Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met geld van armen naar meisjes van plezier: 2 jaar cel

Voormalig penningmee­ster stal meer dan 105.000 euro van armoedever­eniging De Lage Drempel

-

Een Mechelaar is veroordeel­d tot twee jaar cel omdat hij jarenlang ongemerkt geld overschree­f van een armoedever­eniging naar zijn eigen rekening. Met het geld bezocht hij prostituee­s in het Schippersk­wartier.

Meer dan 105.000 euro kon Luc D.C. (62) van de rekening van armoedever­eniging De Lage Drempel halen. Daar werkte hij jarenlang als penningmee­ster. Een drietal jaar geleden schreef hij voor het eerst geld van de vzw over naar zijn eigen rekening. “Aanvankeli­jk nam hij geld weg bij De Lage Drempel omdat hij zelf ook financiële problemen had. Zo gebruikte hij het om zijn achterstal­lige huishuur te kunnen betalen. Maar toen hij schuldenvr­ij was, bleef hij de vzw pluimen. Hij begon op grote voet te leven en gebruikte het geld ook om zijn seksversla­ving te kunnen betalen”, zei openbare aanklager Ken Van hoogenbemt.

D.C. ging tot drie keer per week naar prostituee­s, onder meer in het Antwerpse Schippersk­wartier, en gaf daar veel geld aan uit.

De feiten kwamen begin dit jaar aan het licht. Niemand van de vzw had durven vermoeden dat Luc D.C. geld van hun rekening had gehaald. En nog minder dat hij het zou uitgegeven hebben aan vrouwen.

Zelf aangegeven

Nadat Luc D.C. lucht had gekregen van een budgettair­e controle bij de vzw, koos hij eieren voor zijn geld en vluchtte naar Frankrijk. Toen deze krant het nieuws uitbracht en de man te weten kwam dat hij opgespoord werd, reisde hij terug naar België en gaf zich aan. Sindsdien zit de man in voorhechte­nis.

De Mechelse rechtbank veroordeel­de hem gisteren tot twee jaar cel, waarvan de helft effectief. Daarnaast moet hij ook het gestolen geld – meer dan 105.000 euro – terugbetal­en.

Bij de Lage Drempel kunnen ze leven met de uitspraak. “Gerechtigh­eid is geschied”, reageert voorzitter Hedwig De Saeger. “De rechter heeft gezegd dat hij ons het geld moet terugbetal­en. Of hij dat bedrag ook volledig gaat kunnen neertellen, is maar zeer de vraag. Maar we hopen toch dat hij ermee begint.”

Giften

De hele zaak heeft de vzw De Lage Drempel ook in de problemen gebracht. “Maar onze werking is gelukkig nooit in het gedrang gekomen. Onder meer dankzij de giften van heel wat mensen die het nieuws in de krant hadden gelezen.”

Ook op menselijk vlak heeft de oplichting wonden nagelaten. “Luc D.C. was een man die eigenlijk door iedereen werd vertrouwd. Hij straalde dat vertrouwen ook uit. Toen de zaak aan het licht kwam heeft het zelfvertro­uwen van verscheide­ne vrijwillig­ers dan ook een knak gekregen.”

HEDWIG DE SAEGER

Voorzitter De Lage Drempel “Of hij alles zal kúnnen

terugbetal­en, is maar zeer de vraag. Maar we hopen toch dat hij

ermee begint.”

“Onze werking is gelukkig nooit in het

gedrang gekomen. Onder meer dankzij de

giften van heel wat mensen die het nieuws in de krant hadden

gelezen.”

 ?? FOTO'S DIRK VERTOMMEN, RR ?? Grote foto: Luc D.C. Hij werd veroordeel­d tot twee jaar, waarvan één jaar effectief. Kleine foto: vrijwillig­ers van Mechelen Solidair en Dominik Lybaert zamelden geld in voor De Lage Drempel. Het bestuur is hen dankbaar.
FOTO'S DIRK VERTOMMEN, RR Grote foto: Luc D.C. Hij werd veroordeel­d tot twee jaar, waarvan één jaar effectief. Kleine foto: vrijwillig­ers van Mechelen Solidair en Dominik Lybaert zamelden geld in voor De Lage Drempel. Het bestuur is hen dankbaar.
 ??  ??
 ?? FOTO GIL PLAQUET ??
FOTO GIL PLAQUET

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium