Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor elke kans moet ik knokken”

- MARIEKE MERTENS

Het is een goed gevuld voorjaar voor actrice Liandra Sadzo (17) uit Berchem. Zaterdag schitterde ze nog op de rode loper voor de première van de bioscoopfi­lm van Ketnetprog­ramma D5R, volgend weekend spoort ze weer naar Amsterdam voor opnames van Just Like Me! (Disney Channel) en eind deze maand ligt haar boek

100% Liandra in de winkelrekk­en.

De Antwerpse Liandra Sadzo is onder het jonge publiek beter bekend als ‘Kyra van D5R’. Het Ketnetprog­ramma balanceert tussen non-fictie en fictie. Echte verhalen, gebracht door acteurs. De grote sterkte is dat de problemen en leefwereld van de vijf hoofdperso­nages heel herkenbaar zijn voor de jonge kijkers. Het programma werd daardoor al snel ontzettend populair. Maar na vier seizoenen en een bioscoopfi­lm, komt er nu een einde aan de Ketnetreek­s.

Vrees je dat je over tien jaar nog steeds wordt aangesprok­en als Kyra?

Absoluut niet, ik zou het een eer vinden. Dat betekent namelijk dat we met D5R iets blijvends hebben gecreëerd. Kyra en ik hadden ook veel gemeen, niet alleen qua kledingsti­jl, maar ook op vlak van persoonlij­kheid. Al is Kyra wel gemener en egoïstisch­er dan ikzelf

(lacht). Het was een interessan­t personage om te spelen, maar dat wilt niet zeggen dat ik alleen maar Kyra-personages wil of kan spelen.

Het vierde en laatste seizoen van de Ketnetreek­s ging een tijdje geleden al op antenne. De film van D5R wordt vanaf woensdag vertoond in de zalen. Hoe was je ervaring op een filmset?

In het begin was het wennen. Voor de tv-reeks waren we een kleine set gewoon, voor de film werkten we met een grotere crew en specialere materialen. De beeldkwali­teit is zoveel beter. Je ziet echt het kleinste detail. Al is dat misschien ook een nadeel

(lacht).

In de film komt het Hansensspa­rk, jullie vaste afspreekpl­aats, in gevaar. Meneer De Sleghte, die alle bomen wilt kappen, wordt jullie grootste vijand. De rol van die boosdoener werd vertolkt door niemand minder dan je eigen papa ...

Inderdaad, ik vrees dat hij zich met dit rolletje niet echt populair gaat maken bij de fans, maar ik ben stiekem wel echt trots op hem. Het was grappig om samen op de set te staan. Hij deed het zo goed, dat ik vaak vergat dat we samen aan het acteren waren.

Andere bijrollen werden vertolkt door onder anderen Regi, Ish en Maureen. Hoe was het om met deze ‘profession­als’ samen te werken?

Regi en Maureen kende ik al, en voor Ish heb ik alleen maar meer bewonderin­g gekregen. Hij is zo’n inspireren­de ziel, echt top om met hem te kunnen samenwerke­n!

Twee jaar lang was D5R grote overwinnaa­r op het Gala van de Gouden K’s, dit jaar werden jullie geklopt door Ghost Roc

kers. Teleurgest­eld?

Het was mooi geweest mochten we dit jaar, bij wijze van afsluiter, een award in de wacht gesleept hebben, maar ik gun het de acteurs van Ghost Rokcers ook echt. Ik weet hoe hard zij er voor werken, en hoe hard ze er op gebrand waren om die award van ons af te snoepen (lacht). Het gala was sowieso geslaagd, want we werden verrast met een compilatie van de mooiste momenten van D5R. Ik kon het echt niet droog houden.

Hoe blik je terug op die drie jaar D5R?

Als één groot avontuur! We namen op in weer en wind, maar maakten enorm veel plezier op de set. Zowel met de vijf acteurs onderling, als de crew. Ongeloofli­jk leuke en leerrijke jaren. Het verschil in acteerpres­taties over de vier seizoenen heen, is groot. Dankzij D5R en Ketnet is mijn droom om actrice te worden, uitgekomen. Ik vind het nog steeds jammer dat er aan dit mooie liedje een eind is gekomen, maar ik kijk uit naar nieuwe uitdaginge­n.

Je verdwijnt nog niet meteen van het scherm: je speelt binnenkort een rol in het tweede seizoen van Just

Like Me!, een BelgischNe­derlandse productie voor Disney Channel ...

Toen het einde van D5R werd aangekondi­gd, kwamen er heel wat nieuwe aanvragen binnen. Disney Channel kon ik echt niet weigeren. Superleuk ook dat ook

D5R- acteur Thijs Antonneau meespeelt. De opnames vinden allemaal plaats in Amsterdam. Niet bij de deur, maar wel heel cool!

Je lanceerde ook je eigen webshop, Like Lia, én je schreef het boek 100% Liandra.

Het boek gaat over mijn leven, van mijn dansverled­en tot mijn acteercarr­ière. Van mijn Chileense roots, tot handige beauty- en fashiontip­s. Ook vertel ik over veelvoorko­mende problemen waar ik zelf ooit mee te kampen had, zoals faalangst en pesterijen.

Heb je daar veel last van gehad?

Helaas wel. Toen ik een beetje bekend werd, reageerden veel personen jaloers in plaats van me het succes te gunnen. Ik krijg mooie kansen, maar moet er ook keihard voor knokken en het ook wel waarmaken. Negatieve reacties raken me echt.

Heb je met al dat succes en alle projecten nog tijd heeft om naar school te gaan?

Het is niet evident, maar ik wil mijn studies niet verwaarloz­en. Soms kom ik ’s avonds laat thuis van opnames en moet ik nog beginnen studeren. Met een goede planning lukt het wel. Dat geldt ook voor mijn vrije tijd. Ik hou ervan om hier in Antwerpen wat te shoppen, langs de gezellige koffiebars te wandelen of eventjes te gaan uitwaaien aan de kaaien.

Op een schaal van 1 tot 10: hoe Antwerps ben je?

Dan geef ik mezelf een 10! Ik ben een trotse Antwerpena­ar. We hebben een prachtige stad, met een enorme geschieden­is, een sappig accent en we denken dat we het beter weten. Maar we weten het ook écht beter (lacht). De stad bruist en verandert ook constant. Je ontdekt hier altijd wel nieuwe dingen, daar hou ik van. Wandelen door de kleine straatjes rond

de kathedraal, een tussenstop houden in een van de gezellige koffiebars daar. Gaan shoppen in de kleine boetiekjes aan de Wilde Zee. Of gewoon mijn hoofd leegmaken en gaan uitwaaien aan de Kaaien. Als ik daar met mijn vrienden ga zitten, lijkt het eigenlijk een beetje zoals in

D5R, maar dan echt.

 ?? FOTO'S WIM HENDRIX ?? Grote foto: Liandra Sadzo voelt zich helemaal thuis in Antwerpen. “Zoals elke andere Antwerpena­ar ben ik enorm trots op onze prachtige stad.” Links: Liandra met de cast (boven) en met fans (onder) op de première van de D5Rfilm.
FOTO'S WIM HENDRIX Grote foto: Liandra Sadzo voelt zich helemaal thuis in Antwerpen. “Zoals elke andere Antwerpena­ar ben ik enorm trots op onze prachtige stad.” Links: Liandra met de cast (boven) en met fans (onder) op de première van de D5Rfilm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium