Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dit krijgen we niet meer uitgelegd

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur

E r moest dit weekend maar weer eens een ontslag worden geregeld. Leen Verbist kon geen gemeentera­adslid blijven nadat was gebleken dat ze tweeënhalf jaar betaald werd voor een bestuursfu­nctie die ze niet mee vervulde. In totaal werd 30.000 euro op haar rekening gestort en dat had ze al die tijd gewoon niet gemerkt. En Koen Kennis, die de vergoeding had moeten krijgen, heeft die 30.000 euro al die tijd niet gemist. Dat is ronduit beledigend voor de hardwerken­de burgers in dit land. Hoeveel mensen zijn er voor wie het niet aankomt op 30.000 euro meer of minder? De Antwerpse sp.a-voorzitter Tom Meeuws heeft gelijk: dit krijg je aan de mensen niet uitgelegd.

En dat is meteen het kernproble­em van de politiek in dit land. Je krijgt die niet meer uitgelegd. Of begrijpt u waarom er zeventien jaar – echt waar, het begon in 1999 met een voorstel van Isabelle Durant – gebakkelei­d kan worden over geluidsnor­men voor de luchthaven van Zaventem? Al zeventien jaar zijn politici aan het spelen met de banen en de toekomst van honderden mensen omdat ze verstrikt zitten in een slecht georganise­erd land en ze hun gezond verstand niet willen gebruiken. Hoe kan het dat de stad Brussel in haar eentje de toekomst van de nationale luchthaven kan hypotheker­en? En hoe kan het dat een Brussels minister nu nog met het compleet idiote voorstel kan komen aandraven om de luchthaven dan maar een kilometer of wat te verschuive­n? Nee, je krijgt dat niet meer uitgelegd.

Zelfs eenvoudige dingen als premies voor het energiezui­nig maken van woningen zijn gruwelijk ingewikkel­d geworden. Op de bouwbeurs Batibouw heeft de Vlaamse overheid een grote informatie­stand waarin een legertje deskundige­n niets anders doet dan uitleg geven bij het premiestel­sel. Anders raakt niemand er nog uit wijs.

Hier is werk aan de winkel voor de Dienst Administra­tieve Vereenvoud­iging, zou je denken, een overheidsd­ienst die in 1999 al werd opgericht om de administra­tieve druk op de bevolking en de bedrijven te verlichten. Die dienst, zo leren we van de website, heeft een directeur, zes opdrachtho­uders, drie administra­tieve medewerker­s en drie attachés en wordt geadviseer­d door een sturingsco­mité. Dat bestaat uit zestien stemgerech­tigde leden: zes van de politieke overheid, twee van de administra­ties, zes van de ondernemin­gsorganisa­ties en twee van de syndicale organisati­es. Maar voor een eenvoudig premiestel­sel hebben die met zijn allen niet kunnen zorgen. Nee, je krijgt het gewoon niet meer uitgelegd. En politici die het nog proberen, moeten er rekening mee houden dat hun kiezers niet meer naar hen luisteren, laat staan op hen stemmen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium