Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leen Verbist stapt op na vergissing van 30.000 euro

- DIRK HENDRIKX SACHA VAN WIELE

De heibel over intercommu­nales heeft nu ook in de Antwerpse gemeentera­ad een slachtoffe­r gemaakt. Leen Verbist (sp.a) heeft haar ontslag ingediend. Normaal volgt Vera Drozdik haar op, al had zij gisterenmi­ddag nog niets gehoord van de partij.

Leen Verbist, voormalig OCMWvoorzi­tter en ex-schepen, kwam in opspraak toen bleek dat ze per vergissing drie jaar lang in totaal 30.000 euro had gekregen van Telenet. Dat geld was eigenlijk bestemd voor Koen Kennis (N-VA), haar opvolger in de raad van bestuur bij Telenet. “Het bedrag viel niet op tussen de andere verrichtin­gen”, zei ze vrijdag.

Zaterdag kondigde ze na overleg met de partij haar ontslag aan. “Ik heb begrip voor de reacties van de basis. Ik deel zelf het onbegrip dat ik deze materiële fout van Telenet niet eerder heb kunnen vaststelle­n.”

Ze heeft het geld meteen teruggesto­rt. “Ik wens niet mee te gaan in het opbod van schuld en boete... Als mijn ontslag een antwoord biedt op de onrust, ben ik bereid dat antwoord te onderschri­jven.”

De Antwerpse sp.a-voorzitter Tom Meeuws steunt haar in haar beslissing. “Ze beseft dat ze dit moest doen, hoewel ze zich niet bewust verrijkt heeft. Maar je krijgt dit niet uitgelegd. Dit komt hard aan bij de militanten. Het is des te pijnlijker omdat Leen Verbist grote sociale verdienste­n heeft.”

Volgens een ingewijde hebben zowel Leen Verbist als haar echtgenoot activiteit­en als zelfstandi­ge en was het geld gestort op haar rekening als zelfstandi­ge. Verbist heeft ook een goed betaald zitje in de raad van bestuur van de haven, dat nu allicht ook zal moeten opgeven.

“Storten voor goed doel”

Het was Koen Kennis die de vergissing vaststelde toen hij in de opschuddin­g van vorige week zijn papieren grondig nakeek. “Ik zit in het bestuur van Telenet Vlaanderen nv omdat ik voorzitter ben van Interkabel, waarvoor ik per jaar 6.100 euro krijg. Ik dacht dat de vergoeding van Telenet in het Interkabel­verhaal zat”, zegt hij.

De schepen denkt niet aan opstappen. “Ik heb dat geld nooit gehad. Voorheen had ik het ook niet, dus ik miste het niet. Ik ga het nu storten voor een goed doel. En ik wil mijn werk verderzett­en, mijn opdracht vervullen.”

Dat houdt ook in dat de N-VAschepen mee aan de kar trekt van de hervorming­en. “We moeten het aantal mandaten in intercommu­nales en aanverwant­en halveren. Dat zal mij persoonlij­k zeker financieel raken, ja. 80% van mijn intergemee­ntelijke mandaten zou wegvallen. Ik zit wel nog in enkele Vlaamse entiteiten. Hoeveel ik er bij inschiet, dat moet ik nog bekijken.”

Het stadsbestu­ur wil ook een plafond voor wat burgemeest­er en schepenen kunnen verdienen: anderhalve keer de vergoeding van een parlements­lid of bruto zo’n 135.000 euro. Dat zou Koen Kennis met zijn vele mandaten hoe dan ook scherp voelen, aangezien hij in 2015 een bruto-inkomen had van 182.659 euro.

Studente uit Letland

Bij de sp.a is Vera Drozdik (39) op papier de eerste opvolgster voor Leen Verbist, gevolgd door Sener Ugurlu. “De opvolging gaan we pas maandag bespreken”, zei Tom Meeuws.

Het verklaart waarom Vera Drozdik, vastgoedma­kelaar van beroep en als studente uit Letland naar hier gekomen, gisteren nog niks had gehoord van haar partij. “Maar ik zou het zeker willen doen”, zegt ze. “Ik heb veel ideeën, vooral om jonge ondernemer­s te stimuleren. Ik was eerder al eens bijna in de gemeentera­ad geraakt toen Philip Heylen stopte als schepen, maar hij bleef dan toch raadslid. Nu ben ik er weer bijna (lacht).”

 ?? FOTO'S BELGA ?? Leen Verbist, Koen Kennis en Vera Drozdik.
FOTO'S BELGA Leen Verbist, Koen Kennis en Vera Drozdik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium