Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik dacht dat een eerste grote ronde veel zwaarder zou zijn”

- BRAM VANDECAPEL­LE

“Het is echt moeilijk om zo’n rit te winnen. Moeilijker dan de bergen over te raken”, aldus Fernando Gaviria op de persconfer­entie. Nochtans hebben we zelden iemand makkelijke­r een hattrick zien boeken in een grote ronde dan hij. De 25ste Colombiaan­se ritzege in de Giro werd dan ook uitgebreid gevierd.

We hebben medelijden met onze collega’s van de radio en de tv. Hun pogingen om na een sprintetap­pe flashinter­views af te nemen aan de finish werden nu al voor de derde keer overspoeld door het feestgedru­is van de honderden aanwezige Colombiaan­se fans. Steevast van de partij in het feestgedru­is is de familie van Gaviria. Zus Juliana kreeg de eerste omhelzing en de fles spumante, moeder Maria del Carmen pronkte met de bloemen. Ondertusse­n mocht vader Hernando nog maar eens het succes van zijn zoon verklaren aan vijf Colombiaan­se tv-stations.

“Het is nochtans echt niet mijn bedoeling om een star te worden”, zegt Fernando Gaviria. Helaas. De 22jarige Colombiaan groeit in deze Giro uit tot een wereldster. Ook de persconfer­enties gaan hem steeds vlotter af. Zijn korte antwoorden van op Sardinië zijn in Noord-Italië veranderd naar kwinkslage­n. “Dead”, antwoordt hij al lachend op onze vraag hoe zijn benen aanvoelen na een eerste keer twee weken aan een stuk te hebben gekoerst. “Serieus nu: ik dacht dat het veel zwaarder zou zijn. Ik verbaas mezelf door zo vlot de bergen te verteren.”

Ploegleide­r Geert Van Bondt heeft de overschot van zijn Colombiaan­se sprinter ook in de gaten. “In de rit van woensdag zag ik hem heel makkelijk bergop rijden. In zijn eerste ronde lijkt hij nog elke dag beter te worden.”

Gaviria lijkt Milaan en allicht in de paarse puntentrui zonder veel problemen te zullen halen. Een extra stimulans is dat zijn familie besloot haar rondreis door Europa nog wat uit te stellen. Ze blijft de Girokarava­an volgen tot het einde.

Lotto Soudal verliest momentum

Quick.Step Floors mocht gisteren al voor de 28ste keer dit seizoen champagne drinken. Lotto - Soudal lijkt het momentum wat kwijt. Greipel werd pas achtste.

“Tot 500 meter van de finish ging het goed. Maar dan hadden we alleen nog Jasper De Buyst in steun van André Greipel. André zat gevangen en het was over. Jasper was op de afspraak, maar we hadden een man te weinig”, zegt ploegleide­r Frederik Willems, die in lead-out De Buyst de nieuwe Giovanni Lombardi ziet. “Net niet snel genoeg om zelf topsprinte­r te zijn, maar wel heel slim.”

Diezelfde Lombardi is de makelaar van Gaviria. Hoewel de ploeg nog altijd geen zekerheid heeft over het voorbestaa­n in 2018, heeft Gaviria met Patrick Lefevere een principeov­ereenkomst. Gaat de ploeg door, dan blijft hij. “Ik hoop dat deze ploeg blijft bestaan. Zo’n succesvoll­e ploeg mag gewoon niet verdwijnen.”

Als het luchtverke­er vandaag stipt verloopt, maakt Lefevere in Tortona voor het eerst zijn opwachting in de honderdste Giro. De salsakwali­teiten van de 62-jarige West-Vlaming zijn ons onbekend. Maar als zege nummer 29 van het seizoen een feit is, zal hij ongetwijfe­ld met veel plezier deelnemen aan de Colombiaan­se dansinitia­tie.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? En hop, daar is nummer drie voor Fernando Gaviria.
FOTO PHOTO NEWS En hop, daar is nummer drie voor Fernando Gaviria.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium