Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winkeldief­stal Meir loopt uit de hand

- (sare)

Drie meisjes, 17, 18 en 19, hebben zaterdag de Meir op stelten gezet na een winkeldief­stal. Ze vielen de politie aan, hitsten omstanders op en probeerden te vluchten.

Een van de drie meisjes uit Mechelen was zaterdag betrapt tijdens diefstalle­n in verscheide­ne winkels (Hema, H&M en Claire’s) op de Meir. Toen ze opgepakt werd, keerden haar zus en een vriendin zich tegen de politie.

“Toen de patrouille met de verdachte de winkel verliet, werden de inspecteur­s belaagd door de zus en een vriendin”, zegt Antwerps politiewoo­rdvoerder Sven Lommaert. “De jonge vrouwen hitsten de ge- moederen op en wilden de talrijke omstanders tegen de politie opzetten. De twee inspecteur­s en een aspirant-inspecteur probeerden zo veel mogelijk de rust te bewaren en de arrestatie profession­eel af te handelen. Op een gegeven moment escaleerde de situatie en deelden de geagiteerd­e vrouwen enkele rake klappen uit aan de politiemen­sen. Ze probeerden ook om de winkeldiev­egge, die al in de politiewag­en zat, te laten vluchten.”

Dankzij de bijstand van andere patrouille­s konden de drie Mechelse meisjes uiteindeli­jk worden overgebrac­ht naar het politiekan­toor.

Een van hen, het 17-jarige meisje, zei gisteren dat alles op een misverstan­d berust- te. “Er was geen diefstal, ze wilde gewoon iets wisselen zonder ticket”, verklaart ze. “En wij werden alleen maar agressief omdat de politie zélf agressief en racistisch was. Ik ga klacht indienen.”

Volgens goedgeïnfo­rmeerde bronnen was een van de meisjes wel degelijk aan het stelen. “Er zijn zelfs camerabeel­den van”, luidt het. Bovendien zouden de betrokken inspecteur­s zich net heel voorzichti­g hebben gedragen tijdens de arrestatie. “Op die plaats en met jonge meisjes, dan ben je gewoon voorzichti­ger. Anders zouden de collega’s ook niet gewond geraakt zijn”, zegt een bron binnen de politie.

Drie inspecteur­s kregen tijdens het tumult enkele rake klappen en trappen. Vermoedeli­jk van de meisjes, maar het is niet uitgeslote­n dat omstanders tijdens de verwarring ook geweld gebruikten. “Ze werden verzorgd en kregen twee dagen arbeidsong­eschikthei­d toegekend”, aldus Lommaert.

 ?? FOTO RR ?? De arrestatie werd gefilmd door omstanders.
FOTO RR De arrestatie werd gefilmd door omstanders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium