Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klimaatsce­pticus baas van milieuagen­tschap

Scott Pruitt moet wel nog 3.000 mails aan olie-industrie bekendmake­n

- LILIANA CASAGRANDE

Scott Pruitt (48) is de nieuwe leider van het Amerikaans­e milieuagen­tschap EPA. Pruitt, tot vrijdag nog procureurg­eneraal, wordt dus baas van het agentschap dat hij jarenlang als hoofdaankl­ager van de staat Oklahoma heeft bestreden. Hij is – net als Trump – een klimaatsce­pticus. Tegen dinsdag moet hij zijn 3.000 mails aan de olieindust­rie bekendmake­n

Pruitt behartigde de belangen van de olie-industrie en vocht in die functie al milieubepe­rkingen voor de olie-giganten aan. Die partijen financierd­en ook zijn campagne. Hij vindt dat de olieindust­rie namelijk te veel regels opgelegd krijgt. In het agentschap zelf reageren ze in elk geval zeer voorzichti­g op zijn komst. Sinds Trump president is, lagen zelfs alle sociale mediakanal­en van EPA stil. Die kwamen pas vrijdag opnieuw tot leven, na de aanstellin­g van Pruitt. In het persberich­t van het agentschap staat ook niets vermeld over de veertien rechtszake­n die Pruitt aanspande tegen EPA, ook in de biografie die ze op hun website publiceren, zwijgen ze erover.

Executive order

Van Trump wordt verwacht dat hij al vanaf volgende week met zijn bekende executive orders komt die de milieumaat­regelen van Obama moeten terugschro­even. Maar in elk geval zal Pruitt moeten wachten tot de hele admi- nistratiev­e procedure rond is alvorens hij iets kan veranderen.

Zelf heeft Pruitt gezegd dat hij het agentschap terug naar de essentie wil krijgen: zorgen voor proper water en lucht, maar wel met respect voor de controlere­nde rol van de verschille­nde staten. “Het zijn de staten die het beste weten wat nodig is”, vindt Pruitt. De democraten probeerden de aanstellin­g van Pruitt nog uit te stellen door te verwijzen naar de 3.000 mails met olie-industrie die hij tegen dinsdag bekend moet maken van een rechter.

Gevecht

Milieugroe­peringen slijpen intussen hun messen, ze zijn klaar voor wat ze het “gevecht van hun leven” noemen. Olie- en mijnmaatsc­happijen zijn dan weer tevreden omdat Pruitt oog heeft voor het economisch­e aspect van de milieumaat­regelen. Hij houdt rekening met de kosten voor de industrie. Bij het personeel van EPA zit de schrik er intussen goed in. Trump had tijdens zijn campagne al gezegd dat hij van het agentschap af wilde. “We gaan alleen wat restjes overhouden”, beloofde hij.

Zaterdag heeft Trump trouwens in een toespraak gesuggeree­rd dat er de avond voordien een terreuraan­slag werd gepleegd in Zweden. Maar er is vrijdagavo­nd niets bijzonder gebeurd in dat land. “Zweden? Terreuraan­slag? Wat heeft hij gerookt?”, reageerde de voormalige Zweedse premier Carl Bildt op Twitter.

 ?? FOTO AP ?? Scott Pruitt is de nieuwe leider van EPA.
FOTO AP Scott Pruitt is de nieuwe leider van EPA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium