Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kantoren zorgen niet voor een levendige buurt”

Handelaar bezorgd over wegblijven nieuwe winkels in wijk

- JAN STASSIJNS

Dirk van den Berghe, uitbater van reisboekha­ndel Alta Via in de Nassaustra­at op het Eilandje, maakt zich zorgen over de toekomst van zijn straat. “Mooie, nieuwe ruimtes worden opgevuld door kantoren in plaats van gezellige detailhand­el”, zegt hij bezorgd.

Het Eilandje is een wijk in veranderin­g. Een nieuwe tramlijn moet de wijk verbinden met het centrum van de stad en de laatste maanden en jaren vinden steeds meer Antwerpena­ren hun weg naar het Eilandje om er te wonen of te werken.

Dirk Van den Berghe is er daar één van. Hij startte in oktober 2010 met Alta Via, een reisboekha­ndel in de Nassaustra­at. Toch maakt hij zich zorgen, want leegstaand­e panden worden alsmaar meer ingevuld door kantoren.

“En dat draagt niet bij tot een gezellige wijk”, zegt Van den Berghe. “Ik heb de buurt de voorbije tijd sterk zien veranderen, in positieve zin. De tram is de klap op de vuurpijl, maar volgens het bestemming­splan zouden de benedenver­diepingen van de huizen ingevuld worden door detailhand­el en winkelpand­en. Maar we zien die mooie ruimtes steeds vaker ingevuld worden door kantoorrui­mte. Winkels creëren dynamiek en lokken volk naar de straat. Kantoren niet. Ik vraag me af of er iets veranderd is aan het bestemming­splan, dat de focus verlegd heeft naar kantoren.”

“Op termijn meer winkels”

Schepen van Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA) stelt Van den Berghe gerust. “Het bestemming­splan laat zowel commerciël­e functies als kantoren toe”, zegt hij. “We verwachten dat er op termijn meer winkels hun weg zullen vinden, maar dat hangt ook af van het aantal mensen die in de buurt wonen. De wijk is nog in volle ontwikkeli­ng, ze groeit en groeit. We verwach- ten op lange termijn dat ook de winkels zullen volgen. Begin juni openen we het nieuwe wijkplein Cadix op het Eilandje. We verwachten dat het plein een trigger zal zijn en de levendighe­id van de buurt ten goede zal komen. Het is zeker niet onze bedoeling om kantoren te pushen.”

Zaakvoerde­r Alta Via “Winkels creëren dynamiek en lokken volk naar de wijk. Kantoren doen dat niet.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Dirk Van den Berghe, zaakvoerde­r van reisboekha­ndel Alta Via. “Ik vraag me af of er iets veranderd is aan het bestemming­splan, dat de focus verlegd heeft naar kantoren.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Dirk Van den Berghe, zaakvoerde­r van reisboekha­ndel Alta Via. “Ik vraag me af of er iets veranderd is aan het bestemming­splan, dat de focus verlegd heeft naar kantoren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium