Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog laatste strohalm: BAS

Standard lijkt Playoff 1 ddeefiniti­ef te mogen vergeten

-

Met een verdienste­lijk 11gelijksp­el tegen AA Gent schiet Standard bitter weinig op in de strijd om Playoff 1. Sterker nog: zowat niemand in Luik die er oprecht nog in gelooft. De laatste hoop is gevestigd op het BAS, dat vandaag normaal zijn beslissing omtrent de gestaakte Waalse derby zal bekendmake­n. Krijgen de Rouches de drie punten of niet? “Als we ze krijgen, kan het nog”.

“Ik ben het beu om elke week hetzelfde te zeggen.” Neen, Orlando Sa (28) stond niet te springen om na de draw tegen AA Gent de pers te woord te staan. Door zijn heerlijke uithaal, vlak voor rust goed voor de 1-0, was hij toch de uitgekozen man. “Ach, zo’n doelpunt voelt alleen goed als het de overwinnin­g oplevert”, sakkerde de Portugese spits. “Het is niet de eerste keer dat ik een of twee keer scoor en we de zege niet pakken. Dat geeft gewoon een slecht gevoel. Voor de zoveelste keer krijgen we een domme goal tegen.”

Sa legde daarmee de vinger op de zere wonde. Want gisteren kwamen de Rouches al voor de negende (!) keer dit seizoen op een 1-0-voorsprong zonder dat ze uiteindeli­jk met de drie punten aan de haal gingen. “Ik kan je de matchen zo opsommen”, zuchtte Sa. “Telkens domineerde­n we en lieten we na om de tweede goal te maken. Telkens slikten we een onverwacht en te makkelijk doelpunt. Dat maakt het voor ons aanvallers lastig om te reageren. Je krijgt soms het gevoel dat je elke week twee à drie keer moet scoren. Man, wat hebben wij al punten weggegooid. Punten die we nodig hadden. Ook vandaag weer. Er was hier maar één team dat meer verdiende en dat was Standard. Wij waren de enige ploeg die speelde om te winnen. Ja, Gent had veel balbezit, maar dat was rondspelen in de achterhoed­e. Ik vond dat wij een fantastisc­he match speelden met veel spirit.”

Sclessin davert nog eens

Die laatste opmerking lijkt ons wat overdreven, maar het klopt dat Standard eindelijk nog eens speelde zoals de huisstijl dat voorschrij­ft: hevig, energiek en vol wilskracht. Wellicht een gevolg van de indrukwekk­ende tifo die voor de match ontrold was en ervoor zorgde dat Sclessin daverde als vanouds. “Knap van onze supporters dat ze zo achter ons stonden in deze moeilijke periode”, vond Sa. “Ook zij verdienden het om met drie punten naar huis terug te keren.”

Door de gelijkmake­r van Stefan Mitrovic bleef Standard achter met een punt, waardoor definitief een kruis mag over play-off 1. “Tenzij,” merkte Sa op, “we de drie punten van Charleroi nog krijgen.” Het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS) zal waarschijn­lijk vandaag de uitspraak bekendmake­n over de gestaakte Waalse derby van begin december. “In mijn ogen verdienen we de drie punten van die match. Als we ze krijgen en we Mechelen kunnen verslaan, kan de top zes misschien nog. En wat anders onze ambitie moet zijn voor de rest van het seizoen? Tonen dat we dit truitje waard zijn. Deze club en zijn fantastisc­he supporters verdienen dat.”

Alweer stilstaand­e fase

Eenzelfde mening over het BAS viel er te horen bij doelman Jean-François Gillet (37), die voor rust een prima parade in huis had op een omhaal van Samuel Gigot. “Play-off 1 ligt niet meer in onze handen, maar we hebben nog drie wedstrijde­n en we verwachten de drie punten van de wedstrijd tegen Charleroi. We hebben die match sportief namelijk gewoon gewonnen.”

Aleksandar Jankovic wou het niet meer over het BAS hebben. “Ik heb mijn zegje toen al tijdens en na de match gedaan. De punten zouden welkom zijn, maar ik focus op het sportieve. Nu denk ik er dus niet meer aan, alleen maar aan KV Mechelen (de tegenstand­er komende zondag, red.).”

De Luikse T1 toonde zich tevreden met het spelpeil, maar ook teleurgest­eld over de tegengoal. “Een stilstaand­e fase: al heel het seizoen ons probleem. Voor de rest gaven we bijna niets weg tegen dit sterke Gent. Dat is een grote frustratie voor ons. Sowieso kun je nooit tevreden zijn met een punt thuis. Chapeau voor de supporters, voor de tifo en voor de steun die ze ons gaven. Het is jammer van het resultaat, maar de goede mentalitei­t was er en dat is al heel positief”.

Orlando Sa, aanvaller Standard “We verdienen die drie punten van die match tegen Charleroi.”

 ?? FOTO BELGA ?? Duidelijk geen winnaars in Luik.
FOTO BELGA Duidelijk geen winnaars in Luik.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De Standardfa­ns hadden hun club nochtans proberen te steunen met de grootste Belgische tifo ooit: 60m op 30.
FOTO PHOTO NEWS De Standardfa­ns hadden hun club nochtans proberen te steunen met de grootste Belgische tifo ooit: 60m op 30.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium