Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mister T. heeft goud in beide voeten

Youri Tielemans beslist topper met twee geniale afstandssc­hoten in twee minuten

- JÜRGEN GERIL

Dit kunnen de grootsten: invallen en meteen van buiten de rechthoek een bal met rechts in de winkelhaak knallen. Maar de allergroot­sten, die doen het kunstje twee minuten later over met links en jagen ook dan het leer in de kruising. Wereldklas­se. Anderlecht lag onder tegen Oostende, maar blijft op kop dankzij Youri Tielemans (19), die heel Europa opnieuw deed watertande­n.

Elke topclub – Club, Gent, Genk en Standard – had tot nu toe verloren in de Versluys Arena. En KV Oostende had ook Anderlecht bij de keel. Paars-wit kwam weer niet eens aan 50 procent balbezit, maar toch legde de kustploeg zich achteraf ridderlijk neer bij de nederlaag. Hun fans keken met open mond naar de beelden en de spelers beseften dat ze bevoorrech­te toeschouwe­rs waren geweest van een geniaal schouwspel. “Die Tielemans, dat is toch een ander niveau”, stelde Sebastien Siani.

Zoals Coeck?

Voor het eerst in lange tijd kreeg Tielemans nochtans rust van trainer René Weiler, maar in minuut 58 kwam hij de lichtgeble­sseerde Hanni vervangen bij 1-1. De bom die hij even later met zijn rechter af- vuurde, haalde volgens statistici een snelheid van 111 km per uur. En voor wie dacht dat het een toevalstre­ffer was: zijn tweede goal ging er nog sneller in, maar dit keer met links en in de andere winkelhaak.

“Oostende zette goed druk”, stelde keeper Frank Boeckx. “Maar toen dacht Youri: Effe trappen.”

Wie deed het Youri ooit voor? Op sociale media werden niet meteen recente voorbeelde­n gevonden. Al wezen veel RSCAsuppor­ters wel naar wijlen Ludo Coeck, maar had die zoveel finesse in beide benen?

“Ik ga hier weg met een heel goed gevoel”, lachte Tielemans. “Het kan niet beter. De trainer vraagt steeds aan de invallers om het verschil te maken en dat is wat ik deed. Natuurlijk vierde ik mijn goals met onze supporters. Voor hen is dit een lange verplaatsi­ng en dit was mijn manier om iets terug te geven.”

Sommige supporters­groepen hekelen nochtans het beleid van RSCA. Voor hen is Tielemans nog een van de enigen met het echte Anderlecht-DNA in zijn bloed. Al moet het gezegd: paars-wit zit na twaalf matchen zonder nederlaag (30 op 36) perfect op titelkoers, mede dankzij de genialitei­t van Tielemans.

Trainer René Weiler weigerde evenwel lyrisch te doen. “Het waren buitengewo­ne doelpunten, ja. Maar we weten dat Youri een goeie traptechni­ek heeft. Het doet deugd om zulke spelers te hebben die ook een moeilijke wedstrijd kunnen beslissen.”

Toch wreef Herman Van Holsbeeck op de tribune eens in zijn handen. De RSCAmanage­r was vorige week op het Champions League-duel tussen Bayern München en Arsenal. Let op: we weten geenszins of hij daar was voor Tielemans, maar het lijkt nu al een feit dat Van Holsbeeck deze zomer van zijn jeugdprodu­ct de duurste transfer ooit uit België gaat maken. Met een prijs die hoger ligt dan de 21,75 miljoen euro die Standard in 2012 kreeg van Everton voor Fellaini. Twee zo’n klassegoal­s doen Tielemans’ waarde alleen maar stijgen.

“Matige invalbeurt, zei ik achteraf tegen Youri”, grijnsde Boeckx. “Er is altijd ruimte voor verbeterin­g, hé. Neen serieus. Zo’n wisselspel­er: daar droomt elke trainer van. Tielemans werkt echt elke training aan zijn traptechni­ek en ik moet me dikwijls omdraaien. Binnenkort verwacht ik ook een doeltreffe­nde vrije trap van hem. De tijd dat zoiets alleen lukt op training, is bijna voorbij.”

Lof van Romelu

De twee bommen sloegen Oostende murw en de graaicultu­ur van RSCA duurt voort. In zijn efficiënts­te seizoen ooit zit Tielemans nu al aan zestien goals in alle competitie­s samen. Daar zijn verscheide­ne penalty’s bij, maar zes treffers knalde hij ook raak van buiten de grote rechthoek. Geen toeval. Ja, de geniale matchen wisselt hij soms nog af met mindere duels – zeker als nummer 10 – maar misschien gidst hij Anderlecht toch naar de titel. Bondscoach Martinez blijft hem alleszins oproepen voor de Duivels en ook Romelu en Jordan Lukaku, gisteren eregasten op Oostende, maakten publicitei­t. “Youri, wat een toptalent”, lachte Big

Rom.

Laat de aanbieding­en dus maar komen. Mr. T van The A-team had goud rond zijn nek. De Mr. T van Anderlecht heeft goud in beide voeten.

Youri Tielemans ‘‘De trainer vraagt steeds aan de invallers om het verschil te maken en dat is wat ik deed.’’

 ?? FOTO BELGA ?? Tielemans straalt.
FOTO BELGA Tielemans straalt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium