Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Menselijke botten vermalen tot kunst

Centra voor lichaamsdo­natie woedend op Jan Fabre

- TOM LE BACQ

De controvers­iële Antwerpse kunstenaar Jan Fabre krijgt woedende reacties nu blijkt dat hij voor zijn kunstwerke­n menselijke beenderen heeft vermalen. Op de Biënnale in Venetië stelt hij zo onder meer een kunstpenis tentoon. “Met botten van mensen die hun lichaam aan de wetenschap gegeven hebben”, zegt hij. “Totaal ongepast”, zeggen de Vlaamse centra die instaan voor lichaamsdo­natie.

In de kunstwerke­n van Jan Fabre die op dit moment tentoonges­teld worden op de Biënnale in Venetië, zitten menselijke botten. “Van mensen die hun lichaam na hun dood schenken aan de wetenschap en de kunst”, zegt Fabre op VTM. “Ik snij die beenderen allemaal in plakjes en daar maak ik een mozaïek van.” Hij gebruikte er al om er een penis van te maken, een vagina en een grote boot. De werken zijn allemaal minstens een paar jaar oud.

De vijf centra in Vlaanderen die instaan voor zogenaamde lichaamsdo­natie zijn verontwaar­digd. “Dit is totaal ongepast. Wij krijgen talloze telefoontj­es van mensen die ongerust zijn”, zegt professor Katharina D’Herde van de Afdeling Anatomie van de UGent. “Ze hebben in hun testament laten opnemen dat ze hun lichaam willen schenken aan de wetenschap, maar niet om tot kunstwerk vermalen te worden.”

Zo ook Magda Boeykens. “Ik schenk mijn lichaam niet om in plakjes gesneden te worden door een kunstenaar”, zegt ze. “Jan Fabre hoeft geen menselijke botten te gebruiken om een vagina of penis te maken als kunstig statement.”

Niets louche

Volgens professor Paul Herijgers van het Vesalius Instituut van de KU Leuven is de kans nihil dat uw lichaam verwerkt wordt in kunst. “Wij willen alle mensen geruststel­len. Je lichaam afstaan kan in Vlaanderen alleen voor de wetenschap, en voor niets anders. We gebruiken het dan in de artsenople­idingen of om er onderzoek op te doen. Dat is van onschatbaa­r belang. Elk jaar zijn er ook kunstenaar­s die ons vragen of ze lichamelij­ke resten mogen gebruiken, maar dat weigeren we consistent.”

Dat deed ook de Universite­it Antwerpen toen Jan Fabre vroeg of hij menselijke beenderen mocht gebruiken voor zijn project.

Waar Fabre dan wel zijn materiaal haalde? Uit buitenland­se universite­iten. Fabre zelf wou gisteren niet reageren. “We vragen die menselijke en dierlijke botten op bij universite­iten uit de hele wereld”, zegt een van zijn medewerkst­ers. “Daar is niets louche aan. We verzagen dat materiaal dan in de studio.”

Elk jaar staan zo’n 300 Vlamingen hun lichaam af aan de wetenschap na hun overlijden. “Je moet dat expliciet in je testament laten zetten”, zegt D’Herde. “Je nabestaand­en krijgen er geen vergoeding voor. Het lichaam wordt dan gebalsemd en enkele weken tot twee jaar gebruikt voor onderwijs en onderzoek. Daarna wordt het alsnog begraven of gecremeerd.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Jan Fabre bij een boot waarin verbrijzel­de menselijke beenderen zijn verwerkt. Foto bovenaan: een kunstpenis gemaakt met menselijke botten die de Antwerpse kunstenaar tentoonste­lt in Venetië.
FOTO RR Jan Fabre bij een boot waarin verbrijzel­de menselijke beenderen zijn verwerkt. Foto bovenaan: een kunstpenis gemaakt met menselijke botten die de Antwerpse kunstenaar tentoonste­lt in Venetië.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium