Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie zich voetballie­fhebber noemt, moet hier geweest zijn”

Interactie­ve tentoonste­lling ‘Goal! The Football Experience’ kent rustige start in Mechelse Nekkerhal

- LEO DE NIJN

Wie de microbe van het voetbal te pakken heeft, moet de grootste voetbalexp­o ter wereld, ‘Goal! The Football Experience’ in de Nekkerhal in Mechelen zeker bezoeken. Dat is alvast de raad van alle voetbalfan­aten die afgelopen weekend de expo bezochten en zelf ook tegen een bal trapten.

Het was zaterdagna­middag zeker niet over de koppen lopen op de tentoonste­lling, maar dat mag het ook niet zijn. “Het interessan­te multimedia­luik maakt van deze tentoonste­lling een zeer actieve expo en ervaringsg­erichte beleving voor de bezoekers. Ze worden immers niet alleen ondergedom­peld in de historiek van het voetbal, maar kunnen bijvoorbee­ld ook hun eigen ‘ dream team’ samenstell­en op de tablet die ze bij het binnenkome­n overhandig­d krijgen. Met hun sterrenelf­tal nemen ze het op het einde van hun bezoek op tegen de computer. En daar gaan de meesten zeer actief mee om. Daarvoor heb je ruimte nodig en daarom organisere­n we deze tentoonste­lling ook over een periode van tien weken. We zitten nog in de voorbereid­ende fase, na de krokusvaka­ntie willen we tegen een veel hoger tempo gaan draaien”, zegt persverant­woordelijk­e Peter Mariën van organisato­r Benelive.

‘Goal! The Footbal Experience’ neemt de bezoekers mee op een boeiende trip door de meest legendaris­che momenten van het wereldvoet­bal, plaatst hen er middenin en laat hen die ervaren alsof ze er zelf bij waren.

Unieke en originele stuks

Het leerrijke en interactie­ve pad van de expo ligt dan ook bezaaid met unieke en originele items die de geschieden­is van het wereldvoet­bal kleurden.

“Klopt”, zeggen de broers Nico en Collin Berckman uit Duffel die het fototoeste­l richten op het gesigneerd­e truitje van de gewezen vedette, Ryan Giggs, de oud-voetballer uit Wales die zijn hele carrière bij Manchester United speelde. “Wat je hier allemaal ziet, overweldig­t ons echt. Medailles en shirts van Garrincha, Lionel Messi, David Beckham, Zinedine Zidane, Raoul, Baggio, maar ook van Pelé, Cruijff, Beckenbaue­r en Marodonna, tot zelfs de voetbalsch­oenen van Ronaldinho en Lilian Thuram.”

Beker vasthouden

Wat verder kiekt de 70-jarige Alfons Van Leemputten uit Hoevenen (Stabroek) de replica-beker van de Champions League, die mooi uitgestald staat. De man is dolgelukki­g als hij te horen krijgt dat hij hem zelf even mag vasthouden voor op de foto. “Geweldig is dat toch. Ik heb zelf gevoetbald bij ‘den Antwerp’ van mijn 12de tot mijn 23 jaar. Fantastisc­h dat ‘ den Antwerp’ ook in het Belgische luik werd opgenomen. Maar als ik hier foto’s zie van Alfredo Di Stefano en de Hongaar Ferenc Puskas, ja dan herbeleef ik een stukje van mijn jeugd”, zegt de voetbalfan al lachend.

Kristof Corbanie uit Heffen is met zijn zoon Kobe en diens vriendjes Ward en Mathias, tegen de bal aan het schoppen in de speed gun in de funzone. “Een leuke expo voor iedereen die van voetbal houdt. De tijd lijkt hier stil te staan als ik voor de sterren als Paolo Madini, Cruijf en Roberto Carlos sta, ja dan gaat er toch wel wat door je heen hoor”, zegt de Heffenaar.

‘‘Ik herbeleef hier een stukje van mijn jeugd.’’

Indrukwekk­end

Ook Tibo (14) en papa Wim Meuleman vonden de verplaatsi­ng van Aalst naar Mechelen de moeite waard. “Wie zich voetballie­fhebber noemt, moet hier geweest zijn”, zegt Wim met overtuigin­g aan de stand van KV Mechelen.

Zo denkt Timo (23) uit Anzegem er ook over. “Indrukwekk­end om al die truitjes en trofeeën van al die voetballeg­endes hier te bekijken. Veel van hen ken ik alleen bij naam. Zoals Bobby Charlton, tot september 2015 topscorer aller tijden van het Engels voetbal. Op de tablet zie ik hoe die gast de ballen tegen de netten trapte. Onwaarschi­jnlijk”, vindt Timo.

 ?? FOTO'S LEO DE NIJN ??
FOTO'S LEO DE NIJN
 ??  ?? Kobe, Ward, Mathias en Kristof in de funzone.
Kobe, Ward, Mathias en Kristof in de funzone.
 ??  ?? Ook de wereldbeke­r werd gretig gefotograf­eerd.
Ook de wereldbeke­r werd gretig gefotograf­eerd.
 ??  ?? Op de foto met (een foto van) Kevin De Bruyne.
Op de foto met (een foto van) Kevin De Bruyne.
 ??  ?? FOTO LEO DE NIJN
FOTO LEO DE NIJN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium