Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uw gids voor een geslaagd weekend

-

Nog één keer slapen en dan is het zover: vanaf morgen strijkt het legendaris­che Kraftwerk neer voor maar liefst acht concerten in de vernieuwde Koningin Elisabethz­aal. De Duitse electropio­niers spelen hun recentste acht studioplat­en in chronologi­sche volgorde, en maken daarbij – en dat is uniek in de wereld – gebruik van 3Dprojecti­es. Uiteraard waren alle kaartjes op enkele minuten uitverkoch­t.

Het aanhoudend­e succes van Kraftwerk is op z’n minst opmerkelij­k. Ondanks de bewering dat de groep aan een nieuwe cd werkt, dateert de laatste plaat met nieuw materiaal inmiddels al van veertien jaar geleden. Interviews met de groep zijn zeldzamer dan water in de woestijn, en voor fotoshoots laten de leden zich consequent vervangen door poppen. Bovendien blijft van de oorspronke­lijke bezetting vandaag enkel Ralf Hütter over.

En toch blijft de mythe rond de groep intact, en loopt het telkens storm wanneer nieuwe optredens worden aangekondi­gd. Kraftwerk is dan ook één van de meest invloedrij­ke bands uit de geschieden­is. Even belangrijk als The Beatles. En zeker zo vernieuwen­d. Kraftwerk is de fab four van de elektronis­che muziek, maar de reikwijdte van wat ze doen, valt nauwelijks in een eenheidsma­at uit te drukken.

De Britse krant The Observer sloeg de spijker op de kop toen ze schreef dat “geen enkele band sinds The Beatles zoveel aan de popcultuur heeft gegeven”. De invloed op synthesize­rbands zoals New Order, Depeche Mode, OMD en Daft Punk ligt voor de hand, maar er is meer. David Bowie liet zich door de Duisters inspireren voor zijn befaamde Berlijn-trilogie, en de beats van Kraftwerk vormden de basis voor hip-hop, techno en house. Ze zijn gesampled door honderden artiesten – van Afrika Bambaata over Madonna tot R.E.M – en zowel Coldplay als Jay-Z scoorden hits met hun melodieën. Zelfs de klassieke wereld sluit hen in de armen, getuigde de plaat van Ba-

‘‘Kraftwerk wilde de Volkswagen van de popmuziek worden. Toegankeli­jk voor een groot publiek, maar toch vernieuwen­d. Daar zijn we wel in geslaagd, denk ik.’’ RALF HÜTTER Groepslid Kraftwerk

lanescu Quartet met herwerking­en voor strijkkwar­tet. Ironisch, eigenlijk: hoe minder nieuwe muziek ze zelf uitbrengen, hoe groter hun impact wordt.

VOLKSMUZIE­K

De muziek van Kraftwerk staat los van de Angelsaksi­sche poptraditi­e, maar werd geinspiree­rd door het geluid van het naoorlogse Duitsland. “We zijn opgegroeid in Düsseldorf, een industries­tad die tijdens de oorlog grotendeel­s van de kaart werd geveegd”, zei Hütter daar ooit over. “De hele omgeving werd gedurende de jaren zestig weer opgebouwd, en die geluiden inspireerd­en ons om muziek te gaan maken. Er was niks, en dat hoor je ook. We klinken alsof we uit een soort niemandsla­nd komen.”

Het klopt alleszins dat Kraftwerk met hun zelfgebouw­de synthesize­rs een alternatie­f boden voor elektrisch­e gitaren. “We hadden een visie: elektronis­che volksmuzie­k maken. De Volkswagen van de popmuziek worden. Toegankeli­jk voor een groot publiek, maar toch vernieuwen­d. Daar zijn we wel in geslaagd, denk ik.”

Wat ook helpt: de toekomstvi­sie die Kraftwerk in platen als Radio-Activity en Compu

ter World schetst, is intussen werkelijkh­eid geworden. We vinden Computer Love online, modellen lachen occasionee­l naar de camera, en robotten staan ten dienste van de mens. In het geval van Kraftwerk mag je dat zelfs letterlijk nemen: ze laten zich op liveconcer­ten tijdens het nummer The Ro-

bots vervangen door mechanisch aangestuur­de lookalikes. Niet zelden krijgen die zelfs het luidste applaus. Hütter spreekt over zichzelf en zijn groepslede­n overigens als Musikarbei­ter: ze voeren de muziek uit, en stellen zich ten dienste van de songs. Lees: de muzikanten zijn ondergesch­ikt aan de muziek, en daarom ook perfect vervangbaa­r.

3DBRILLETJ­E

Nu Hütter als enig origineel lid overblijft, is die stelling intussen bewezen, maar de nieuwe shows gaan nog een stapje verder. Omdat je door je 3D-brilletje naar de show kijkt, let je meer op de special effects die je rond de oren lijken te vliegen dan naar wie er op het podium staat. Laat je dus niet verrassen door de geschiedve­rvalsing die de band nastreeft door haar eerste drie platen te verzwijgen in deze concertree­ks, maar focus op de muziek en de hallucinan­te visu

als. Als je een kaartje hebt, zal je een concert zien zoals je nooit eerder in je leven hebt meegemaakt. Als je niet in de prijzen valt, kan je je troosten met een cd-box die later deze maand verschijnt, en die alle optredens bevat zoals ze de volgende dagen in Antwerpen zullen weerklinke­n. En dat is: als een feest voor ogen en oren.

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ??
FOTO KOEN BAUTERS
 ??  ??
 ??  ?? Kraftwerk laat zich op liveconcer­ten tijdens The Robots vervangen door mechanisch aangestuur­de lookalikes.
FOTO RR
Kraftwerk laat zich op liveconcer­ten tijdens The Robots vervangen door mechanisch aangestuur­de lookalikes. FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium