Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uw gegevens waren nog nooit zo veilig

Mechels IT-bedrijf ontwerpt veilig internetpa­spoort

- KRISTOF VAN ROMPAEY

Het in Mechelen gevestigde ITbedrijf Antum lanceert een online instrument dat u in staat stelt om uw identiteit online te bewijzen zonder dat u daarvoor uw persoonlij­ke gegevens prijs hoeft te geven.

In een tijd waarin online fraude, nepprofiel­en en hackers welig tieren, is het beschermen van persoonlij­ke gegevens op het internet actueler dan ooit. Ook de federale overheid is zich daarvan bewust. Staatssecr­etaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) begon vorige week aan een privacytou­rnee op de middelbare scholen. Zo wil hij jongeren van het thema bewust maken.

De drie vennoten achter Antum, Joeri Van der Poorten, Jan Muylderman­s en Jan Stoops, bedachten een uniek systeem dat het handhaven van online privacy aanzienlij­k vereenvoud­igt. “Op het Antumplatf­orm meld je jezelf eenmalig aan via een eID-reader”, legt Van der Poorten uit. “Ons platform slaat de gegevens van de identiteit­skaart – alles behalve het rijksregis­ternummer – op en zet die om in een AntumID-code die ook mobiel bruikbaar is. Zo kun je tegenover andere internetge­bruikers bewijzen dat je daadwerkel­ijk een persoon bent die bij ons bekend is, maar hoef je verder geen persoonlij­ke gegevens meer uit te wisselen.”

“Evident is het gebruik bij online handel”, stelt Jan Muylderman­s. “We zijn in overleg met een van de grootste zoekertjes­sites in ons land. Wie daar handel drijft en zich registreer­t bij Antum zou dan bijvoor- beeld een groen vinkje achter zijn naam kunnen krijgen. Zo weten anderen dat je een echte, betrouwbar­e persoon bent.”

Pleegt iemand met een AntumID toch een strafbaar feit, dan kan dat volgens Jan Stoops voor gerecht en justitie een eerste spoor vormen om de verdachte te vinden. “In zo’n geval stellen we onze gegevens ter beschikkin­g van het onderzoek, iets wat niet alle IT-bedrijven doen”, stelt hij.

“Het is trouwens ook meteen bekend of je meerderjar­ig bent of niet”, zegt Van der Poorten nog.

Europa

Vanaf 25 mei 2018 gaat de Gene- ral Data Projection Regulation (GDPR) van start. Deze Europese privacyver­ordening moet de gegevensbe­scherming voor EU-burgers versterken. “Alle organisati­es, van scholen tot kmo’s en grote bedrijven, moeten vanaf dan bewijzen dat ze de persoonlij­ke gegevens waarover ze beschikken optimaal beschermen”, zegt Muylderman­s. “Wij voorspelle­n problemen, want weinigen zijn voorbereid. Maar organisati­es of bedrijven die onze tool implemente­ren, hoeven zich van dergelijk databeheer niets meer aan te trekken en kunnen via Antum raadplegen wat ze nodig hebben, mits de gebruiker zijn toestemmin­g geeft.”

“Antum heeft inmiddels informatie uitgewisse­ld met de privacycom­missie. Dat was ook nodig, want aan de serverkant vergt dit project uitermate hoge beveiligin­gsmaatrege­len. Uiteraard blijven de gegevens ook op Belgische bodem en komen ze niet zomaar op een buitenland­se server terecht.”

Knowhow

Privé-initiatiev­en zoals Antum zullen volgens Luc Windmolder­s, hoofd van de beleidscel Digitale Agenda, Telecom en Post op het kabinet van vicepremie­r Alexander De Croo (Open Vld), in de toekomst een steeds belangrijk­ere rol vervullen in het beveiligen van online gegevens. “Als overheid beschikken we niet over de knowhow om dergelijke platformen te ontwerpen”, stelt hij. “Het is bovendien niet de kerntaak van een overheid.”

JAN STOOPS Vennoot Antum “Bij strafbare feiten stellen wij onze gegevens ter beschikkin­g van het onderzoek.”

 ?? FOTO
RR ?? Een eIDlezer, waarmee u kunt inloggen op het platform van Antum.
FOTO RR Een eIDlezer, waarmee u kunt inloggen op het platform van Antum.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Joeri Van der Poorten, Jan Muylderman­s en Jan Stoops presentere­n AntumID.
FOTO JORIS HERREGODS Joeri Van der Poorten, Jan Muylderman­s en Jan Stoops presentere­n AntumID.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium