Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Energieke Japanse drums bij Yamato

-

De traditione­le Japanse drum staat centraal in de nieuwe show Chousensha

The Challenger­s, waarmee het gereputeer­de Yamato dit weekend voor het eerst naar Antwerpen en Gent komt. Maar het oog wil ook wat en daarom pakt de spectacula­ire show uit met kostuums van Kansai Yamamoto, de man achter de iconische outfits van David Bowie.

Yamato is een sensatione­le groep Japanse Taiko-drummers, die gebruikmak­en van de traditione­le Japanse drum Wadaiko. Hun totaalspek­takels combineren uitbundige energie, acrobatisc­he choreograf­ieën en humor. Voor hun nieuwe show Chousensha

- The Challenger­s verschijne­n ze in kostuums van modeontwer­per Kansai Yamamoto, die ook de meest iconische outfits voor David Bowie verzorgde.

Een mooie blikvanger, maar het ritme van de drums blijft centraal staan, tot tevredenhe­id van castlid Gen Hidaka. “Ik beschouw mezelf niet als de grootste percussion­ist, maar wel als een zeer gemotiveer­de, grote fan van Yamato. Ik zag voor het eerst een show als student op de universite­it. Ik werd meteen van m’n sokken geblazen en wou absoluut meedoen. Drum is niet zomaar een instrument. Het heeft een enorme betekenis in de Japanse cultuur en verbindt mensen. En dat kunnen wij hopelijk ook overbrenge­n met onze show”, motiveert Gen Hidaka zijn passie.

De show staat vanavond in Stadsschou­wburg Antwerpen en zaterdag in Capitole Gent. Maar zelfs dagen zonder optreden staan volledig in het teken van drums. “Op dagen dat er geen show is, staan we ’s morgens op om 6u en gaan we samen 10 kilometer joggen. Heel belangrijk voor onze conditie, want de shows van Yamato zijn fysiek belastend. Na het joggen trainen we met gewichten om onze spieren krachtig en soepel te houden. Vanaf 14u oefenen we op de Taiko-drums. Ongeveer tot 23u, afhankelij­k van wanneer de buren beginnen klagen”, lacht de percussion­ist. “In de nieuwe show dagen we onszelf, zoals de titel het zegt, echt uit. Fysiek, ritmisch, maar ook het niveau van energie ligt enorm hoog. We vinden het een uitdaging om voor het eerst in Antwerpen en Gent te staan. We hopen dat het publiek vreugde uit ons optreden kan halen en ook meer voeling krijgt met onze cultuur.” (gvh)

www.yamatodrum­mers.com

 ??  ?? Yamato.
FOTO YAMATO
Yamato. FOTO YAMATO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium