Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kan geen muziek maken op commando”

-

Team Laura Tesoro is vanavond aan zet in The Voice Kids. Zelf heeft de Antwerpse net, ruim een jaar na What’s the Pressure, haar nieuwe single Higher uit. “Ik ben blij dat ik bij de beslissing ben gebleven om het pas te releasen als het goed genoeg was. Anders had ik er nu spijt van.”

Zit de winnaar van The Voice Kids 2017 in het team van Laura Tesoro? Vanavond maakt zij de grote schifting in haar ploeg. Van de twaalf kanshebber­s gaan er slechts twee door naar de finale van 2 juni. Ze laat haar pupillen schitteren in de arena met een straffe mix van show, rap en musical. “Terwijl ik in 2014 zelf nog kandidate was in

The Voice. Ik vond het grappig om nu aan ‘ de andere kant’ te staan. Plots moest ik zelf de workshops geven. Dat was best spannend.”

Je bent inderdaad nog jong en ‘nieuw’ in het vak. Gesneden koek voor de critici?

Klopt. Ik heb me de afgelopen maanden geregeld moeten verdedigen. “Ze is zelf nog een kind”, en dat soort uitspraken. Maar ik vond dat helemaal niet erg. Als ze zoiets roepen, wil ik graag bewijzen dat die criticaste­rs het bij het foute eind hebben. Als men kritiek geeft, is dat voor mij een uitdaging om de verwachtin­gen te overstijge­n. En ik denk dat ik daarin geslaagd ben.

Vond je het lastig om die kinderen te coachen?

Eigenlijk niet. Natuurlijk kun je tegen een kind niet cru zeggen dat het niet goed was. Maar ik merkte geregeld dat de kinderen zelf wilden dat je eerlijk was. Ze wilden als volwassene­n behandeld worden. Ik heb niks moeten verdoezele­n. Ook leeftijd speelde geen rol. Ik vond dat die kinderen allemaal erg volwassen waren voor hun leeftijd. Voor mij is dat programma enorm geslaagd. Als ze het ooit opnieuw vragen, zeg ik meteen ja. Ik heb daar de tijd van mijn leven gehad.

Je hebt altijd gezegd vooral te willen zingen. Toch heb je het voorbije jaar twee grote VTMproduct­ies ( Belgium's Got Talent, The

Band) gepresente­erd. Blijft dat zo?

Muziek blijft mijn prioriteit. Maar als ik het kan combineren met presentati­ewerk, waarom dan niet? Ik denk wel dat ik het acteren grotendeel­s achterwege laat. Dat hoeft voor mij niet. Ik vind mezelf ook geen goede actrice. Als presentatr­ice en coach op VTM kan ik gewoon Laura zijn, en al wat ik daar doe sluit erg nauw aan bij wie ik ben als artiest. Verwacht van mij niet dat ik datingshow­s à la Boer zkt Vrouw ga doen. Er is niets mis met datingshow­s, maar het past niet bij mijn persoonlij­kheid.

The Voice Kids is al helemaal opgenomen. Ligt de focus nu op je muziek?

Absoluut. De single Higher is net uit. Een zomer vol optredens lonkt. Voorlopig zijn het er ruim veertig. Festivalle­tjes, braderieën, feesttente­n, … ik doorkruis Vlaanderen. Ik zal me niet vervelen. Optreden is het liefste wat ik doe.

De single liet een tijdje op zich wachten. Waarom was het zo’n moeilijke bevalling?

Dat was het niet. Het was eerder een zoektocht naar wat ik precies qua sound wou uitbrengen. Na het hele Eurosong-avontuur wou ik echt met iets uitpakken waar ik trots op kon zijn. Maar het moest ook de definitiev­e sound worden die ik wil zingen. Het plaatje moest kloppen, en het duurde even vooraleer de puzzelstuk­jes in elkaar vielen. Ik snap je vraag wel, maar het resultaat is nu wel wat ik voor ogen had.

Higher klinkt wel heel anders dan What’s

The Pressure. Bewust?

Goh, What’s The Pressure was gemaakt in functie van het Songfestiv­al. Dat was een heel andere context. Ik zing nog steeds uptempo popsongs. In dat opzicht ben ik niet van genre veranderd. Maar het is inderdaad minder old skool pop. Het klinkt wat moderner.

Heeft het Songfestiv­al een positieve invloed gehad op je carrière?

Dat denk ik wel, maar voor deze single moet ik toch ook weer van nul beginnen. Tenslotte zijn we al een jaar later. Maar ik denk dat ik dankzij het festival bij een veel bredere groep mensen ben bekend geworden. Vroeger kenden enkel de VTMkijkers me als het meisje van The Voice. Dankzij het Songfestiv­al heb ik in alle kranten en weekbladen gestaan. De show had anderhalf miljoen kijkers.

Lagen de verwachtin­gen na het festival in het bestendige­n van je succes ook niet extra hoog?

In het begin had ik het gevoel dat ik zo snel mogelijk met een opvolger voor What’s The Pressure moest komen. Normaal hadden we Higher al in oktober vorig jaar uitgebrach­t, maar dat bleek te vlug. Dan mikten we op januari zodat ik de song op De MIA’s kon zingen. Lukte weer niet om het nummer af te krijgen. Jammer, maar ik ben blij dat ik bij de beslissing ben gebleven om het pas te releasen als het goed genoeg was. Anders had ik er nu spijt van. Mijn fans hebben een jaar moe- ten wachten, maar nu is die single wel top. Voor de zomer stonden er al optredens gepland, en dankzij die release komen er nog een pak bij.

In een vorig interview vertelde je zelf graag je songs te schrijven. Is dat bij Higher het geval?

Samen met Wouter Vander Veken, tevens mijn hulpcoach in The Voice Kids, heb ik het nummer gemaakt. Maar ik gaf wel de voorzet. Ik heb het zelf schrijven van liedjes altijd essentieel gevonden. De band met het nummer is hechter dan dat je als artiest een kant-en-klaar aangelever­d nummer van een componist brengt. Uiteraard ga ik in de toekomst niet doof zijn als er iemand met een steengoed nummer afkomt, maar zelfs dan ga ik er een eigen twist aan geven. Louter copy-pasten zie ik mezelf nooit doen.

Hoe moeilijk is het om zelf een nummer te schrijven?

Dat moet bij mij organisch groeien. Ik kan zoiets niet op commando. Er zijn vaak pogingen geweest die op niets zijn uitgedraai­d, of waarvan ikzelf de volgende dag al wist dat ik er niks mee ging doen. Maar plots was er dat ideetje dat leidde tot Higher. Vlak voor de afreis naar het Song

festival had ik het nummer op de piano gespeeld, en naar Wouter gestuurd. Ik denk dat er van

Higher al honderd versies zijn geweest, om pas dan tot het resultaat te komen dat nu uit is.

Heb je je door artiesten laten beïnvloede­n?

Bruno Mars en Michael Jackson waren inspiratie­bronnen bij What’s The Pressure. Bij het schrijven van Higher had ik de sound van Ella Eyre ( Britse singer-songwriter, red.) in gedachte. Om die reden is Higher zelfs even een drum-’n-bassnummer geweest. Eyre heeft ook dergelijke songs.

Wie kreeg de primeur om als eerste Hig

her te horen?

Mijn vriend Giovanni ( Kemper, bekend van o.a.

de Ketnet-reeks Nachtwacht, red.). Ik heb dat nummer ook voor hem geschreven. Hij was erg vereerd, maar ik was best zenuwachti­g omdat het zo’n persoonlij­k nummer is. Dan wil je alleen maar goede commentaar horen. Giovanni werkt in dezelfde sector en is heel eerlijk, maar hij gaf zijn goedkeurin­g. Voor mij was dat een bevestigin­g dat ik goed be

zig ben.

TOM VETS

The Voice Kids, 20.30u op VTM

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium