Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Misbruik “Plots kuste hij me”

Sint-Amedeus in Mortsel ontslaat kinesist na grensovers­chrijdend gedrag

- THEO DERKINDERE­N

Het psychiatri­sch ziekenhuis SintAmedeu­s in Mortsel heeft een kinesist aan de deur gezet omdat die zijn boekje te buiten is gegaan. Hij zou een patiënte op de mond hebben gekust tijdens een massage. Het slachtoffe­r wil haar stem laten horen: “Het is niet omdat je als patiënt in een zwakkere positie zit, dat je ook moet zwijgen.”

Een 28-jarige vrouw uit Antwerpen liet zich afgelopen najaar opnemen bij Sint-Amedeus omdat ze heel diep zat na feiten van seksueel misbruik. “Tijdens mijn tienerjare­n werd ik meermaals verkracht. Ik probeerde mij erover te zetten en voort te gaan met mijn leven. Maar afgelopen zomer werd ik aangerand door een man. Hij sloeg me zelfs met mijn hoofd tegen het koetswerk van zijn auto. Door die gebeurteni­s kwam alles van vroeger weer naar boven. Ik werd depressief en had een posttrauma­tisch stresssynd­room. Daarom besliste ik om me in Amadeus te laten behandelen, om zo te proberen het trauma te verwerken. Op een normale manier verdergaan met mijn leven. Zonder angst”, vertelt de vrouw die liever anoniem blijft.

De Antwerpse werd tijdens haar behandelin­g in Sint-Amadeus bijgestaan door psychologe­n, maar werd er ook behandeld door een kinesist. “Omdat ik met mijn hoofd tegen de auto ben geslagen, had ik last van pijn in de nek. Een kinesist kon de pijn verzachten met massages.”

Drie uur op massagetaf­el

“Aanvankeli­jk waren de massages normaal. Maar geleidelij­k aan werden zijn massages anders. Het leek wel alsof hij sensueler begon te masseren. In het begin duurden zijn massages drie kwartier, na verloop van tijd lag ik soms bijna drie uur op de massagetaf­el en maakte hij gebruik van speciale lampen om mij heel rustig te krijgen. Hij regelde zelfs dat ik als allerlaats­te patiente van de dag moest langskomen. Achteraf bekeken besef ik dat hij stukje bij beetje verder ging en mijn vertrouwen meer en meer probeerde te winnen. Een beetje zoals loverboys dat doen met jonge meisjes. Op een bepaald moment begon hij zelfs mijn oren en lippen aan te raken met zijn vingers. En even later kuste hij me op de mond. Maar ik was daar niet mee gediend en ben weggegaan.”

Geen seksuele benadering

De vrouw benadrukt dat er niets meer is gebeurd dan alleen kussen. “Hij heeft me niet seksueel benaderd, maar ik vind dat het gedrag van de kinesist niet door de beugel kan. In een ziekenhuis moet er een vertrouwen­sband zijn tussen de patiënten en de dokters, verplegers en paramedici. In een ziekenhuis moet je een veilig gevoel hebben. Het gevoel dat je wordt geholpen voor je problemen. Ik was er om me te laten behandelen omdat ik een trauma had opgelopen omwille van seksueel misbruik. En in volle behandelin­g werd ik op de mond gekust door iemand die ik vertrouwde. Zijn gedrag was minstens grensovers­chrijdend. Als de kinesist zich aangetrokk­en voelde of als hij echt verliefd op mij was, dan had hij dat profession­eel moeten oplossen. Dan had hij aan een collega moeten vragen om de massages bij mij uit te voeren.”

De vrouw wou niet zwijgen over het voorval. Ze lichtte een personeels­lid van het ziekenhuis in en zo kreeg ook de directie van SintAmedeu­s lucht van het nieuws. “We hebben gedaan wat we deontologi­sch moesten doen. De samenwerki­ng met de kinesist werd onmiddelli­jk stopgezet”, reageert directeur Jan Bogaerts.

Sensibilis­eren

Het slachtoffe­r is ervan overtuigd dat het wel vaker gebeurt in de zorgsector: dat er misbruik wordt gemaakt van patiënten. “Mensen die het moeilijk hebben, zijn vaak een makkelijke prooi”, zegt ze.

De betrokken vrouw verblijft ondertusse­n niet meer in Sint-Amedeus. Ze wordt nu behandeld in een ander centrum. Met haar aanklacht wil ze vooral andere mensen sensibilis­eren. “Het is niet omdat je als patiënt in een zwakkere positie zit, dat je ook moet zwijgen. Als je instinct zegt dat er iets niet pluis is, stap dan naar een vertrouwen­spersoon binnen de instelling. Men mag geen misbruik van je maken.”

Door alles wat ze heeft meegemaakt is ook het vertrouwen van de Antwerpse zoek. “Onlangs moest ik röntgenfot­o’s laten nemen en daarvoor moest mijn bovenlicha­am naakt zijn. En toen zag ik dat de dokter een man was. Dat was voor mij een confronter­end moment. Alles wat er gebeurd was, kwam weer naar boven.”

JAN BOGAERTS

Directeur Sint Amedeus ‘‘We hebben gedaan wat we deontologi­sch moesten doen. De samenwerki­ng met de kinesist is stopgezet.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? In deze instelling kuste de kinesist het slachtoffe­r op de mond.
FOTO JORIS HERREGODS In deze instelling kuste de kinesist het slachtoffe­r op de mond.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium