Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stilaan valt alles in de plooi”

- JAN STASSIJNS

Gedetineer­den die vrijkomen vinden vaak moeilijk hun weg in de samenlevin­g. Met Brug Binnen Buiten wil CAW Antwerpen, samen met de Universite­it Antwerpen, hen helpen. Na hun vrijlating worden exgedetine­erden ‘gematcht’ met een vrijwillig­er, die hen begeleidt.

Wie is veroordeel­d tot een gevangenis­straf van langer dan drie jaar wordt aan het einde van zijn straf begeleid en voorbereid op zijn vrijlating. Voor beklaagden die minder dan drie jaar in de gevangenis verblijven, is er geen begeleidin­g. Zij worden onvoorbere­id vrijgelate­n en worden met heel wat problemen geconfront­eerd. Ze hebben bijvoorbee­ld geen inkomen, geen werk en/of geen huisvestin­g.

“Buiten gesmeten”

Het overkwam ook Karel Geudens. Hij wist drie jaar als luxueuze dakloze in verschille­nde hotels te leven door codes van cadeaubons te kraken. Hij werd veroordeel­d tot een gevangenis­straf met uitstel, maar zat zeven maanden in voorhechte­nis.

“Ik was aan het eten toen ik van de gevangenis­directie te horen kreeg dat ik kon vertrekken. Na een paar minuten stond ik buiten. Ik werd op straat gezet en had niets. Ik was in paniek, had geen inkomen, geen huisvestin­g en wist niet waar naartoe.”

Via Brug Binnen Buiten, een proefproje­ct van CAW Antwerpen met wetenschap­pelijke ondersteun­ing van de Universite­it Antwerpen, werd Karel ‘gematcht’ met vrijwillig­ster Nele De Boodt. De eerste ontmoeting gebeurde samen met Ilse Ielegems, projectver­antwoordel­ijke van Brug Binnen Buiten. “Dat was voor mij wel een geruststel­ling, omdat je nooit weet wie er tegenover jou komt te zitten”, zegt vrijwillig­ster Nele De Boodt. “Het klikte erg snel. Ik help Karel bij de bergen administra­tie en probeer hem te helpen bij zijn zoektocht naar de verschille­nde diensten. We zien elkaar wekelijks. Ik neem daar de tijd voor en sta ook altijd open voor een gesprek.”

Minder kans op recidive

“Dat is belangrijk”, zegt Karel. “We worden ook begeleid door sociaal werkers, maar zij zien dagelijks tientallen mensen en kunnen dus nooit zoveel tijd maken als een vrijwillig­er. Nele is een ongelofeli­jke hulp geweest. Stilaan valt alles weer in de juiste plooi. Dat was niet mogelijk geweest zonder Nele. Dit project is noodzakeli­jk, want de kans op recidive vermindert aanzienlij­k. Als je plots vrijkomt, zonder toekomstpe­rspectief, zonder netwerk om op terug te vallen, is de stap naar de criminalit­eit snel gemaakt.”

Ex-gedetineer­den stoten vaak op drempels, die met de hulp van de vrijwillig­ers vaak wegvallen. “Brug Binnen Buiten heeft een verschil gemaakt in mijn leven”, zegt Karel.

Om het project te kunnen voortzette­n en uit te breiden, rekent het CAW op steun van de overheid. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) laat weten te willen onderzoeke­n hoe dit project verankerd kan worden in het beleid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium