Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alle fietsers tegelijk groen op kruispunt

Federaal minister van Mobiliteit past wegcode aan

- SACHA VAN WIELE

Krijgen fietsers aan een kruispunt vanaf 2019 allemaal tegelijk groen? Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil dit mogelijk maken door een aanpassing aan de wegcode.

Het principe van ‘Alle Fietsers Tegelijk Groen ‘ (AFTG) is in enkele Duitse, Engelse en Nederlands­e steden al van toepassing, zoals Enschede en Groningen. Minister Bellot is het principe genegen en wil de wegcode voor eind 2018 aanpassen. Dat antwoordde hij op een vraag van CD&VKamerlid Jef Van den Bergh.

“Er wordt gewerkt aan betere fietspaden en fietsostra­des, maar kruispunte­n blijven de zwakke schakel”, zegt Van den Bergh. “Hier komen fietsers en gemotorise­erd verkeer elkaar tegen, wat nog te vaak leidt tot ongevallen.”

Geen dodehoekon­gevallen

Het systeem ‘Alle Fietsers Tegelijk Groen’ moet kruispunte­n veiliger maken. Op een kruispunt wordt groen licht gegeven aan alle fietsers en voetganger­s uit alle richtingen, terwijl alle automobili­sten op dat moment voor het rode licht wachten. Links afslaan kan de fietser dan in één bewe- ging, door diagonaal het kruispunt over te steken. Contact tussen zwakke weggebruik­ers en gemotorise­erd verkeer wordt vermeden. Dat zorgt voor minder ongevallen. Ook dodehoekon­gevallen komen minder voor.

Op het eerste gezicht lijkt de verkeersma­atregel chaos te creëren op een kruispunt, maar fietsers en voetganger­s houden elkaar nauwletten­d in het oog om botsingen te voorkomen. En de doorstromi­ng van fietsers op drukke fietsroute­s verhoogt tijdens de spits.

Het Belgisch Instituut voor Verkeersve­iligheid deed al onderzoek naar de maatregel en was positief. Er zijn wel voorwaarde­n: alleen op kruispunte­n die compact en overzichte­lijk zijn, met niet te veel autoverkee­r, maar wel veel fietsers en/of voetganger­s.

Een werkgroep heeft een voorstel klaar om het principe op te nemen in het verkeersre­glement. Het verkeersli­cht voor fietsers bestaat dan uit het icoon van een fietser, dat omringd is met pijltjes. De uiteindeli­jke beslissing om dit reglement in de wegcode toe te passen, ligt bij de gewesten en de lokale besturen. Er lopen wel al proefproje­cten.

Na 1 minuut al 2 botsingen

In het Nederlands­e Rotterdam liep het experiment met alle fietsers tegelijk groen niet zo goed af. Nog geen minuut na het eerste groene licht voor alle fietsers waren er twee ongelukken met fietsers. De schepen voor verkeer legde het proefproje­ct meteen stil. Volgens experts was dit onterecht. Zij spreken van een gewennings­periode van twee maanden.

Rotterdam heeft wel een sensor op verkeersli­chten die fietsers sneller groen geeft wanneer het regent. Ook is er een camera die het aantal fietsers telt en op basis daarvan de lichten regelt.

Suggestieb­ord in Antwerpen

Antwerpen begint binnenkort met een digitaal suggestieb­ord. Dat berekent de ideale snelheid voor de fietser om groen te hebben bij het volgende licht. Een sensor meet hoe snel de fietser rijdt. Trapt die het juiste tempo om groen te hebben, dan verschijnt er een opgestoken duim op het bord. Wie even moet versnellen, ziet een haas; wie moet vertragen, een schildpad.

 ?? FOTO RR ?? In Rotterdam werd het experiment meteen stopgezet. Nog geen minuut na het eerste groene licht voor alle fietsers waren er al twee ongevallen.
FOTO RR In Rotterdam werd het experiment meteen stopgezet. Nog geen minuut na het eerste groene licht voor alle fietsers waren er al twee ongevallen.
 ??  ?? Dit verkeersli­cht geeft fietsers uit alle richtingen tegelijk groen.
Dit verkeersli­cht geeft fietsers uit alle richtingen tegelijk groen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium