Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alle leerlingen moeten hetzelfde examen krijgen

- (sc)

Dezelfde vragen voor alle leerlingen over alle netten heen. In de buurlanden is het de logica zelve. Dat kan ook in Vlaanderen, bepleiten Antwerpse academici.

In de ons omringende landen is het gebruik van gestandaar­diseerde toetsen ingeburger­d. Alle kin- deren krijgen om de zoveel jaar dezelfde vragen voorgescho­teld om te bepalen hoe goed ze zijn in bijvoorbee­ld Nederlands of rekenen. Dat schetst dan ook een beeld van de kwaliteit van de leraar en de school. In Vlaanderen gebeurt dat veel minder.

“Gestandaar­diseerde toetsen zijn een goed idee als ze goed toege- past worden”, concludeer­t een groep academici van de UAntwerpen. Ze deden een studie in opdracht van het Departemen­t Onderwijs. “Momenteel ligt de evaluatie van leerlingen bijna volledig in handen van de leraar. Dat aanvullen met een zuiver objectieve beoordelin­g biedt heel wat voordelen”, zegt professor Onderwijsk­unde Jan Vanhoof.

Ook Dirk Van Damme, het hoofd Onderwijso­nderzoek van de Oeso, is een groot voorstande­r van gestandaar­diseerde toetsen. “De autonomie van scholen en leraren leidt tot enorme verschille­n in het beoordelen van leerlingen. Nu kunnen we niet verhindere­n dat scholen wegzinken, dat leerlingen onterecht diploma’s en certificat­en krijgen en dat er niet wordt gecorrigee­rd en opgetreden.”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil vanaf eind volgend schooljaar dat elke lagere school zo’n gevalideer­de toets over minstens twee vakken afneemt in het zesde studiejaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium