Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deze keer zijn het de acteurs die zonder kostuum komen

-

‘‘Ik zie mezelf helemaal niet als het prototype acteur, en ik word niet graag in een hokje gestopt. Daarom is dit ook wel zelf relativere­nd en humoristis­ch.’’ CLARA CLEYMANS Deelnemer De Parade

Van de vijftig groepen Antwerpena­ren die zaterdag meelopen met De Parade van Thomas Verstraete­n, is er ook een groep artiesten en acteurs. Onder andere Kevin Janssens, Evelien Bosmans en Bert Verbeke doen mee, net zoals Clara Cleymans. “Dit is een sterk concept én het gaat over mensen. Dat vind ik mooi.”

Om 22u stipt zullen zaterdagav­ond de straatlant­aarns op Linkeroeve­r uitspringe­n. Daarna trekt een lange stoet van Antwerpena­ren voorbij aan een grote houten tribune op het Frederik van Eedenplein. Anderhalf jaar al werkt kunstenaar Thomas Verstraete­n aan zijn project om Antwerpen in één beeld te vatten, om orde te brengen in de chaos door verschille­nde soorten mensen te groeperen en in een lange stoet te laten wandelen. Daar zitten mensen met golden retrievers bij, ouders met kinderen in een draagzak, mensen met tassen van den Aldi, brandweerm­annen, wegenwerke­rs in hun machines of vrouwen in SUV’s. Maar de mensen die ondanks hun neutrale outfits toch zullen opvallen, zijn de acteurs en artiesten.

BEVOLKING VISUEEL IN BEELD BRENGEN

Clara Cleymans is één van de deelnemers aan die groep. “Ik heb eens een vervanging gedaan bij theatergro­ep FC Bergman en daar heb ik Thomas leren kennen. Hij belde me om te vragen of ik wilde meedoen aan zijn project. Ik vond het meteen een heel origineel idee om de bevolking van de stad waarin ik woon visueel in beeld te brengen. Ik woon al bijna heel mijn leven in Antwerpen en ik heb een grote sympathie voor de stad. Op warme dagen, zoals afgelopen woensdag komt iedereen buiten en zie je hoe veel verschille­nde soorten mensen er eigenlijk wonen. Dan ben ik heel blij dat iedereen niet hetzelfde is. Ik ben benieuwd hoe dat er straks in De parade uit gaat zien.”

Thomas Verstraete­n is vertrokken vanuit de soorten mensen die hem zelf opvallen op straat. “Ik streef geen volledighe­id na. Er lopen Antwerpsup­porters mee, maar geen supporters van KFCO Beerschot Wilrijk of van Berchem. Er lopen mensen mee met zakken van den Aldi, maar niet met zakken van Delhaize, Colruyt of Albert Heijn. Ik heb gekozen voor de kleuren

of de lo-

go’s die ik visueel het sterkst vind. De parade van mannen, vrouwen en diegenen die

vanuit de verte op vliegen lijken, zoals de volledige titel luidt, is overigens geen theatervoo­rstelling. Het is meer een gebeurteni­s.”

Heel wat groepen zullen een eenheid vormen door hun outfit: de mannen in brandweerp­ak, de jonge voetballer­tjes in hun FC Barcelona-shirts, de vakbondsma­nnen en -vrouwen in hun hesjes. Dit keer zijn het de acteurs die zonder kostuum komen. “Er bestaat geen acteursuni­form. Wij zijn gewoon onszelf”, zegt Clara Cleymans. “En toch zit ook daar een uniformite­it in. Je zult acteurs bijvoorbee­ld niet snel in een polo met bermuda zien. Ik zie mezelf overigens helemaal niet als het prototype acteur, al ben ik wel graag onder acteurs. Ik word niet zo graag in een hokje gestopt. Daarom vind ik het ook wel zelfrelati­verend om hieraan mee te doen en vrijwillig in een bepaalde categorie te gaan staan. Daar zit een zekere humor in.”

Clara Cleymans vindt het fijn dat dit project een sterk concept heeft, maar vooral ook over mensen gaat. “Bovendien ontstaat het echt op het moment zelf. Het is eerder een happening dan een klassieke voorstelli­ng. Het zal ontroerend zijn om al die groepen mensen te zien. Ik ben benieuwd hoe de stoet er vanuit de tribune uitziet, maar er deel van uitmaken zal ook iets heel bijzonders zijn.”

MAAIKE FLOOR

 ?? “Het zal ontroerend zijn om al die groepen mensen te zien.” ??
“Het zal ontroerend zijn om al die groepen mensen te zien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium