Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ravage suggereert onaangepas­te snelheid”

Zwarte doos moet onthullen of machinist te snel reed

- CEDRIC LAGAST, RAF VAN MECHELEN EN HANNELORE SMITZ

Na twee dagen onderzoek is nog niet duidelijk waarom zaterdag een passagiers­trein net buiten het station van Leuven ontspoorde, en zo het leven ontnam van een 21jarige jongeman. Reed de machinist te snel, zoals de ravage langs het spoor suggereert? Of was er een technisch probleem? Het Leuvense parket wil pas eind deze week haar eerste voorlopige conclusies bekendmake­n.

“We waren pas vertrokken uit het station van Leuven. Plots begon het hele treinstel te schudden en te beven”, vertelt Frederik Vranken, een passagier die in het tweede rijtuig zat. “Het licht ging uit en alles werd door elkaar geschud. Toen we eindelijk stilstonde­n en ik door het raam naar buiten keek, zag ik dat het eerste rijtuig zich plots naast ons bevond.”

Het ongeval gebeurde om 13.13u in een flauwe bocht, toen de trein amper zo’n 500 meter ver was gereden. Volgens verschille­nde inzittende­n begon de trein te daveren net nadat die over een wissel was gereden, en dus van spoor was veranderd.

Er zaten 85 mensen in de IC-trein 3636, die De Panne als eindbestem­ming had. De trein zou ook langs de luchthaven passeren, waardoor er heel wat toeristen aan boord waren.

Bijna iedereen kon na het ongeval op eigen kracht uit het rijtuig klauteren. Op het overleden slachtoffe­r na raakte niemand levensgeva­arlijk gewond. “Het is een wonder dat er niet meer slachtoffe­rs vielen”, zegt Rolph Vanmassenh­ove van de Leuvense brandweer.

De brandweer moest uiteindeli­jk slechts drie mensen uit het gekantelde rijtuig helpen. Ook de machinist moest worden bevrijd. De machinist raakte volgens de NMBS lichtgewon­d. Hij werd zaterdagmi­ddag meteen ondervraag­d door het gerecht. Maar wat hij daarbij te zeggen had, wil het Leuvense parket niet kwijt. “Het onderzoekt vordert, en tot zolang zullen wij geen uitspraken doen”, zegt persmagist­raat Sarah Callewaert. Ook de federale overheidsd­ienst Mobiliteit en Infrabel hebben een onderzoek geopend.

Opmerkelij­k: het eerste rijtuig werd bij het ongeval losgescheu­rd, en werd 180 graden gedraaid. Het lag met de bestuurder­scabine opnieuw in de richting van Leuven. Volgens verschille­nde betrokkene­n betekent dit dat de trein te snel reed. De snelheid is daar in de wisselzone beperkt tot 40 kilometer per uur.

“Geen spoorloper”

Werd het ongeval veroorzaak­t door onaangepas­te snelheid? “Dat zijn gissingen”, zegt Callewaert. “Er zijn verschille­nde mogelijke oorzaken. We sluiten op dit moment slechts één piste uit: dat het ongeval veroorzaak­t zou zijn door een spoorloper.” Dat idee ontstond nadat de Leuvense burgemeest­er Louis Tobback (sp.a) verklaarde dat het overleden slachtoffe­r niet in de trein had gezeten, omdat hij onder het rijtuig lag. “Maar verschille­nde experts hebben vastgestel­d dat hij toch passagier was”, zegt Callewaert. Mogelijk stapte de jongeman uit Waals-Brabant net van het eerste rijtuig naar de tweede toen het ongeval gebeurde.

Infrabel kreeg gisteravon­d de toestemmin­g om de drie gestrande rijtuigen vandaag ( maandag, red.) te takelen.

 ??  ?? De achterste rijtuigen duwen de eerste helemaal om. Daardoor breekt dat rijtuig af, waarna het op zijn kant valt. De trein is net vetrokken uit Leuven als het eerste rijtuig ontspoort. Hett dodelijke slachtoffe­rchtoffer zat waarschijn­lijkarschi­jnlijk...
De achterste rijtuigen duwen de eerste helemaal om. Daardoor breekt dat rijtuig af, waarna het op zijn kant valt. De trein is net vetrokken uit Leuven als het eerste rijtuig ontspoort. Hett dodelijke slachtoffe­rchtoffer zat waarschijn­lijkarschi­jnlijk...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium