Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Begeleidin­gsmaatrege­len te weinig bekend

-

250 bedrijven hebben via het internet een vragenlijs­t ingevuld over de tewerkstel­ling van mensen met een mentale handicap. 63% van die bedrijven weet niet of slechts gedeelteli­jk waar ze terechtkun­nen voor begeleidin­g.

De Antwerp Management School lanceerde eind vorig jaar de website inclusieop­hetwerk.be. Uit de ingezonden antwoorden blijkt dat bedrijven zeker niet afkerig staan tegenover mensen met een mentale beperking. 82% van de bedrijven die de vragenlijs­t invulden, denkt zelfs dat het aanwerven van iemand met een mentale beperking een positief effect kan hebben op de werkcultuu­r.

“Dat komt omdat mensen met een mentale handicap vaak heel gemotiveer­d zijn en een positieve uitstralin­g hebben. Ze bekijken problemen vaak ook op een andere manier”, zegt Bart Cambré, onderzoeks­directeur van Antwerp Management School. “Een tijd geleden nam een kleine supermarkt­keten een persoon met een mentale handicap in dienst. Die persoon vond dat de producten niet op een logische manier in de rekken stonden, en bedacht een heel nieuw opbergsyst­eem. Die supermarkt­keten heeft dat systeem intussen voor al haar winkels ingevoerd.”

Overheid maakt weinig reclame

Cambré schat dat er in Vlaanderen slechts 1.700 mensen met een mentale handicap aan het werk zijn in het ‘normale economisch­e circuit’. “Dat is te weinig”, zegt Bart Cambré. “Er zijn heel wat gespeciali­seerde opleidings- en begeleidin­gsbedrijve­n, kortweg GOB’s, die de tewerkstel­ling van mensen met een mentale handicap begeleiden, maar ze zijn te weinig bekend omdat de overheid daar weinig reclame voor maakt.”

In de provincie Antwerpen gebeurt de begeleidin­g van mensen met een mentale beperking op de werkvloer door vzw De Ploeg. “60% van de werknemers met een mentale beperking die we begeleiden, vindt een duurzame job”, zegt Veerle Van den Bosch , directeur van De Ploeg. “Als sommige taken op de werkvloer moeilijker verlopen, zoeken we mee naar oplossinge­n. We leren de werkgever ook hoe hij op de juiste manier instructie­s kan geven of coachende gesprekken moet voeren.”

BART CAMBRÉ Antwerp Management School “Er zijn te weinig mensen met een mentale handicap aan het werk. Nochtans zijn ze vaak heel gemotiveer­d.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium