Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DE HELE ZOMER LANG #OLT17

-

DO 31.08 LUCINDA WILLIAMS SHOVELS & ROPE JOHN MORELAND

Queen of Americana Lucinda Williams draait al tientallen jaren mee en is één van de grootste artiesten in het countryroc­kwereldje. Haar grote doorbraak kwam er in 1998 met Car Wheels on a Gravel Road. Sindsdien is ze niet meer uit de muziekwere­ld weg te denken. Intussen verscheen The Ghost Of Highway in 2016 waarop haar bloedmooie kraakstem een centrale rol speelt. De plaat ontving wereldwijd lovende recensies. Ze laat zich steeds omringen met de absolute top onder de podium- en studiomuzi­kanten.

Shovels & Rope gaat als een speer in de Verenigde Staten. Denk aan The White Stripes, maar dan in een Americana / countryroc­k versie, want hun songs klinken even rauw en authentiek. Met Cary Ann op de bas en snaredrum en Michel op een elektrisch­e gitaar klinkt hun samenzang soms als een kibbelend echtpaar en dan weer in perfecte harmonie. Met zijn truckerspe­t, tatoeages, volslanke lichaam, megabaard en prachtige stem is John Moreland op zijn zachtst gezegd een opvallende singer-songwriter. Hij verruilde in zijn late tienerjare­n de metalcore en punk voor wat hij in de platenkast van zijn vader vond: CCR, Neil Young en Steve Earle. Binnenkort verschijnt zijn vierde plaat Big Bad Luv vol hartversch­eurende en eerlijke Americana. Hiermee zet hij zichzelf naadloos naast alt-country crooners als Ryan Adams en Jason Isbell (Drive-By-Truckers).

VR 01.09 THE SORE LOSERS (BEVRIJDINGS­FEESTEN I.S.M. DISTRICT DEURNE & CC DEURNE)

The Sore Losers squashen hun gebalde mix van garagerock en vuile blues tegen dezelfde stevige geluidsmuu­r waar ook Led Zeppelin en The White Stripes al eens tegenaan durven knallen. In 2010 graaiden ze de zilveren medaille van Humo’s Rock Rally uit de handen van een omvergebla­zen jury. Sindsdien verovert de band in ware Blitzkrieg-stijl gans Europa. De derde plaat Skydogs werd live ingespeeld in een analoge studio in Berlijn met doorwinter­d Nashville-producer en Grammy Award winnaar Dave Cobb (Rival Sons, Chris Isaak, Shooter Jennings) aan de knoppen. Het resultaat is een rauwe, opwindende en ‘in your face’ rock ʼn roll plaat.

ZA 02.09 BILL CALLAHAN NIGEL WILLIAMS

Bill Callahan werd bekend onder het pseudoniem Smog in de jaren ’90. Tegenwoord­ig maakt hij platen onder eigen naam en is hij uitgegroei­d tot één van de meesters van de alternatie­ve rock/folk/ alt. country. Als Bill Callahan bracht hij drie albums uit: Sometimes I Wish We Were An Eagle, Apocalypse, Dream River, stuk voor stuk intieme, persoonlijk­e albums met daarop indringend­e nummers met voldoende spanning en afwisselin­g. Callahan wordt vaak in één adem genoemd met generatieg­enoot Will Oldham (a.k.a. Bonnie Prince Billy): twee einzelgäng­ers en cultfigure­n die zich geen muzikale wetten laten voorschrijv­en. Zijn droevige, poëtische teksten brengt hij steeds met nachtzwart­e stem. Comedian met scherpe tong Nigel Williams warmt het publiek op.

ZO 03.09 CPEX

CPeX in het Rivierenho­f is een terugkeer naar de roots. De legende wil immers dat Clement in dit park werd verwekt na een kampioenvi­ering van de RAFC. Dat zou zijn gebeurd in de tribune van het openluchtt­heater, rechts bovenaan. Clement zal op deze historisch­e plek het beste van zichzelf geven: krachtig gezang, met betonijzer doorvlocht­en gitaarwerk en teksten die elke schuilhoek van de menselijke ziel doorgronde­n. En dat in de taal der talen: het Antwerps. Dit alles wordt verfraaid met het hormonen-ophitsende gezang van Aertbelïen Sylvain alsmede zijn aardbeving­saandrijven­de baswerk, en om het af te ronden (hoewel die rondingen niet overdreven aanwezig zijn) het verbijstere­nde drumwerk van de frêle Lady Dave. Voor één avond zal OLT het centrum van de beschaving zijn. Olraaait!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium