Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Immosector op het matje

- (tlb, pl)

Zes op de tien immomakela­ars in ons land zijn niet in orde met de wet. “Wraakroepe­nd, vooral omdat de makelaars zelf doen alsof hun neus bloedt”, zegt minister Kris Peeters (CD&V), die extra controles aankondigt.

Wie zijn huis of appartemen­t verkoopt of verhuurt, kan een immomakela­ar inschakele­n om van de rompslomp af te zijn. Maar die makelaars overtreden massaal de wet, zo blijkt uit onderzoek van de Economisch­e Inspectie.

“322 makelaars hebben een controle gekregen, en bij zes op de tien zijn één of meerdere inbreuken vastgestel­d”, zegt minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V). “Dat is onrustwekk­end, vooral omdat er ook ernstige inbreuken bij zijn die nadelig zijn voor de consument. De sector zelf doet alsof zijn neus bloedt. Ik heb de beroepsver­eniging een brief gestuurd na de controles en ze lieten me weten dat ze niet inzien wat het probleem is. Ik heb ze nu uitgenodig­d op mijn kabinet. Komt er geen oplossing, dan gaan we extra controles houden.”

Percentage­s

Het gaat om een lange lijst aan overtredin­gen. Bij één op de zeven makelaars was de totaalprij­s niet duidelijk aangeduid. Vaak meldt een makelaar dat hij een vast percentage aanrekent van de totale verkooppri­js als hij een koper vindt voor het huis, pakweg 3%. Met daar staat in kleine lettertjes onder dat daar nog 21% btw bij moet: het échte percentage is dus eigenlijk 3,63%.

“Dat zijn onaangenam­e verrassing­en”, zegt Peeters. Bij één op de vijf gecontrole­erde makelaars was het niet duidelijk welke diensten je krijgt voor je geld.

In totaal heeft de Inspectie 153 waarschuwi­ngen gegeven en zijn zestig pv’s opgemaakt. In 2008 werd de sector ook al eens gecontrole­erd, en toen was 77% niet in orde. “Het is al iets beter, maar nog lang niet goed genoeg”, zegt Peeters. “59% inbreuken blijft te veel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium