Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Brandnetel­s prikken ook, hé”

Roger Deleu uit Mortsel vraagt aan kleindocht­er tatoeage voor zijn 90ste verjaardag

-

Roger Deleu uit Mortsel is waarschijn­lijk de coolste bompa van België. Voor zijn negentigst­e verjaardag vroeg hij aan zijn kleindocht­er om zijn eerste tatoeage te zetten. Voortaan staat zijn sterrenbee­ld stier op zijn onderarm. “Ik wou laten zien dat dit ook bij mij nog kan.”

Kleindocht­er Joyce Verstraete­n (28) uit Ranst opende eind vorig jaar tattoo- en piercingsh­op Inksideout in het centrum van Brasschaat. Zaterdag werd haar bompa Roger negentig jaar.

“Ik moest het hem twee keer vragen toen hij zijn verjaardag­swens bekendmaak­te, want vroeger heb ik van hem geregeld commentaar gekregen op mijn tatoeages en piercings.”

Het verlangen naar een tatoeage groeide het voorbije jaar bij Roger Deleu, een gepensione­erde bouwvakker, die al vijf achterklei­nkinderen heeft. “Het begon toen ik hem vertelde dat ik op het internet had gelezen hoe een vrouw uit Engeland uit het bejaardent­ehuis was ontsnapt om een tatoeage te laten zetten”, vertelt dochter Patricia, de moeder van Joyce. ‘Och, dat zou ik ook nog durven!’, reageerde vader.”

Medaillon

Het eergevoel van Roger werd extra geprikkeld toen Joyce hem vertelde over haar oudste klant tot dusver, een 72-jarige vrouw. Die had een tatoeage van Grumpy, een van de zeven dwergen, op haar rug laten zetten. “Intussen heeft die dame alle zeven dwergen op haar rug staan.”

Twee weken geleden werd Roger met een ernstige nierblokka­ge in het ziekenhuis opgenomen. “Daar heeft hij zich echt voorgenome­n om een tatoeage te laten zetten”, zegt Patricia. “En iets dat in zijn hoofd zit, krijg je er niet meer uit- gepraat. Zaterdag, op zijn verjaardag, kwam hij ineens met een medaillon met zijn sterrenbee­ld stier af dat hij vroeger om zijn hals droeg. Hij wist het nu zeker: hij wou zijn horoscoop op zijn huid!”

Met wandelstok om tatoeage

We vergezelle­n bompa Roger, met wandelstok, en dochter Patricia woensdag naar de tattooshop van kleindocht­er Joyce. We moeten hard roepen, want bompa is wat doof. “Ik wil het doen. ‘Voor de geste’. En om te laten zien dat dit ook nog kan op mijn negentigst­e”, zegt Roger.

Omdat hij na zijn nierblokka­ge voorlopig een sonde heeft en twee keer per dag een thuisverpl­eger over de vloer krijgt, had hij het vooraf aan zijn verpleger verteld. “Die heeft het niet verboden, maar hij is wel nieuwsgier­ig naar mijn tattoo.”

Het duurt even voor Roger in de tattoeëers­toel geraakt. “Thuis heb ik ook zo’n elektrisch­e relax”, zegt hij.

Kleindocht­er Joyce heeft al een tekening van een stier gemaakt, naar het medaillon. “Mensen van mijn generatie zoeken vaak een tekening op het internet”, zegt Joyce. “Maar ik ga de tattoo niet op zijn bovenarm zetten, zoals hij vraagt, en ook niet aan de binnenkant van zijn onderarm. Daar is zijn huid te fragiel en aan de binnenkant prikt de verpleger soms bloed. De boven- kant van zijn onderarm is de minst pijnlijke plaats en daar is zijn huid nog goed. Bompa heeft wel even gemopperd dat hij naar de shop moest komen. Maar hij heeft een kat thuis en omdat hij diabetes heeft, doe ik het liever hier, voor de hygiëne. Mocht hij een piercing vragen, dan had ik het niet gedaan, want bij een piercing is het infectiege­vaar groter.”

“Niet erger dan epidurale”

Of Roger schrik heeft? We moeten het roepen anders verstaat Roger ons niet. “Schrik? Brandnetel­s prik

ken ook. Bij mijn nierblokka­ge heb ik een epidurale gekregen. Erger dan die spuit kan het niet zijn. Sondes voor baxters doen honderd keer meer pijn!” 25 minuten later staat de stier op zijn arm. “Ons Joyce kan schoon tekenen”, zegt hij zichtbaar content. “Mijn vrouw was ook een stier.”

Roger is een moderne bompa, want hij houdt van auto- en motorsport en speelde tot enkele jaren geleden graag Nintendo. Hoewel het goed meeviel, zal er geen tweede tatoeage volgen. “Ik ben tevreden met één. Wat kost mijn tatoeage?”, vraagt hij aan Joyce. “Niks? Da’s goedkoop!”

Geen wereldreco­rd

‘Bompa Tattoo’ krijgt nog zalf mee. “Normaal zeg ik aan mijn klanten dat ze de eerste 10 à 14 dagen niet mogen gaan zwemmen, maar dat is bij hem niet nodig.”

Roger Deleu vestigt geen wereldreco­rd. In april vorig jaar liet de Brit Jack Reynolds ter gelegenhei­d van zijn 104de verjaardag zijn eerste tattoo, ‘Jacko 6.4.1912’, op zijn bovenarm zetten. Hij staat in het Guinness Book

of Records.

 ?? FOTO MARC WOUTERS ?? Joyce tatoeëert haar bompa.
FOTO MARC WOUTERS Joyce tatoeëert haar bompa.
 ?? FOTO MARC WOUTERS ?? Joyce en bompa Roger met zijn verjaardag­stattoo.
FOTO MARC WOUTERS Joyce en bompa Roger met zijn verjaardag­stattoo.
 ?? FOTO MARC WOUTERS ?? De tatoeage van de stier, naar de afbeelding op het medaillon van Roger.
FOTO MARC WOUTERS De tatoeage van de stier, naar de afbeelding op het medaillon van Roger.
 ?? FOTO MARC WOUTERS ?? Het medaillon met de stier dat Roger vroeger om de hals droeg.
FOTO MARC WOUTERS Het medaillon met de stier dat Roger vroeger om de hals droeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium