Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slimme meter kost u 559 euro

- BART MOERMAN

De invoering van de slimme meters gaat de doorsnee consument in totaal zo’n 560 euro kosten, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Vlaamse energiewaa­khond VREG. Alweer een verhoging van de energiefac­tuur dus, maar op termijn wordt de consument daar ook beter van, vindt de VREG. De hele operatie zou de samenlevin­g 336 miljoen opbrengen.

De stroomfact­uur is in een jaar tijd met 17% gestegen, liet het Prijzenobs­ervatorium gisteren weten. Toch komt alweer een nieuwe prijsverho­ging op de gezinnen af. Energiewaa­khond VREG gaf gisteren een studie vrij waaruit blijkt dat de slimme meters de doorsnee verbruiker twintig jaar aan een stuk zo’n 28 euro per jaar gaan kosten (16,4 euro voor stroom en 11,6 euro voor gas), in totaal net geen 560 euro. “Dat is de hoogst mogelijke kostprijs”, beklemtoon­t woordvoerd­er Dirk Van Evercooren van de VREG. “Wie wat precies gaat betalen, hangt af van een aantal beslissing­en die nog niet genomen zijn.”

Voordeel vooral voor bedrijven

Zo zou het kunnen dat wie vroeger dan voorzien een slimme meter wil, die zelf zou moeten betalen, net als bij nieuwbouw mogelijk is.

De VREG schat de voordelen van de meter op zo’n 20 euro per jaar, maar wijst erop dat dit vooral voor bedrijven en grote verbruiker­s geldt. Een doorsnee gezin zal er een pak minder profijt uit halen.

Verwacht wordt ook dat we met zijn allen minder gas en stroom gaan verbruiken: de meter zal het ons namelijk mogelijk maken om veel vaker dan van- daag geïnformee­rd te raken over ons verbruik. “We hebben buitenland­se voorbeelde­n gezien waar men mensen mailtjes stuurt dat de buren pakweg 10% minder verbruiken. Dat blijkt heel goed te werken”, zegt Van Evercooren.

Echt superslim wordt de geplande slimme meter niet: hij meet enkel digitaal uw gas- en elektricit­eitsverbru­ik en seint dit door naar de distribute­ur. “Een grote besparing”, zegt Van Evercooren. “Er moeten geen meteropnem­ers meer gestuurd worden en er kunnen geen foute meterstand­en meer doorgegeve­n worden.”

Uiteindeli­jk zal de hele operatie volgens de VREG zo’n 1,3 miljard euro kosten, maar nog 336 miljoen euro meer opbrengen aan maatschapp­elijke baten.

De VREG concludeer­t dat het plan van energiemin­ister Bart Tommelein (Open Vld) om die meters uit te rollen over 20 jaar een goede beleidskeu­ze is. De minister is daar bijzonder tevreden mee. Maar sp.a-energiespe­cialist Rob Beenders vreest dat de gezinnen overdadig veel zullen moeten betalen. “Als de maatschapp­elijke baten groter zijn dan de kosten, maar de gezinnen meer moeten betalen, wie gaat dan met de winst lopen?” vraagt hij.

 ?? FOTO RR ?? De slimme meter meet uw verbruik digitaal en stuurt dit rechtstree­ks door naar de distribute­ur.
FOTO RR De slimme meter meet uw verbruik digitaal en stuurt dit rechtstree­ks door naar de distribute­ur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium