Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee nieuwe feestlocat­ies openen volgende maand

Ateliers en nachtleven in oud kantoorgeb­ouw op het Eilandje Evenemente­n en feesten in Noorse Zeemansker­k op de Italiëlei

- MAAIKE FLOOR

In de Noorse Zeemansker­k op de Italiëlei worden vanaf maart feesten georganise­erd. De vroegere bedrijfsge­bouwen van nv Necap, naast het Red Star Line Museum, worden in maart een plek voor kunstenaar­s, maar ook voor nachtraven.

Het project in de Montevideo­straat op het Eilandje, pal naast het Red Star Line Museum, heet Contrair en werd bedacht door de vzw Tegendraad­s. Tijdens de maand maart worden er in de oude bedrijfsge­bouwen van nv Necap uit de jaren zestig ateliers en exposities ingericht. Lokale kunstenaar­s kunnen er voor weinig geld een ruimte huren, en er zullen workshops en seminaries doorgaan. Het wordt ook een bar, club, concertzaa­l en cinema. In totaal gaat het om een ruimte van 1.500 vierkante meter.

“We stellen onze hangars en bureauruim­tes dus ter beschikkin­g voor een hele waaier aan mogelijkhe­den”, klinkt het bij de organisato­ren. “We willen vooral verschille­nde discipline­s samenbreng­en onder één dak: muzikaal, beeldend, analoog en digitaal. Door mensen uit verschille­nde stromingen te verzamelen, kunnen

er nieuwe dingen ontstaan.”

Feesten in kerk

Ook op de Italiëlei kan binnenkort gefeest worden. In de Noorse Zeemansker­k worden er al langer privé-evenemente­n georganise­erd, zoals personeels­feestjes en trouwfeest­en, onder de naam HAVN Church. Nathan Rosenberg huurt de locatie van de eigenaar.

“Tim Vandewalle en Arno Lemmens gaan nu feesten organisere­n onder de naam HAVN Dam”, vertelt Nathan. “Toen club Piaf sloot, aan club Petrol op de D’Herbouvill­ekaai, hadden ze geen locatie meer voor hun Vice City-feestjes. Toevallig zijn ze op de kerk uitgekomen. We hebben dezelfde visie op het gebouw, dat zijn eigen karakter moet behouden, dus ik zag het wel zitten om samen te werken. Ze gaan er een keer in de maand iets organisere­n. Het is zeker niet de bedoeling dat er een discotheek komt. Bovendien willen we het exclusief houden.”

Om het onderschei­d te maken tussen de privéevene­menten en de feestjes, werken Tim en Arno onder de naam HAVN Dam. “Dat verwijst ook naar de dam die vroeger rond de kerk lag. Wie naar de kerk wilde gaan, moest toen een bootje nemen. HAVN verwijst naar haven, omdat de kerk voor veel Noren een thuishaven was.”

Met oudjaar werd er een eerste feest georganise­erd. “Dat was een soort test, en er waren inderdaad heel wat zaken voor verbeterin­g vatbaar”, vertelt Nathan. “De verwarming werkte niet optimaal, er was te weinig sanitair en het geluidssys­teem was nog niet goed afgesteld. Typische opstartpro­blemen. Ondertusse­n is alles bijna opgelost. Er is een nieuw sanitair blok, een nieuwe vestiaire, we hebben geïnvestee­rd in de verwarming en er is een nieuwe keuken. We hebben de inkom verplaatst van de Tunnelplaa­ts naar de Italiëlei, omdat dat veiliger is. De kerkramen worden mooi uitgelicht, en binnen komt er nog een upper

bar op de plek waar vroeger het orgel stond.” Op 4 maart vindt het eerste HAVN Dam feest plaats. Op 28 maart is de officiële opening van de vernieuwde locatie, en worden de Gin Days daar georganise­erd.

Het huurcontra­ct dat Nathan Rosenberg tekende, is van onbepaalde duur, dus er zijn nog veel toekomstpl­annen. “Er zijn geruchten dat de kerk moet worden afgebroken, maar die kloppen dus niet.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? In de Noorse Zeemansker­k op de Italiëlei wordt één keer per maand een feest georganise­erd door HAVN Dam.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS In de Noorse Zeemansker­k op de Italiëlei wordt één keer per maand een feest georganise­erd door HAVN Dam.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Contrair bezet in maart de oude bedrijfsge­bouwen van nv Necap op het Eilandje.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Contrair bezet in maart de oude bedrijfsge­bouwen van nv Necap op het Eilandje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium