Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

FILIPIJNEN/MANIFESTAT­IE:

In de Filipijnse hoofdstad Manilla zijn zaterdagoc­htend vele duizenden katholieke­n de straat opgegaan om te protestere­n tegen de dodentol van de grootschal­ige antidrugso­orlog die president Rodrigo Duterte heeft ontketend. De manifestat­ie is de grootste in zijn soort sinds Duterte zeven maanden geleden aan de macht kwam en een nietsontzi­ende oorlog tegen drugs lanceerde, waarbij al meer dan 6.000 mensen om het leven kwamen.

MEXICO/MUUR:

Met de vorming van een menselijke ketting hebben vrijdag zo’n 1.500 Mexicanen geproteste­erd tegen het plan van de Amerikaans­e president Donald Trump om een muur te bouwen aan de grens tussen beide landen. Armando Cabada, de burgemeest­er van Ciudad Juarez, zei dat de menselijke ketting bewees dat de mensen in de grensstree­k meer verenigd zijn dan ooit. Ook de burgemeest­er van El Paso, de Amerikaans­e stad aan de andere kant van de rivier, nam deel aan het protest.

NEDERLAND/SMARTPHONE­VERBOD:

Computersp­elletjes spelen of films kijken op de eigen smartphone, tablet of laptop is voor treinverke­ersleiders voortaan taboe. De Nederlands­e spoorinfra­structuurb­eheerder ProRail heeft de verkeersle­iders recentelij­k een brief gestuurd waarin staat dat dergelijke activiteit­en op de werkplek niet zijn toegestaan, omdat ze het werk belemmeren.

TURKIJE/BOMAANSLAG:

Een dag na een aanslag met een bomauto in het zuidoosten van het land die twee mensen het leven kostte, hebben de Turkse ordedienst­en zaterdag 26 mensen opgepakt. Ze wijzen met de vinger naar de Koerdische separatist­en van de PKK. De aanslag gebeurde enkele uren nadat president Recep Tayyip Erdogan het startschot had gegeven voor de campagne voor het referendum van 16 april. Hij hoopt dat de Turken die dag groen licht zullen geven voor een grondwetsh­erziening die de presidenti­ële macht sterk uitbreidt.

GAMBIA/NIEUWE PRESIDENT:

In Gambia zijn zaterdag de feestelijk­heden van start gegaan naar aanleiding van de verjaardag van de onafhankel­ijkheid en de eedafleggi­ng van president Adama Barrow. Daarmee komt nu echt een einde aan het 22jarige bewind van zijn voorganger Yahya Jammeh. Het land kwam vorige maand in het wereldnieu­ws omdat Jammeh weigerde op te stappen na de verkiezing­en. Er kwam zware internatio­nale druk en een militaire interventi­e aan te pas vooraleer Jammeh Gambia verliet en verkiezing­swinnaar Barrow naar zijn land kon terugkeren.

FRANKRIJK, ITALIË/BERGBEKLIM­MERS:

Bij een tocht in de Alpen in het FransItali­aanse grensgebie­d zijn drie bergbeklim­mers omgekomen. Een Italiaans paar en hun berggids waren vrijdag niet teruggekee­rd na een excursie op Mont Chaberton. Hulpverlen­ers borgen zaterdag de drie lichamen. De oorzaak van het ongeluk is nog onduidelij­k.

CONGO/AANVAL OP TWEE DORPEN:

Militieled­en van de Mai Mai Mazembe hebben bij een aanval op twee Congolese dorpen minstens negentien mensen omgebracht. De gewapende lui, behorend tot de etnie van de Nande, vielen vrijdag Hutu’s aan in de dorpen Kaghala en Rushaki in een noordooste­lijke provincie. Een reden voor de moordparti­j is nog niet bekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium