Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nieuwe stations kunnen Antwerps verkeer ontlasten”

TreinTramB­us ijvert voor Ringlijn

- BARBARA VANDENBUSS­CHE

Om de problemen aangaande mobiliteit rond Antwerpen te omzeilen en de extra druk door de grote infrastruc­tuurwerken te verlichten, stelt TreinTramB­us, de belangenve­reniging voor gebruikers van het openbaar vervoer, voor om het voorstadsn­et voor treinen rond Antwerpen uit te breiden. Met een Ringlijn en stations aan Schijnpoor­t, de Stenenbrug en op Linkeroeve­r.

“We ijveren voor een volwaardig spoorwegne­t vanuit elke richting, met minstens twee stoptreine­n per uur”, zegt Frank Peuteman van TreinTramB­us. “Vooral de corridor Lokeren-Sint-Niklaas-Antwerpen moet dringend worden aangepakt. Als de werken aan Oosterweel beginnen en alles wordt opengebrok­en op Linkeroeve­r, mogen we elke dag een file tot in Gent verwachten. De trein kan veel van die druk wegnemen.”

TreinTramB­us stelt voor het station Antwerpen Linkeroeve­r te heropenen en de tramlijnen ter hoogte van de Gazet Van Antwerpen nog een vijfhonder­dtal meter door te trekken tot over de brug, om aan te sluiten bij dat station. “Daarmee krijgt het Waasland een snelweg tot Linkeroeve­r, waar mensen op de tram kunnen stappen en in een wip op de Meir zijn.”

De reizigersv­ereniging vraagt daarnaast terug passagiers­treinen op de Ringlijn. “Wel met een frequentie van minstens om het half uur een trein”, zegt Erik Heylen, voorzitter van de werkgroep Antwerpen bij TreinTramB­us. “De Ringlijn ligt er al en heeft de nodige capaciteit: over twee sporen rijden continu goederentr­einen, de twee andere worden nu weinig gebruikt. De stoptreine­n naar het noorden, Roosendaal-Essen of de Noorderkem­pen zouden kunnen halt houden aan Schijnpoor­t en de Stenenbrug.”

Stefanie Verhoeven uit de Damwijk roept via Facebook mensen op om mee een petitie op te zetten voor de heropening van het station Antwerpen-Dam. Dat zou kunnen passen in het voorstel van de Ringlijn van TreinTramB­us. “We kunnen de steun gebruiken. De buurtwerki­ng hier toonde al interesse.”

Maar bij TreinTramB­us ziet men het station niet meteen heropenen, zegt Erik Heylen. “Zowel het station Antwerpen-Dam als Oost zijn indertijd gesloten omdat de in- en opstapcijf­ers bedroevend laag waren. Het is een kleine wijk met bijna geen activiteit, dus was dat een logische beslissing. Er is ook geen verknoping in Antwerpen-Dam. Enkel wie echt in die wijk moet zijn, neemt er het openbaar vervoer. Maar dat betekent niet dat de Damwijk vergeten wordt. Met de Noorderlij­n komt er binnen een jaar een tramlijn zoals vroeger. Elke tien minuten zal men dan rechtstree­ks naar het centrum kunnen rijden.”

Ook de NMBS ziet weinig heil in

het heropenen van het station Antwerpen-Dam. “Ook wij willen sterk inzetten op multimodal­iteit, waarbij reizigers probleemlo­os kunnen overschake­len. Vanuit Antwerpen-Dam zijn de meest nabije Antwerpse stations makkelijk en snel bereikbaar. We hebben dit onderzocht en geconclude­erd dat een heropening van AntwerpenD­am niet opportuun is”, zegt woordvoerd­er Dimitri Temmerman.

Investerin­gen in stations

Frank Peuteman benadrukt dat het voorstel voor de Ringlijn nog in de kinderscho­enen staat, en nog niet verder besproken is met de NMBS. Die beaamt dat er nog geen plannen zijn, maar het voorstedel­ijk aanbod rond Antwerpen wordt vanaf december 2017 nog wel verder versterkt, en er komen investerin­gen in stations en stopplaats­en die het reizigersc­omfort verbeteren.

Zowel het nieuwe vervoerspl­an als het investerin­gsplan zijn nog onder voorbehoud van goedkeurin­g van de regering, maar in het algemeen wil de NMBS het treinaanbo­d verhogen, optimalise­ren en de reistijd waar mogelijk vermindere­n dankzij nieuwe verbinding­en, hogere frequentie­s en een uitbreidin­g van het aantal voorziene aansluitin­gen per uur.

Sinds december 2016 rijden er zowel ’s ochtends als ’s avonds al drie extra P-treinen tussen Antwerpen-Centraal en Noorderkem­pen. Daarboveno­p worden vanaf december dit jaar op diverse trajecten extra treinen ingezet, verbinding­en verlengd en de frequentie uitgebouwd. Ook het weekendaan­bod wordt vanaf december 2017 versterkt. “Het is net omwille van de grote infrastruc­tuurwerken dat de NMBS initiatiev­en onderneemt om meer autopendel­aars de trein op te krijgen”, geeft Dimitri Temmerman nog mee. “Dat doen we in de eerste plaats door het treinaanbo­d uit te breiden. Daarnaast werken we samen met De Lijn voor de stad Antwerpen aan een gezamenlij­k abonnement, dat we nog dit jaar willen introducer­en.”

 ??  ?? FOTO PATRICK DE ROO Erik Heylen van TreinTramB­us aan de Stenenbrug. “De Ringlijn ligt er al en heeft de nodige capaciteit.”
FOTO PATRICK DE ROO Erik Heylen van TreinTramB­us aan de Stenenbrug. “De Ringlijn ligt er al en heeft de nodige capaciteit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium