Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kris Peeters wil controle op hand spinners

-

De populaire fidget of hand

spinners kunnen gevaarlijk zijn voor jonge kinderen. Minister van Consumente­nzaken Kris Peeters overweegt controles.

Veel fidget spinners voldoen volgens Peeters niet aan de reglemente­ring voor speelgoed en kunnen daardoor gevaarlijk zijn. In het buitenland zijn er al gevallen bekend van kinderen die gewond raken door de spinners.

“De spinners zijn in België nog niet getest op technische veilig- heid. Ze zijn niet bestemd voor kinderen jonger dan 3 jaar en moeten een waarschuwi­ng dragen omdat ze losse onderdelen bevatten”, klinkt het.

Gisteren liet federale overheidsd­ienst Financiën ook weten dat vijftig ton of bijna een miljoen stuks hand spinners afkomstig uit China en Hongkong door de Belgische douane werden tegengehou­den. Die spinners waren niet conform de vereisten.

Sommige scholen verbieden de spinners. Het speelgoed zou storend zijn tijdens de lessen en zou jaloezie in de hand werken omdat niet iedereen er een heeft. Over hoeveel scholen het gaat, is niet duidelijk. Volgens een navraag van VTM Nieuws hebben het SintJozefs­college van Turnhout en de Prins Boudewijns­chool in Wilrijk de spinners al verboden.

“Piek is voorbij”

Bij speelgoedw­inkel ‘t Klavertje Vier in Kalmthout vliegen de spinners de deur uit. “We horen klanten ook vaak spreken over de spinners die je online tegen een spotprijs kunt kopen”, zegt Ward Van den Bergh van ‘t Klavertje Vier. “Bij ons kosten de standaardm­odellen 5,99 euro, online 2 euro. Dat zou Chinese namaak kunnen zijn. Wij hebben al duizenden hand spinners verkocht en hebben er nu nog drieduizen­d bijbesteld.”

Ook bij speelgoedk­eten Dreamland zijn ze verbaasd over de enorme popularite­it, al schatten ze daar dat de piek ondertusse­n wel voorbij is. “Vooral vorige week was het een echte storm-

loop in onze filialen”, zegt verkoopsdi­recteur Geert Gillis. “Ik schat dat de popularite­it vanaf de zomervakan­tie zal dalen. Wie een spinner wil, koopt er een en heeft daar voldoende mee. Van de loom bandjes moest je er veel hebben om er iets van te kunnen maken.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium