Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkeersmi­nisters clashen over 130 op snelwegen

-

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil dat de gewesten onderzoeke­n of je op bepaalde stukken van onze snelwegen 130 in plaats van 120 km per uur kunt rijden. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) is “verbaasd”.

Bellot wil het debat over de maximumsne­lheid openbreken. “Onder zeer strikte voorwaarde­n, op specifieke plaatsen en tijdstippe­n, moeten we onderzoeke­n of een verhoging van de snelheid mogelijk is.”

“Ik ben verbaasd”, reageert zijn Vlaamse collega Ben Weyts (N-VA). “De snelheid met 10 km per uur verhogen, betekent 25 extra verkeersdo­den. Die prijs wil ik niet betalen.” Ook bij de Waalse en Brusselse verkeersmi­nisters vangt Bellot bot.

Uit een studie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersve­iligheid (BIVV) blijkt dat 130 op onze snelwegen zou leiden tot meer ongevallen, meer uitstoot en amper tijdwinst. Veel beter is om dynamische snelheidsb­orden te installere­n die in spitsuren de toegelaten snelheid verlagen van 120 naar 90, 60 en zelfs 30 km per uur. Zo vermindere­n de files met 30%.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium