Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aftellen naar Belgisch openingswe­ekend:

-

Greg Van Avermaet

Wat zegt Van Avermaet? “Het was zeker niet slecht, maar ook niet supergoed. Je moet kijken naar het parcours in Oman. Dit zijn langere klimmetjes, geen Vlaamse hellingen. Ik kan daarop meedoen met de besten, maar niet op dit moment. Winnen of niet winnen in Oman, dat betekent niet veel. Boasson Hagen won hier alles vorig jaar, maar was er niet in het Vlaamse voorjaar. Ik heb gedaan wat ik moest doen. Het was een goed rondje.”

Wat zeggen wij? Van Avermaet heeft in Oman gevoeld dat hij een maand training heeft gemist in de winter. De aankomst van donderdag in Quriyat zou zelfs zo vroeg op het seizoen binnen zijn bereik moeten liggen. Maar de evaluatie kan verder alleen maar heel positief zijn: nogal wat renners waren er van overtuigd dat Van Avermaet altijd de etappe naar Al Bustan had gewonnen mocht de finish niet naar de top zijn verlegd. Officieel is de Omloop geen hoofddoel, maar trainingsm­aat Oliver Naesen ziet dat anders. “Ik weet welke training hij in Spanje heeft gedaan. Je traint niet vijf uur per dag om de Omloop op 80 procent te rijden.”

Tom Boonen

Wat zegt Boonen? “Ik herhaal het elk jaar: je hoeft de Omloop niet te domineren om die ook te winnen. Je moet dus ook geen topconditi­e hebben. Mijn echte doelen liggen later op het jaar, maar ik ben er in het verleden vaak genoeg dicht bij geweest. Met Sep Vanmarcke in 2012 en nog veel dichter in 2005, toen ik afstopte voor Nuyens en nadien de pelotonspr­int won. Ik verwacht dat ik dit jaar opnieuw zal kunnen meedoen.”

Wat zeggen wij? In zijn ideale Ronde van Oman had Tom Boonen de eerste etappe gewonnen en nadien rustig aan de conditie gewerkt in het peloton. De realiteit staat daar ver vanaf: twee valpartije­n onderweg, waarvan er een toch in de kleren is gekropen. Het is zo moeilijk om de resultaten van Boonen een betekenisv­olle interpreta­tie te geven. Hij behoorde tot de vijf procent zwaarste renners in Oman en alles tussen etappe één en zes was sowieso een kansloze missie. De meest optimistis­che evaluatie: na de vlakke Vuelta a San Juan vond Boonen in Oman precies de trainingsp­rikkel waar hij naar op zoek was.

Peter Sagan

Wat zegt trainer Patxi Vila? “Na een hoogtestag­e van drie weken duurt het even lang vooraleer een renner het gewenste supergevoe­l bereikt. Woensdag kwam Peter mij zeggen dat hij voor het eerst dit jaar het gewenste gevoel in de benen had. Hij heeft nu competitie nodig om de laatste procenten die je niet kan verkrijgen op training bij te schaven.”

Wat zeggen wij? Het grote vraagteken. Reed meer dan een maand geleden al spelenderw­ijs de Tour Down Under in functie van de ploeg. Als hij hetzelfde niveau haalt als vorig jaar, na exact dezelfde voorbereid­ing in de Sierra Nevada, zal hij in de finale een hoofdrol spelen. De sterkte van zijn ploeg is een groter vraagteken dan Sagan zelf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium