Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Teo trapt Anderlecht naar titel

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

H et kan toch niet zijn dat tijdens de uitvoering van een van de grootste bouwwerven die Antwerpen ooit heeft gekend, ook overal elders in de stad straten en pleinen worden opengelegd. Dat schreef ik gisteren. En dat er absoluut meer coördinati­e nodig is. En verdomd als het niet waar is: nog geen dag later kondigt De Lijn aan dat de trams in Antwerpen al vanaf begin juni volgens de zomerdiens­tregeling rijden, dus minder frequent. Begin juni, dat is examentijd en dan begint de tweede fase van de Noorderlij­n: het doorknippe­n van de Leien. En dat net nadat het Antwerpse stadsbestu­ur had beloofd 15.000 tickets voor het openbaar vervoer weg te geven om mensen ervan te overtuigen de auto thuis te laten en tram of bus te nemen. Van coördinati­e gesproken!

Het is een onvoorstel­baar kortzichti­ge beslissing van De Lijn, ingegeven door de constante besparinge­n die Vlaanderen de maatschapp­ij oplegt, maar tegelijk niet meteen een uiting van engagement voor de stad en respect voor de reiziger. Schepen Koen Kennis is terecht razend.

Om het helemaal erg te maken, bereikte de mededeling van De Lijn Kennis in Helsinki, waar hij net wilde uitpakken met heel goed nieuws voor zijn stad. Het Finse bedrijf MaaS Global komt tegen het einde van het jaar naar Antwerpen met een mobiliteit­sabonnemen­t waarmee je gebruik kunt maken van een brede waaier van vervoermid­delen. Je kunt met de taxi van je dorp naar het station, met de trein naar de stad, met de tram naar je werk, ’s middags met een Velo naar een leuke lunchplek en ’s avonds met een Cambio-wagen terug naar huis, allemaal met één en dezelfde app. Na Helsinki, Birmingham en Amsterdam komt MaaS Global naar Antwerpen omdat deze stad zo veel te bieden heeft op het vlak van vervoer. Dit abonnement is een van de meest doorgedrev­en voorbeelde­n van deeleconom­ie, dit is de mobiliteit van de toekomst. Het is onvoorstel­baar knap dat Antwerpen dit bedrijf heeft kunnen aantrekken. En als de Finnen erin slagen om zo veel mogelijk organisato­ren van vervoer te doen aansluiten, worden de Antwerpena­ren én de bezoekers aan de stad verwend. Dan hebben we weer iets om trots op te zijn.

Maar hoe ver staat dit mooie plan af van de ongecoördi­neerde werven van vandaag en van ons manke openbaar vervoer? Er is een missing link tussen wat nu is en wat zou kunnen zijn. En die raakt pas ingevuld als iedereen zijn verantwoor­delijkheid neemt. De stad moet daar een coördinere­nde rol in spelen. En als De Lijn niet mee wil, moet de Vlaamse overheid ingrijpen. Als we met zijn allen zo veel betalen voor openbaar vervoer, mogen we niet toelaten dat De Lijn de verkeersdr­uk in Antwerpen nog vergroot en andere vernieuwen­de initiatiev­en op het vlak van vervoer tegenwerkt.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium