Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen razend op De Lijn voor schrappen trams

Oppositie én stadsbestu­ur in Antwerpen niet te spreken over vervroegde zomerdiens­tregeling

- SACHA VAN WIELE

De Lijn Antwerpen heeft beslist om de zomerregel­ing vervroegd in te voeren,

waardoor er vanaf juni tijdens de spitsuren minder trams rijden. Die beslissing botst op hevige kritiek van zowat iedereen, want op maandag 5 juni worden de Antwerpse Leien geknipt en is er juist meer openbaar vervoer nodig als alternatie­f voor de wagen.

Zodra de zomerregel­ing van kracht wordt, rijdt tijdens de spitsuren om de tien minuten een tram in plaats van om de acht minuten. Met deze ingreep wil De Lijn meer chauffeurs inzetten op de verlengde tramlijnen in en rond Antwerpen. De Lijn is ervan overtuigd dat de reizigers weinig gaan merken van deze afbouw van frequentie.

Zowel Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws als de belangen- organisati­e TreinTramB­us is niet te spreken over deze maatregel. Zij verwachten nog vollere trams en minder comfort. Meeuws, die ooit nog directeur van De Lijn Antwerpen is geweest, spreekt zelfs van “waanzin”.

Ook mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) vindt het onbegrijpe­lijk dat de openbaarve­rvoermaats­chappij deze beslissing neemt net op het moment dat Antwerpen voor de start van een zware werf staat. Hij hoopt dat De Lijn nationaal deze maatregel nog terugdraai­t. “Ik ben hier niet gelukkig mee”, zegt Kennis. “Als we straks de Leien onderbreke­n voor de knip, moet iedereen inspanning­en leveren om Antwerpen bereikbaar te houden. Het afbouwen van de dienstverl­ening is geen goed idee.”

TOM MEEUWS

Antwerps voorzitter sp.a “De dienstverl­ening nu afbouwen, in een periode waarin Antwerpen quasi onbereikba­ar wordt met de auto, is waanzin. Er zouden net veel meer trams moeten worden ingezet.” KOEN KENNIS

Schepen van Mobiliteit (NVA) “Ik val echt van de ene verbazing in de andere. Als we straks de Leien onderbreke­n, moet iedereen inspanning­en leveren om Antwerpen bereikbaar te houden.”

De Lijn stapt al in juni, een maand vroeger dan normaal, over op de zomerregel­ing voor hun trams in Antwerpen. Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (NVA) reageert verontwaar­digd. “Door de werkzaamhe­den aan de Leien zullen mensen overwegen om de tram te nemen. Dan moet je ervoor zorgen dat zij bediend worden.” Hij hoopt de beslissing nog te kunnen terugdraai­en.

Het nieuws van de vervroegde zomerdiens­tregeling werd bekendgema­akt door Tom Meeuws, Antwerps voorzitter van oppositiep­artij sp.a. Het betekent volgens hem een vijfde minder trams tijdens de spitsuren. De reden voor de vervroegde invoering zou het tekort aan personeel zijn.

Maar vanaf 5 juni begint de tweede fase van de werken aan de Noorderlij­n. Dan worden de Leien onderbroke­n voor doorgaand verkeer. Deze ‘knip’ is nodig voor de realisatie van het nieuwe Operaplein, de ondergrond­se parking, de ondergrond­se fietsparki­ng en de afwerking van het premetrost­ation Opera. De knip duurt tot eind 2018. Vanaf dan kunnen de auto’s door de tunnels onder het plein.

“Deze maatregel is onaanvaard­baar in een periode waarin Antwerpen quasi onbereikba­ar wordt met de auto”, zegt Meeuws. “De dienstverl­ening nu afbouwen is waanzin. Er zouden net veel meer trams moeten worden ingezet, niet minder. Voor de zoveelste keer wordt duidelijk dat het stadsbestu­ur en de Vlaamse regering geen maatregele­n hebben genomen om het verkeer in Antwerpen vlot te laten verlopen tijdens de werkzaamhe­den, behalve een grote marketingc­ampagne.”

De Lijn Antwerpen verdedigt de beslissing en is ervan overtuigd dat de klanten er weinig tot niets van zullen merken. De frequentie daalt alleen in de spitsuren. Het komt erop neer dat er tijdens de spits een tram om de tien minuten komt, in plaats van om de acht minuten. Tijdens de daluren verandert er niets, net als voor de bussen in de regio.

“In de premetro is er tijdens de spits elke twee minuten een tram”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerd­er De Lijn. “Aan de 84 haltes waar twee tramlijnen passeren, heb je om de vijf minuten een tram. Dat zijn twaalf trams per uur. Aan de 82 haltes waar één tramlijn passeert, moeten reizigers maximaal tien minuten wachten.”

Juni is volgens De Lijn sowieso een kalme maand. Vorig jaar stond deze maand op de negende plaats qua drukte. “Daarnaast ligt in juni onze focus op de verlenging van de tramlijnen”, zegt Van de Vreken. “We herschikke­n doelgerich­t in de zomermaand­en onze mensen en middelen zonder andere reizigers te benadelen. Door deze kleine aanpassing kunnen we voldoende plaatsen waarborgen waar en wanneer die nodig zijn, onder meer op de tramverlen­ging naar de wijk Luchtbal. Zo anticipere­n we net op de knip van de Leien. Bovendien zijn dit lijnen met een eigen bedding of ondergrond­se lijnen. We komen dan uit op 13% minder trams, maar ze zullen betrouwbaa­rder rijden.”

De belangenor­ganisatie TreinTramB­us (TTB) verwijst de argumenten van De Lijn naar de prullenman­d. Ook daar klinkt onbegrip over de afbouw van de frequentie op een moment dat Antwerpen voor zware werken staat. “Op het moment dat De Lijn kan scoren bij automobili­sten die de tram of de bus proberen, doen ze dit”, zegt Dirk Wiesé van TTB. “Er moet juist een tandje bij worden gestoken. De verwijzing naar de tramverlen­gingen is een giller. De verlenging van tramlijn 7 gaat over honderd meter. In het slechtste geval moet je daar één tram extra voor inzetten. Voor tramlijn 6 gaat het in het slechtste geval over twee tramstelle­n extra. Daarvoor moet je de dienstverl­ening toch niet afbouwen? Bovendien kreeg De Lijn Antwerpen 48 gloednieuw­e trams. Daar kan je toch drie tramstelle­n van gebruiken voor die verlenging?”

Vollere trams en langer wachten

Dat de reiziger er niets van merkt, klopt volgens Wiesé ook niet. “Antwerpen heeft in vergelijki­ng met andere steden al een zeer lage frequentie”, zegt Wiesé. “Reizigers moeten niet alleen 20% langer wachten, ze worden geconfront­eerd met nog vollere

trams tijdens de spitsuren. Dan hebben we het nog niet over de problemen die de schoolgaan­de jeugd gaat ervaren.”

Van de Vreken ontkent de kritiek van mogelijk overvolle trams. Zo zou De Lijn trams van dertig meter en langer inzetten om net meer capaciteit te creëren. “In de premetro zitten onze zwaarste lijnen. Daar zal nog steeds om de twee minuten een tram passeren”, zegt de woordvoerd­er van De Lijn.

Moedeloos

Antwerps schepen van mobiliteit Koen Kennis (N-VA) wordt er moedeloos van. Toen het nieuws bekend werd, hing hij meteen aan de telefoon met de nationale directie van De Lijn. Hij hoopt dat de beslissing nog wordt teruggedra­aid. “Ik val echt van de ene verbazing in de andere”, zegt Kennis. “Ik ben hier niet gelukkig mee. Als we straks de Leien onderbreke­n voor de knip, moet iedereen inspanning­en leveren om Antwerpen bereikbaar te houden. Het afbouwen van de dienstverl­ening is geen goed idee. Je moet als vervoermaa­tschappij zijn waar de vraag is. Vanaf juni is er in Antwerpen snel, comfortabe­l, frequent en vlot openbaar vervoer nodig. Juni is normaal gezien een rustige maand, maar dit jaar niet. Door de werkzaamhe­den aan de Leien zullen mensen overwegen om de tram te nemen. Dan moet je ervoor zorgen dat zij bediend worden. Bovendien zijn de werken aan de Leien een project van De Lijn zelf.”

Aanvechten

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws heeft een boodschap voor schepen Kennis. “Als het stadsbestu­ur deze beslissing van De Lijn wil aanvechten in een brief, wil ik die gerust mee onderteken­en”, zegt hij.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Trams op de Rooseveltp­laats, een druk verkeerskn­ooppunt in de stad. Dit jaar begint de zomerdiens­tregeling al in juni, waardoor er een vijfde minder trams rijdt tijdens de spits.
FOTO VICTORIANO MORENO Trams op de Rooseveltp­laats, een druk verkeerskn­ooppunt in de stad. Dit jaar begint de zomerdiens­tregeling al in juni, waardoor er een vijfde minder trams rijdt tijdens de spits.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium