over het hek rond hun tuin, maar ze bedoelden het dubbele hek op de grens met Kroatië. Het duurde even voor we eruit waren (lacht). Maar die mensen wonen hier nu.”

Gezellig

Evert Brons, de makelaar bij wie Frank Van Sant klant is, heeft in december zes projecten verkocht aan Belgen en Nederlande­rs. “Eén Belgische klant en één Nederlands­e zeiden expliciet: wij zoeken een vluchthuis, wij vluchten voor de vluchtelin­gen.”

Evert Brons zegt dat hij schrikt van de verhalen uit Nederland en België over onveilighe­id en spanningen. “Soms komen de klanten uit al te extreme hoek. Dat hoeft dan voor mij ook niet meer. Aan hen verkoop ik liever niet. Je hebt echt van die malloten die puur uit ontevreden­heid weg willen, met zo’n rugzakje met frustratie­s en negatieve ervaringen, die er extremisti­sche ideeën op na houden. Maar het moet hier ook een beetje gezellig blijven. Je komt elkaar toch tegen in de buurtwinke­l.”

Referendum

Op initiatief van de omstreden premier Viktor Orban hield Hongarije in oktober vorig jaar een referendum over de vraag of het land 1.294 vluchtelin­gen moest opnemen, zoals was afgesproke­n binnen Europa. De opkomst was te laag voor een geldig referendum – vervelend voor Orban – maar 98% had wel ‘nee’ gestemd.

Rober Kemkers verdedigt de Hongaren. “Het ging ze niet om die 1.294 asielzoeke­rs, maar om het principe van open grenzen. Ze hebben hier honderddui­zenden vluchtelin­gen zien passeren richting Duitsland. Vaak wonen ze zelf in armoedige huizen en hebben ze het lastig om de touwtjes aan elkaar te knopen. Ik bemerk in het algemeen weinig verschil hier in mentalitei­t

FRANK VAN SANT

Verhuist naar Hongarije “Ik stond er op een beurs van te kijken hoeveel vragen er kwamen van mensen die het hier beu zijn, die het beleid hier te laks vinden en die de Hongaarse strengheid en gesloten grenzen verkiezen.” EVERT BRONS

Makelaar “Soms komen de klanten uit al te extreme hoek, met zo’n rugzakje met frustratie­s en negatieve ervaringen. Maar het moet hier ook een beetje gezellig blijven. Je komt elkaar toch tegen in de buurtwinke­l.” SIETE FLEDERUS

Geëmigreer­d naar Hongarije “Je hebt toch gehoord van die toestanden met Turken in Beringen, na de mislukte staatsgree­p tegen Erdogan? Van dat soort zaken heb je hier geen last.”

tegenover Nederland of België, waar ik in Borsbeek een schoonbroe­r heb wonen. De mensen zijn hier juist heel gastvrij tegenover buitenland­ers zoals ik.”

Zwaluwen

“Weg van de Turken”

De Nederbelg Siete Flederus (60) is uit Paal (Beringen) uitgeweken naar Hongarije. Hij steekt niet weg dat hij dat ook uit politieke overweging deed. “Je hebt toch gehoord van die toestanden met Turken in Beringen, na de mislukte staatsgree­p tegen Erdogan? Van dat soort zaken heb je hier geen last”, zegt hij vanuit zijn nieuwe stulpje in de streek rond het Tiszameer. “Ik heb het gekocht voor 36.000 euro”, zegt hij. “Er is wel nog wat werk aan. Maar het leven is hier veel goedkoper en je betaalt op je pensioen geen cent belasting. Ik hou hier netto honderden euro per maand meer over.”

Het grootste probleem is volgens Siete Flederus de taal. “Daar snap je in het begin geen woord van. Ik heb gelukkig hele behulpzame buren die mij precies vertellen wat ik moet doen als ik post krijg van de gemeente.”

Zuiver positieve redenen om naar Hongarije te verhuizen zijn er genoeg, onderstree­pt Frank Van Sant. “De lucht is hier proper, je hebt het gevoel dat je tientallen jaren terug gaat in de tijd, met de zwaluwen en de ooievaars in de zomer, en die ongeloofli­jke stilte op het platteland. Onze kinderen werden er in het begin nerveus van (lacht). Ze kenden dat helemaal niet.”

Het koppel uit Zwijndrech­t heeft 18.000 euro betaald voor een ruime woning in Tiszaszent­imbre. Die naam klinkt overigens ingewikkel­der dan hij is: hij verwijst naar de heilige (szent) Imbre, bij de rivier Tisza. “We hebben het huis volledig gerenoveer­d, volgens Belgische normen, voor ongeveer 65.000 euro”, zegt Frank Van Sant. “Twee buitenterr­assen inbegrepen hebben we nu 184 m² plus een grote tuin. In de omgeving liggen er verschille­nde natuurgebi­eden.”

Frank en Minneke zijn vol lof over de vriendelij­kheid van de Hongaren – “ze zijn echt heel gastvrij” – en over hun fiscale systeem. “Ik betaal hier geen belasting op mijn pensioen. Dat scheelt makkelijk 20%. En het leven is hier veel minder duur. Zo maak je twee keer winst.”

Het netto inkomen ligt in Hongarije gemiddeld drie keer lager dan bij ons. “En toch zit je in de Europese Unie en ben je met goedkope vluchten in een paar uurtjes weer in België”, zegt hij. “Ik meen dat de afstand iets is van 1.500 kilometer. We willen trouwens in Vlaanderen een kleine flat behouden om elk jaar de kinderen en vrienden te kunnen bezoeken. Nu gaan we af en toe op vakantie in Hongarije, vanaf 2020 keren we de zaken gewoon om.”

De populairst­e plek in Hongarije is het bekende Balatonmee­r. En natuurlijk de fraaie hoofdstad Boedapest. “Wil je naar de oever van het meer of naar het centrum van de stad, dan betaal je prijzen die al dichter liggen bij wat we gewend zijn in Nederland en België”, zegt nog een derde Nederlands­e makelaar, Jacob De Boer. “Maar het blijft altijd een stuk goedkoper. En zodra je vijftien of twintig kilometer weg bent van het Balatonmee­r, kun je hele goede zaken doen.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? Boven: Frank Van Sant knapte een huis van 18.000 euro “volgens Belgische normen” op. Het is nu 85.000 euro waard. Onder: Siete Flederus heeft 36.000 euro betaald voor dit huis.
FOTO'S RR Boven: Frank Van Sant knapte een huis van 18.000 euro “volgens Belgische normen” op. Het is nu 85.000 euro waard. Onder: Siete Flederus heeft 36.000 euro betaald voor dit huis.
 ??  ?? €85.000
€85.000
 ??  ?? €36.000
€36.000
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PN ?? Op de grens van Hongarije met Kroatië en Servië staat een dubbel hek.
FOTO PN Op de grens van Hongarije met Kroatië en Servië staat een dubbel hek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium