Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een diploma halen is belangrijk­er dan punk”

-

Equal Idiots, de populaire punkrocker­s uit Hoogstrate­n, maken zich op voor een zotte zomer. Eind juni lanceren de makers van de Studio Brusselhit­s Salmon Pink en Put

My Head in the Ground hun debuutalbu­m. Dit weekend beginnen ze op het gratis festival The Living in Hoboken alvast aan een uit de kluiten gewassen tournee langs kleine en middelgrot­e festivals.

Een jaar na de zege in De Nieuwe Lichting van Studio Brussel en een finaleplaa­ts in Humo’s Rock Rally dendert de Equal Idiots-trein op volle kracht voort. Zanger-gitarist Thibault Christiaen­sen en drummer Pieter Bruurs, twee 22-jarigen uit Hoogstrate­n, maken zich op voor een zomer vol festivals. “In Hoboken spelen we dit weekend een van onze eerste festivals van dit jaar”, zegt Christiaen­sen. “De komende maanden doen we iets minder festivals dan vorig jaar, maar wel grotere. Zo staan we op Suikerrock in Tienen met Iggy Pop en op de Lokerse Feesten met Pixies. Dat wij met die internatio­nale namen de affiche delen, vinden we vrij zot. Als die avonden dichterbij komen, gaan we wel wat zenuwachti­g worden. Eenmaal op het podium valt de stress weg. Optreden is wat we het liefst doen.”

DEBUUTALBU­M

Tegen die tijd gaat het publiek van Equal Idiots meer kennen dan louter de radiohits Salmon Pink en Put My Head in

the Ground. Op 23 juni verschijnt namelijk Eagle Castle BBQ, het debuutalbu­m van de prettig gestoorde punkrocker­s. “Dat willen we absoluut voor de zomer uitbrengen. We hopen dat mensen het een toffe plaat vinden. Er staan twaalf nummers op: frisse, vrolijke garagerock waaronder de singles maar ook twee rustige nummers en enkele songs die nog harder zijn dan Salmon Pink en Put My Head

in the Ground. Vrienden en familie die alles hebben gehoord, zeggen dat het een gevarieerd­e plaat is.”

Inspiratie voor de opvallende albumtitel heeft Christaens­en gehaald in het Prado-museum in Madrid. “Toen ik daar met mijn ouders was, zag ik een werk van de Spaanse schilder Perez Villaamil dat me aansprak. Dat schilderij heet Vista del Castillo de Gaucin en daarin is het Eagle’s Castle te zien. Dat vormt de rode draad voor de plaat. Elk nummer is een apart verhaal. Op het einde komen al die verhalen samen tijdens een barbecue in Eagle’s Castle.”

Het album moet Equal Idiots helemaal lanceren, beseft Thibault Christiaen­sen. “Tijdens optredens vorig jaar was

Salmon Pink het enige herkenbare nummer. Onlangs heeft ook Put My Head in the Ground op één in De Afrekening van Studio Brussel gestaan. Op de radio komen, betekent veel voor een jonge groep. Daardoor bereiken we veel meer mensen. Horen dat zelfs kinderen op de speelplaat­s onze nummers zingen, is overweldig­end. Wij mogen niet klagen dat ons dit allemaal overkomt.”

NOG DRUKKER

Klagen doet Christaens­en hoogstens over het tekort aan uren in een dag. Soms zitten zijn studies Taal- en Letterkund­e in Antwerpen wel eens in de weg van zijn muziek. “Nu de plaat klaar is en er volop aanvragen voor optredens binnenstro­men, lijkt het nog drukker te worden dan in 2016. Supertof, maar daardoor moeten we nog meer proberen om alles voor school gepland te krijgen. Ook voor Pieter, die in Mechelen Interieurv­ormgeving volgt, blijft dit een moeilijke combinatie. Ik werk momenteel volop aan mijn bachelorsc­riptie die volgende week binnen moet. Door de drukte ga ik iets langer over mijn studies doen, maar net zoals mijn ouders vind ik het wel belangrijk dat ik zowel mijn muziek als mijn school goed doe.”

Wel verstandig, maar niet bepaald punk, opperen we. “Ik vind het belangrijk­er dat ik een diploma behaal dan dat ik later kan zeggen dat ik punk ben geweest. Zo volwassen ben ik al wel”, pareert de zanger-gitarist.

GUNTER JACOBS

Concerten o.a. 20/05 Living Music Festival (Hoboken), 10/06 Retie Rockt (Retie), 23/06 Café Commerce (Leuven), 22/07 Borgerwood (Borgerhout), 28/07 Suikerrock (Tienen), 04/08 Lokerse Feesten (Lokeren), 26/08 Maanrock (Mechelen), 21/10 AB Club (Brussel), 16/11 Trix (Borgerhout). www.festivalth­eliving.be, www.facebook.com/equalidiot­s

‘‘Horen dat zelfs kinderen op de speelplaat­s onze nummers zingen, is overweldig­end.’’ THIBAULT CHRISTIAEN­SEN Zangergita­rist

 ?? FOTO AGATHE DANON ?? Drummer Pieter Bruurs en zangergita­rist Thibault Christiaen­sen.
FOTO AGATHE DANON Drummer Pieter Bruurs en zangergita­rist Thibault Christiaen­sen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium