Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Crème met bacteriën doet acne verdwijnen

Bedrijf uit Niel bedenkt ook middel om voetschimm­el te bestrijden

- CHRISTOF WILLOCX

De Vlaamse overheid geeft een subsidie van een half miljoen euro aan het bedrijf YUN Probiother­apy in Niel, dat voetschimm­els en acne bestrijdt met levende bacteriën. Het bedrijf verkoopt zijn producten in een veertigtal Antwerpse apotheken.

YUN Probiother­apy, een bedrijf dat in het wetenschap­spark Darwin in Niel is gevestigd en zeventien mensen tewerkstel­t, kondigde vorig najaar in deze krant aan dat het werkte aan crèmes en sprays met daarin levende menselijke bacteriën, die voetschimm­el en acne zouden bestrijden.

“We hebben onze producten nu op de markt gebracht”, zegt Tom Verlinden, apotheker en oprichter van YUN Probiother­apy. “Onze producten zijn wereldwijd gepatentee­rd, zodat niemand ze kan namaken. Het is de eerste keer dat een bedrijf een methode bedenkt om bacteriën lang genoeg in leven te houden om ze in een crème of spray te stoppen die minstens een halfjaar goed blijft.”

“De bacteriën in onze producten zijn een alternatie­f voor de antibiotic­a die mensen vandaag gebruiken. Antibiotic­a nemen is een slecht idee, want ze doden niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën. Met onze producten gaat de beschermla­ag van ons lichaam niet verloren, waardoor acne of schimmel langer wegblijven.”

Al na een week resultaat

De bacteriën waar YUN Probiother­apy zijn producten mee maakt, zijn verzameld door de Universite­it Antwerpen. “De universite­it nam stalen van bacteriën van gezonde mensen en stockeerde die bij een temperatuu­r van -80 °C. Vervolgens werden ze exponentie­el vermenigvu­ldigd, want met één bacterie kun je er miljoenen andere maken.”

De producten kosten 20 tot 45 eu- ro. “Voor de voetschimm­el hebbenn we een spray. Voor acne is er zowel een crème die zich richt op puberale acne als op acne bij volwassene­n. Na één week is de aandoening meestal al grondig verminderd”, zegt Verlinden.

Het Nielse bedrijf verkocht naar eigen zeggen al zo’n vijfhonder­d producten via de eigen webshop. “Onze producten liggen ook bij een veertigtal apotheken, vooral in de provincie Antwerpen. Maar er is verder onderzoek nodig. Daarom heeft het Agentschap Innoveren en Ondernemen, een instantie van de Vlaamse overheid, ons nu een subsidie van een half miljoen euro toegekend. We willen onder meer de houdbaarhe­idsdatum van onze producten verlengen naar minstens twee jaar.”

 ??  ?? FOTO PATRICK DE ROOIngmar Claes, Tom Verlinden en Sarah Lebeer ontwikkeld­en in samenwerki­ng met Universite­it Antwerpen crèmes en sprays op basis van bacteriën die acne en schimmel bestrijden.
FOTO PATRICK DE ROOIngmar Claes, Tom Verlinden en Sarah Lebeer ontwikkeld­en in samenwerki­ng met Universite­it Antwerpen crèmes en sprays op basis van bacteriën die acne en schimmel bestrijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium