Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen skaters in Distelhoek­park

Stad vraagt vergunning niet aan, Groen reageert furieus

- KOEN DE BEUCKELEER

Het Antwerpse stadsbestu­ur kant zich tegen de aanleg van een skateterre­in in het Distelhoek­park. Een beslissing die eerder op districtsn­iveau werd goedgekeur­d.

Het Antwerps stadsbestu­ur weigert een stedenbouw­kundige aanvraag in te dienen voor de heraanleg van het Distelhoek­park in Merksem. Vooral het nieuwe skateterre­in staat ter discussie.

Volgens Karin Staes, de groene districtss­chepen van Jeugd in Merksem, werd de afgelopen jaren nochtans hard gewerkt aan het dossier. “Het ontwerp voor het Distelhoek­park werd bij alle bevoegde diensten afgetoetst, kreeg positieve adviezen van de jeugdraad, de seniorenra­ad en de cultuurraa­d en werd tot twee keer toe goedgekeur­d in het districtsc­ollege”, zegt ze. “Ook de Merksemnar­en zelf schaarden zich, na een participat­ietraject, achter het project.”

“Watergevoe­lig gebied”

Merksems districtsv­oorzitter Luc Bungeneers (N-VA) keurde het project destijds mee goed in het districtsc­ollege. “De twee andere N-VA-districtss­chepenen stemden tegen, maar zelf wou ik het project van onze coalitiepa­rtner destijds niet boycotten”, zegt hij. “Al dacht ik toen al wel dat het project op stadsnivea­u zou worden tegengehou­den. Het skatepark zou immers worden aangelegd in een watergevoe­lig gebied. Omdat de wijk vroeger geregeld onder water stond, krijgen buurtbewon­ers er nog geen toelating om hun tuintje te verharden. Het is dan ook vreemd om er als district een betonnen plein van bijna 800 vierkante meter aan te leggen. Een trapveldje of een BMX-parcours, waarbij het water ter plekke in de grond kan dringen, lijkt me persoonlij­k een betere optie.”

Volgens Groen wijst een studie echter uit dat de aanleg van een skateterre­in geen risico op overstromi­ngsgevaar inhoudt. “We laten speciaal wadi’s aanleggen, zodat het water van het skateterre­in niet in de riolering terechtkom­t”, zegt Staes. “Voor ons is het duidelijk dat het hier om een louter politieke beslissing gaat.”

Bungeneers erkent dat ook andere factoren meespelen. Ondanks het participat­ietraject zijn de buurtbewon­ers volgens hem niet gewonnen voor het project. “Vroeger was er al eens een skateterre­in aan de Distelhoek en toen hadden de omwonenden veel hinder van geluidsove­rlast. Bovendien gaat het om een terrein voor ervaren skaters, dat zich niet richt op beginnende skaters uit de buurt.”

Groen is verontwaar­digd dat het stadsbestu­ur een inhoudelij­ke beslissing velt over een dossier dat op districtsn­iveau werd goedgekeur­d. “Dit schept een gevaarlijk precedent dat het einde van de decentrali­satie kan betekenen”, zegt Antwerps gemeentera­adslid Joris Giebens (Groen). “De aanvraag door de stad is een louter administra­tieve procedure, om de simpele reden dat de districten niet over rechtspers­oonlijkhei­d beschikken. Met deze beslissing legt de stad een bom onder alle stedenbouw­kundige projecten van de districten, want de heraanleg valt volledig onder de bevoegdhei­d van het district.”

Klacht bij gouverneur

Groen roept schepen van Decentrali­satie Koen Kennis (N-VA) op om tussen te komen, anders overweegt de partij een klacht in te dienen bij de provincieg­ouverneur.

De stedelijke schepenen waren dit weekend niet bereikbaar voor een reactie, maar schepen Ludo Van Campenhout (eveneens N-VA) liet in de gemeentera­adscommiss­ie weten dat hij zich wel bevoegd achtte.

Ook Luc Bungeneers vindt dat het stadsbestu­ur het recht heeft om in te grijpen. “Het lijkt me logisch dat een stad zich het recht voorbehoud­t om een beslissing te vormen over wat er zich op zijn grondgebie­d afspeelt”, zegt hij. “Schepen Van Campenhout kent de situatie in de Distelhoek­wijk en herinnert zich nog levendig hoe we er in 1998 met de voeten in het water stonden.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Het Distelhoek­park. Hoewel de plannen voor een skateterre­in klaarligge­n, komt het er voorlopig niet.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Het Distelhoek­park. Hoewel de plannen voor een skateterre­in klaarligge­n, komt het er voorlopig niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium