Gazet van Antwerpen Stad en Rand

817 ploegen trappen 1.000 km

Recordopko­mst voor vierdaagse fietstocht van Kom op tegen Kanker

-

In Mechelen werd donderdagm­orgen de achtste editie van de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker op gang getrapt. Ruim achthonder­d teams stonden aan de start op de Grote Markt. Ze zamelden elk minstens 5.000 euro in voor de strijd tegen kanker.

De vierdaagse fietstocht 1.000 km voor Kom op tegen Kanker bestaat uit acht etappes van 125 kilometer. Elke dag worden twee etappes gereden en worden de renners opgewacht in een middagstad. Dit jaar zijn dat Bornem, Bocholt, Ingelmunst­er en Ninove.

In Bornem was er al vanaf 10u animatie in domein Breeven, met optredens van onder meer Stan van Samang en Ghost Rockers. De opbrengst daarvan, en van de verkochte drankjes en snacks, gaat ook naar Kom op tegen Kanker. De pelotons die het Breeven binnen- reden langs de Dreef werden aangemoedi­gd door een erehaag van mensen. Zondagavon­d wordt in Mechelen bekendgema­akt welke gemeente de grootste erehaag had. Om de renners de kans te geven om beschut van de zon van hun middagmaal te genieten, waren de tenten van het Feest van de Burgemeest­er al twee weken vroeger geplaatst.

Op naar 1.000 teams

’s Ochtends stonden er 817 teams aan de start, een record. “Over twee jaar, wanneer de 1.000 km tien jaar bestaat, zouden we graag duizend teams hebben”, zei Hilde Neven, die instaat voor de begeleidin­g van de ploegen. “Dat is nog net beheersbaa­r. Al zal er dan wel nog een peloton bijkomen. Mo- menteel wordt de groep renners opgesplits­t in zeven pelotons, naargelang hun snelheid.”

“We kijken een heel jaar uit naar dit moment”, zegt KOTK-directeur Marc Michils. “Het is een heel groot evenement geworden, waarvan de voorbereid­ingen al vele maanden aan de gang zijn. We zijn er klaar voor om er opnieuw een topeditie van te maken. We hopen met de 1.000 km door te kunnen gaan tot in de eeuwigheid.”

Voor het zevende jaar op rij is Mechelen het decor voor de start en aankomst. “De 1.000 km is een enorm belangrijk evenement voor Mechelen”, zegt schepen van Sport Walter Schroons (CD&V). “Daarom ben ik blij dat de 1.000 km ook volgend jaar terugkeert naar Mechelen.”

Zondag is er de grote slothappen­ing op de Mechelse Grote Markt. De opbrengst gaat dit jaar naar onderzoek dat een directe meerwaarde biedt voor de behandelin­g van de kankerpati­ënt en waarvoor er weinig interesse is bij de farmaceuti­sche industrie.

STIJN VAN DE SANDE, GUY DELFORGE

 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? De renners vertrokken op een zonovergot­en Grote Markt.
FOTO GIL PLAQUET De renners vertrokken op een zonovergot­en Grote Markt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium