Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Islamleerk­rachten leren omgaan met extremisme

“Communicat­ie en theologie belangrijk”

- (svw)

Ruim tweehonder­d islamleerk­rachten uit de provincie volgen een opleiding over omgaan met leerlingen die extremisti­sche opvattinge­n hebben.

Op het scherm in de Athenazaal van het Atheneum Antwerpen wordt volgende tekst geprojecte­erd: ‘Ik werd bevolen om de mensen te bestrijden’. Het is de eerste zin van een hadieth of uitspraak van de profeet Mohammed. Islamdesku­ndige Cherif Al Maliki vraagt de leerkracht­en naar hun interpreta­tie van deze tekst. Al snel blijkt dat het niet om ‘de mensen’ gaat, maar eigenlijk ‘die mensen’, waarbij een politieke tegenstand­er van Mohammed wordt bedoeld.

“Alles heeft een context en dat speelt nog meer bij de hadieth”, zegt Al Maliki. “Het zijn uitspraken van de profeet die soms pas na drie generaties zijn neergeschr­even. Die zijn ook afhankelij­k van waar en wanneer ze werden gedaan.”

Dat is ook de boodschap die hij meegeeft aan de aanwezige islamleerk­rachten. “Wat duidelijk moet zijn, is dat er eigenlijk niet één juist antwoord bestaat”, zegt Al Maliki. “Ik ben blij dat veel leerkracht­en zelf argumenten aandragen rond de soms controvers­iële passages. Deze bijeen- komst is belangrijk omdat de leerkracht­en van elkaar leren. Sommige leerlingen zullen deze duiding aanvaarden. Anderen zullen zich aan de letterlijk­e tekst houden. Nog belangrijk­er dan de theologie is dat er communicat­ie is tussen leerling en leerkracht.”

De leerkracht­en zijn divers: van jonge, beginnende leraars tot ervaren rotten.

“Sommigen staan stevig in hun schoenen, maar anderen hebben ondersteun­ing nodig”, zegt Ahmed Azzouz, inspecteur-adviseur islam. “Tijdens deze tweedaagse opleiding krijgen ze dus theologisc­he informatie van een specialist, die hen kan helpen bij jongeren die op basis van een vers bijvoorbee­ld oproepen tot geweld. Bovendien zijn er ook verzen die oproepen tot rechtvaard­igheid en solidarite­it, en aansluiten bij onze waarden hier in Europa. Dat komt ook aan bod.”

Na de context rond islamitisc­he teksten, krijgen de leerkracht­en toelichtin­g over burgerscha­p en omgaan met polarisati­e. Dit wordt gegeven door Karin Heremans, directrice van Atheneum Antwerpen. “Ik wijs hen onder meer op het proces van radicalise­ring”, zegt Heremans, “wat trouwens ook buiten de islam gebeurt.”

Nog vierhonder­d islamleerk­rachten uit andere provincies volgen volgende week deze opleiding.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Ruim tweehonder­d islamleerk­rachten volgden toelichtin­g over de context van islamitisc­he teksten.
FOTO VICTORIANO MORENO Ruim tweehonder­d islamleerk­rachten volgden toelichtin­g over de context van islamitisc­he teksten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium