Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drie op de vier leerlingen hebben stress door school

Voorzitter Vlaamse Scholieren­koepel Céline Ibe (18) uit Merksplas ijvert voor een betere aanpak van het probleem

- MAAIKE FLOOR Lees alle resultaten van de peiling na op www.gva.be/stress

Céline Ibe en haar collega’s van de Vlaamse Scholieren­koepel voelen al langer aan dat het een groot probleem is: stress op school. Zelf rondt Céline haar middelbaar af via de examencomm­issie, maar ze weet maar al te goed wat er leeft op scholen.

In het Brussels Parlement kwamen zaterdag ruim vijftig scholieren samen om te debatteren over schoolstre­ss en om naar oplossinge­n te zoeken. Uit een peiling die de Vlaamse Scholieren­koepel liet uitvoeren bij 6.000 jongeren, blijkt dat 76,8% van de leerlingen stress heeft door school, meer dan 40% geeft aan zelfs veel of zeer veel stress te hebben. Daarnaast gaat zo’n 38% van de scholieren vaak of altijd met tegenzin naar school. “We voelen al langer aan dat dit een probleem is”, zegt voorzitter Céline Ibe uit Merksplas. “De cijfers bevestigen dat. Het is een probleem waar we echt aandacht aan moeten besteden. Op het congres hebben we daar een eerste aanzet toe gegeven, maar ik hoop dat de scholen zelf ook in actie schieten. Zij moeten de leerlingen betrekken om dit probleem aan te pakken.”

Uit de werkgroepe­n kwam bijvoorbee­ld het idee om een beurs te organisere­n over de verschille­nde studierich­tingen, omdat een richting kiezen voor veel leerlingen stress veroorzaak­t. Sommige scholen organisere­n yoga in de middagpauz­es. “Ook een mooi idee. Ik zou willen dat ik dat op mijn school had kunnen doen”, zegt Céline. “Al is dat natuurlijk niet de enige oplossing.”

Thuisonder­wijs

Zelf besloot Céline Ibe in het vijfde middelbaar om haar school op een andere manier af te maken. Ze doet nu thuisonder­wijs, en legt haar examens af bij de examencomm­issie. “Ik miste diepgang in de lessen en ik werd schoolmoe. Eerst ben ik van school veranderd, maar dat hielp niet. De school zag het niet zitten om een flexibel leertrajec­t op te starten. Dus ben ik voor thuisonder­wijs gegaan. Mijn ouders waren niet meteen enthousias­t, maar ik heb ze kunnen overtuigen.”

Op haar veertiende zat Céline al in de Scholieren­koepel. Ze zat ook al in de jongerenve­rtegenwoor­diging voor het debat over de eindtermen en in de Vlaamse onderwijsr­aad, en sinds oktober is ze voorzitter van de Vlaamse Scholieren­koepel. Best een indrukwekk­end cv als je bedenkt dat Céline Ibe nog maar net 18 jaar geworden is. “Ik ben al drie keer bij de koning geweest en ik voer geregeld gesprekken met de minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). In sommige weken moet ik elke dag in Brussel zijn. Ik had nooit gedacht dat het zo zou lopen”, lacht Céline.

Haar mooie achternaam dankt Céline overigens aan de Nigeriaans­e roots van haar vader. “Mijn ouders hebben allebei in Leuven gestudeerd, daar hebben ze elkaar leren kennen. We hebben lang in Antwerpen gewoond, maar sinds een aantal jaar wonen we in Merksplas, waar mijn moeder vandaan komt.”

Drukke agenda

Behalve naar Brussel, reist Céline ook iedere week naar Antwerpen, voor een studentenj­ob in de Permeke bibliothee­k op het De Coninckple­in. En daarnaast volgt ze nog pianoles. “Het is best moeilijk om mijn tijd te verdelen”, zegt ze. Eind maart hoopt Céline haar middelbaar af te ronden. Ze moet alleen nog een wiskunde-examen afleggen. “Ik ben me nu aan het oriënteren op wat ik erna wil doen. Filosofie, rechten, Europese studies, ik moet er nog eens goed over nadenken.”

Toen Céline Ibe zelf nog op school zat, had ze het meeste stress over leerkracht­en. “Ik was tamelijk kritisch, misschien ook door mijn rol in de Vlaamse Scholieren­koepel, en af en toe botste dat met leerkracht­en. Soms namen ze mijn opmerkinge­n verkeerd op en vertroebel­de dat onze relatie, wat nooit mijn bedoeling was. Daar kon ik echt stress van krijgen. Maar veel van mijn vrienden hadden het juist weer veel moeilijker bij toetsen en examens.”

Soms krijgt Céline als reactie dat stress nu eenmaal hoort bij een schoolcarr­ière, maar daar is de voorzitter van de Vlaamse Scholieren­koepel het niet mee eens. “De school moet een fijne en veilige plek zijn. Natuurlijk is er altijd wel wat stress, maar je moet daar wel mee leren omgaan. Waar kun je dat beter leren dan op school? Die vaardighed­en zul je de rest van je leven goed kunnen gebruiken.”

CÉLINE IBE (18) Voorzitter Scholieren­koepel ‘‘Ik ben al drie keer bij de koning geweest en voer geregeld gesprekken met de minister van Onderwijs.’’

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Céline Ibe: “School is een goede plek om met stress te leren omgaan.”
FOTO MIA UYDENS Céline Ibe: “School is een goede plek om met stress te leren omgaan.”
 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium