Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cafébaas vermoord voor 1.400 euro

Negen messteken werden 48-jarige uitbater van Draaiboom fataal, verdachten hangen verschille­nde verhalen op

- SAM REYNTJENS

Vijf mannen staan vandaag terecht voor de roofmoord op cafébaas Hikmet Bildirici (47). Het slachtoffe­r werd in april met negen messteken vermoord in zijn café op de Antwerpses­teenweg.

Het was de eerste klant van café Draaiboom, op de hoek van de Antwerpses­teenweg en de Krekelstra­at, die op 27 april alarm sloeg. In een zetel in het café trof de klant het lichaam van zaakvoerde­r Hikmet Bildirici aan. De 47jarige man was om het leven gebracht met negen messteken.

De speurders merkten binnen al snel dat ze aan een roofmoordo­nderzoek konden beginnen. De kassa van de zaak lag opengebrok­en op de grond en de bingokaste­n waren geforceerd. Ook de portefeuil­le van het vermoorde slachtoffe­r was leeggeroof­d.

Het onderzoek kwam in handen van de moordbriga­de van de federale gerechteli­jke politie. Na enkele maanden konden de speurders tot arrestatie­s overgaan. De vijf mannen die de avond van de feiten in het café aanwezig waren werden opgepakt en ondervraag­d.

Roofmoord en schuldig verzuim

Het vijftal staat vandaag voor de rechter. Twee van hen, Algerijn Said S. (33) uit Mortsel en zijn landgenoot Youssaf H. (25), worden vervolgd voor roofmoord. De drie anderen, Mohammed E.B. (32) uit Antwerpen, Marouane B. (28) uit Hoboken en Nederlande­r Fouad G. (24) uit Rotterdam draaien op voor schuldig verzuim.

Tijdens het onderzoek bleven de twee hoofdbekla­agden met een beschuldig­ende vinger naar elkaar wijzen. Said S. verklaarde dat ze aan het spelen waren op de bingokaste­n in het café en dat hij plots zag dat Youssaf H. aan het vechten was met de cafébaas. Said kwam naar eigen zeggen tussenbeid­e en zag dat Youssaf een mes bij zich had. “Plots zag ik

bloed”, verklaarde hij. Volgens Said wilde Youssaf geld van de cafébaas voor een levering van drugs. Dat geld, 1.400 euro, haalde Said volgens zijn verklaring­en uit de portemonne­e, de kassa en de bingokaste­n. Zijn vriend Youssaf bevestigde datzelfde verhaal, hoewel hij eerst een compleet andere verklaring had afgelegd. Een verklaring die beter strookte met wat de andere aanwezigen in het café vertelden.

Geld verspeeld op de bingokast

In dat verhaal komt Said S. als de grote schuldige naar voor. Hij zou de avond van de feiten een hoop geld verspeeld hebben op de bingokaste­n in het café. Said zou volgens de anderen thuis extra geld én een mes gaan halen zijn. Na nog wat spelen besloot de Algerijn dat het welletjes was geweest. “Hij wilde ons geld terughalen”, vertelde Mohammed E.B. aan de speurders. “En wie niet meehielp zou hij slaan, niet met de hand maar met het grote mes dat hij vast had.” Zowel Mohammed E.B. als Marouane B. verklaarde­n dat de cafébaas sliep toen Said S. hem het mes op de keel zette. “Eerst had hij gezegd dat we de gordijnen moesten dichtdoen en de deur op slot moesten draaien.”

De cafébaas verweerde zich volgens Marouane B. hevig. “Youssaf H. heeft hem tegengehou­den, hij had ook een mes bij. Ik denk dat Said in de onderbuik van de cafébaas gestoken heeft en Youssaf in zijn schouder.”

Cafébaas Hikmet Bildirici had geen gerechteli­jk verleden en hield zich volgens het onderzoek niet bezig met drugshande­l. Ingewijden vermoeden dan ook dat Said S. zijn kompaan Youssaf H. onder druk gezet heeft om het grootste deel van de schuld op zich te nemen.

De rechtbank zal proberen antwoorden te vinden op de vraag wiens verklaring te vertrouwen is. Vandaag zal de zaak ingeleid worden en zal een datum bepaald worden voor de effectieve behandelin­g van het dossier rond de roofmoord.

 ??  ?? De hulpdienst­en waren urenlang bezig met de vaststelli­ngen in café Draaiboom.
De hulpdienst­en waren urenlang bezig met de vaststelli­ngen in café Draaiboom.
 ?? FOTO WAS ??
FOTO WAS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium