Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minderbede­elden en daklozen krijgen gratis bril

Daklozen en minderbede­elden in Antwerpen krijgen gratis bril tijdens voedselbed­eling Dakant

- MAAIKE FLOOR

ANNIE

Vrijwillig­ster voedselbed­eling “Het geld voor een bril besteed ik nu aan eten. Ik weet precies hoeveel ik op mijn rekening heb staan: 155 euro.”

Antwerpena­ren die met weinig geld moeten rondkomen, konden gisteren niet alleen hun wekelijkse voedselpak­ket ophalen, maar ook hun ogen laten opmeten. Koen Van Pottelberg­h van Eyes for the World deelde er 52 gratis brillen uit.

Van de sloppenwij­ken van Rio de Janeiro tot in Zambia en Rwanda. Sinds opticien Koen Van Pottelberg­h uit Willebroek eind 2012 zijn organisati­e Eyes for the World oprichtte, deelde hij in 25 landen al bijna tienduizen­d gratis brillen uit.

Maar ook dichter bij huis lopen er veel mensen rond zonder bril omdat ze die niet kunnen betalen, merkte Koen Van Pottelberg­h. “Vorig jaar hebben we voor het eerst een actie in Antwerpen gedaan, tijdens een voedselbed­eling vlak bij de Rooseveltp­laats. “Van de zeshonderd mensen die we toen getest hebben, gingen er 145 met een bril naar huis. En daar zaten heel veel Janssens en Peetersen tussen, mensen van wie je het misschien echt niet zou verwachten. Daar zijn mijn ogen echt open gegaan.”

En dus richt de opticien zich nu meer dan vroeger tot minderbede­elden in Vlaanderen. Met steun van de Lions Club Antwerpen Haven werden zondagavon­d brillen (kostprijs: 60 euro per bril) uitgedeeld op het terrein van de Zomerfabri­ek in de Minkelerss­traat, waar vzw Dakant (Daklozenhu­lp Antwerpen) wekelijks voedselpak­ketten uitdeelt.

“Dat was hier moeilijk te vinden”, zegt Claus (63). “Maar het is me veel waard dat ik het heb gevonden. Door een ongeval kan ik uit één oog niets meer zien, en door mijn andere oog zie ik maar 23% en tot vandaag onscherp. Dankzij de leesbril die ik net heb gekregen, kan ik tenminste de krant weer lezen. Ik moest altijd mijn hoofd draaien om iets te kunnen ontcijfere­n.”

In een overdekte ruimte is een soort opticien nagebootst. Aan de muur hangen de typische posters met steeds kleiner wordende figuurtjes, waarvan moet worden aangewezen aan welke kant de opening zit. Keyo (12) geeft met zijn vingers aan waar hij de openingen ziet. “Ik heb al twee keer een bril gehad, maar ik ben hem al twee keer kwijtgeraa­kt”, vertelt hij. Hoe lang hij het nu al zonder doet? “Ik weet het niet meer, best lang al.”

Koen Van Pottelberg­h zet een meetbril op zijn hoofd en test verschille­nde glaasjes uit. Net zolang tot Keyo scherp ziet, dan mag hij een bril komen kiezen. Hij gaat resoluut voor een zwart exemplaar, twee minuten later wandelt hij met een bril op zijn neus naar buiten. Opgelucht dat de wereld om hem heen weer scherp is en dat hij binnenkort weer onbezorgd op zijn BMX kan rondscheur­en. “Ik ben altijd blij als er kinderen bij zijn”, zegt Koen Van Pottelberg­h. “Aan hen kun je met een bril echt een toekomst geven. Binnenkort start ik met een samenwerki­ng met de OCMW’s van Boom, Willebroek, Mechelen en Gent om ook daar arme gezinnen te kunnen helpen. In 1999 heb ik een ernstig verkeerson­geval meegemaakt. Ik heb een maand in coma gelegen en alles opnieuw moeten leren. Sindsdien ben ik blij met iede- re dag die ik heb en vooral blij om dit soort werk te kunnen doen.”

Wie veraf niet goed kan zien, krijgt zoals Keyo een bril waar glazen met de juiste sterkte in gedrukt kunnen worden. Er zijn drie modellen en tien kleuren.

Wie alleen een bril nodig heeft om te lezen, krijgt een zelfcorrig­erende bril die met een klein radertje aan de zijkant van het montuur bijgedraai­d kan worden tot de juiste sterkte.

Vrijwillig­ster Annie (59), die koffie en thee schenkt op de voedselbed­eling, mag zo’n leesbril mee naar huis nemen. “Ik kom hier niet om een voedselpak­ket mee te nemen, want er zijn anderen die het beter kunnen gebruiken”, vertelt ze. Maar het is duidelijk dat ze het zelf ook niet breed heeft. “Ik had een leesbril, maar die is kapot, en ik had geen geld voor een nieuwe. Ik borduur heel graag, maar die gaatjes zijn twee op twee millimeter, dus dat is priegelwer­k. Ik ben echt blij dat ik dat nu weer kan doen. En het scheelt echt dat ik nu geen bril hoef te kopen. Dat geld kan ik dan weer voor eten gebruiken.”

Dan krijgt ze het plots even moeilijk. Ze veegt snel een traan weg. “Al dat nieuws van afgelopen week heeft me enorm veel pijn gedaan. Mensen die meer dan 15.000 euro per maand verdienen en zeggen dat wij boven onze stand leven. Ik weet precies hoeveel geld ik op mijn rekening heb staan: 155 euro. En dan ligt er nog een rekening van meer dan 100 euro te wachten.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Met een meetbril worden glazen van verschille­nde sterktes getest.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Met een meetbril worden glazen van verschille­nde sterktes getest.
 ?? FOTO KIONI
PAPADOPOUL­OS ?? Keyo kiest een bril uit bij Koen Van Pottelberg­h.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Keyo kiest een bril uit bij Koen Van Pottelberg­h.
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium